6η Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο


Αναγνωρίζω... 

Τι σημαίνει "βία στο σχολείο";


Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.



Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ Ή ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.



Μορφές εκφοβισμού

 



Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών. 



Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

                        

Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.




Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.

Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.


Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.


Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο (http://www.antibullyingnetwork.gr)


Αρνούμαι...

 Α


 Αντιδρώ...
Μίλα, μη φοβάσαι!
 


Μίλα στους φίλους σου,
                              στους γονείς σου,
                                  στους καθηγητές σου. 

 
Να θυμίσουμε επίσης την ταινία που δημιουργήθηκε στο σχολείο μας πριν από δύο χρόνια με θέμα την ενδοσχολική βία. Η ιδέα για την ταινία ήταν της υπεύθυνης του ΓΡΑΣΕΠ του 2ου Γυμνασίου Ελληνικού (Σωτηροπούλου Ντιάνας), έπειτα από παρότρυνση της διευθύντριας (Σταρρά Μαριάνθης), να βρεθεί τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σχολικής βίας. Συνεργάστηκαν οι καθηγητές (Αναγνωστάκη Έφη και Σκλαβούνος Αντώνης) και μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές αναπαριστούν μορφές σχολικής βίας και οι καθηγητές δίνουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της. Τέλος, οι μαθητές απευθύνονται στο παιδί-θύμα και το συμβουλεύουν.Το βίντεο αυτό είναι μέρος από την δουλειά που έχει γίνει και είναι όπως παρουσιάστηκε στο Camera Zizanio 2011.
 Μέρος Α΄



Μέρος Β΄

Σχόλια

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ5 Μαρτίου 2013 στις 12:01 μ.μ.

    Μην ξεχνάμε και την προσπάθεια του σχολείου μας, απέναντι στην ενδοσχολική βία, με τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους με θέμα "Σχολική Βία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάφνη Περισιανιδη Α 36 Μαρτίου 2013 στις 5:24 π.μ.

    Πολύ καλό άρθρο . Πρέπει να σκεφτόμαστε τι κάνουμε και να βλέπουμε αν είναι σωστό οχι μόνο για εμάς άλλα και για τους γύρω μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και δεν ξεχνάμε την ταινία για τη σχολική βία που έφτιαξε το σχολείο μας και θα την προσθέσουμε! Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννα Παπανδρέου6 Μαρτίου 2013 στις 12:58 μ.μ.

    Είναι ένα θέμα που όλοι σκεφτόμαστε αλλά λίγοι βρίσκουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Κι όμως, είναι τόσο απλό... Είναι περισσότεροι όσοι απεχθάνονται τη βία, άρα γιατί να μην ενώσουν τις προσπάθειές τους και να την αντιμετωπίσουν; Μια απόφαση είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να επιμείνω ότι όσο περισσότερα εφόδια πάρουμε τόσο καλύτεροι θα γίνουμε. αυτό θα μας δώσει δύναμη να μη δεχθούμε και κυρίως να μην επιτρέψουμε να ασκείται βία. γιατί αυτό απαιτεί να υψωθούμε πάνω από τον εαυτό μας και τα πάθη μας.πράγμα πολύ δύσκολο.γιαυτό εκεί που υπάρχει βία δεν υπάρχει λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων