Eurovision: πολύ κακό για το τίποτα;



Τι σημαίνει Eurovision;
Eurovision, χμ... τι να σημαίνει άραγε eurovision; Κυριολεκτικά, ίσως να σημαίνει “ευρωπαϊκό όραμα”, όμως όσο και αν ακούγεται τόσο λαμπερό, φευγάτο και εντυπωσιακό, ξεκίνησε πολύ παλιά, συγκεκριμένα το 1958 και διαδόθηκε ραδιοφωνικά, εφόσον πολύ λίγοι Ευρωπαίοι είχαν στην κατοχή τους τηλεόραση. Ήταν μια μουσική εορτή ή ένα μεγάλο πάρτι αλλιώς, στο οποίο η κάθε χώρα παρουσίαζε τον πολιτισμό και τα έθιμα της μέσα από ένα τραγούδι. Αργότερα όταν αυτό το φαινόμενο εξελίχθηκε, ήταν τότε που κίνησε το ενδιαφέρον στους τηλεθεατές και εξέπληξε τους πάντες. Πρώτον, απέκτησε χρώμα (τηλεόραση) και δεύτερον διαχωρίστηκε σε 2 μέρη (ημιτελικό και τελικό). Φυσικά, ποιον ενδιαφέρουν όλα αυτά, αφού το θέμα μας είναι άλλο...

  
Και επί της ουσίας...
Επί της ουσίας αυτό που πιστεύω είναι πως, ναι, όντως η eurovision είναι ένας ισχυρός μουσικός θεσμός, αλλά ο δρόμος που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά γελοίος. Οι χώρες με συμφέροντα αλληλοϋποστηρίζονται, δηλαδή ποιος ο λόγος να ψηφίζουμε το τραγούδι που μας αρέσει; Ας ψηφίσουμε κατευθείαν την χώρα που μας υποστηρίζει!
Τελειώνοντας θέλω να πω, ότι η eurovision έχει καταντήσει ένα ευρωπαϊκό "κοτέτσι" καθώς ό,τι αηδία και γελοιότητα ανεβαίνει στην σκηνή θεωρείται “αστείο”.Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι είναι μία ημέρα για να παραγγείλεις απ’ έξω...Πάνε οι εποχές της Sertab!



Η Eurovision είναι μια μεγάλη γιορτή
Μήπως πρέπει να ψάξουμε λίγο το θέμα του μουσικού θεσμού που κρατάει άγρυπνα όλα τα κράτη της Ευρώπης; Η Eurovision είναι ένας θεσμός που καταφέρνει με κάθε τρόπο να φέρνει χαρά. Έχει την ικανότητα να ζωγραφίζει χαμόγελα ακόμα και στους χαμένους του διαγωνισμού. Η αλήθεια είναι πως όλα πλέον στις μέρες μας έχουν τη μορφή του “στημένου”. Δε θωρώ τυχαίο το γεγονός ότι οι σκανδιναβικές χώρες αλληλοϋποστηρίζονται, ότι κάθε χρόνο η Γερμανία τα πηγαίνει πολύ καλά και ότι η Κύπρος δίνει συνέχεια 12άρια στην Ελλάδα και αντίστροφα... Και αυτό θα συνεχίζεταιι. Πέρυσι ήταν οι Big 5 (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία). Φέτος;
Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη γιορτή, το μουσικό πάρτι διαφορετικής προέλευσης κάθε χρόνο, την χαρά που νιώθουμε όταν βλέπουμε την Έλενα Παπαρίζου να πανηγυρίζει τυλιγμένη με μία ελληνική σημαία. Θυμόμαστε ακόμα τις συνεχόμενες χρονιές που ήμασταν στη 10άδα, ή ακόμα και στην 5άδα ή στην 3άδα... Και ήταν πολλές αυτές οι στιγμές... Και εγώ τουλάχιστον νιώθω περήφανος για τη χώρα μου, αφού δεν έχει κάποιον να τη στηρίξει.
Για να μην κουράζω πολύ, έχω να πω πως μου αρέσει η eurovision. Το έμαθα, το έζησα σε μικρό βαθμό και εξακολουθώ να την λατρεύω... Και είμαι σίγουρος πως έχει πολύ μέλλον μπροστά της και θα αλλάξει πολλές πολλές φορές, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.



Με ποια κριτήρια βγαίνουν οι νικητές;
Νομίζω ότι εγώ θα μιλήσω πιο υποκειμενικά... Eurovision για μένα είναι ένας μεγάλος διαγωνισμός που συμμετέχουν διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στόχος να κερδίσουν ή απλά να πάρουν μια καλή θέση στην τελική κατάταξη. Όπως όλα τα πράγματα δεν έχει τόση σημασία το αποτέλεσμα, αλλά το ταξίδι. 



                  

Για μένα κάθε eurovision, τελικός και ημιτελικός είναι αυτή η ανατριχίλα όταν βγαίνει στην σκηνή η Ελλάδα και η Κύπρος! Που περιμένεις το κάθε 12άρι για σένα, για την χώρα σου! Σίγουρα η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ταλέντο στο τραγούδι, αν κρίνουμε από τις 10 τελευταίες χρονιές (με εξαίρεση την περσινή), που αν όχι στην 5αδα, βρισκόμαστε σίγουρα στην δεκάδα. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα όρια στον διαγωνισμό τύπου πόπ με λίγο ελληνικό στοιχείο (βλέπε μπαγλαμαδακι) και τέτοια. Παρόλα αυτά νικήτης είναι αυτός που πρωτοτυπεί σ'αυτα τα σχήματα (βλέπε Παπαρίζου) ή τα ξεπερνάει (Λόρντι και μπρου μπρου μπρου) ή απλώς έχει το τέλειο τραγούδι (Loreen). Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το τραγούδι δεν είναι και τέλειο αλλα κερδιζει λόγω οικονομικής κατάστασης (Lena-Germany). 


Όσο για τους κανονισμούς … πάνε κι έρχονται ! Τους ορίζουν οι μεγαλομέτοχοι της EBU και κάνουν απλά ότι θέλουν!  Γι’αυτό άλλωστε οι μεγαλομέτοχοι- χώρες πάνε κατευθείαν τελικό κι εμείς χαροπαλεύουμε και μας σχολιάζουν κι όλας :) Όντως πάνε οι παλιές εποχές, οι ιστορικές συμμετοχές, τώρα ξέρεις ποιος θα κερδίσει πρίν καλά καλά γίνει ο ημιτελικός και χάνεται και το ενδιαφέρον! Το φετινό τραγούδι δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα, προτιμούσα άλλα, δεν πειράζει μπορεί να αρέσει στους Ευρωπαίους όμως ! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤYΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑ !!! :D



Παρόλα αυτά ακόμα υπάρχει αγωνία...
Η Eurovision είναι για όλους ένας μεγάλος διαγωνισμός μουσικής ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. όπου γίνεται κάθε χρόνο με τοποθεσία την περσινή νικήτρια χώρα. Όλοι πλέον ξέρουμε ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και στα οικονομικά συμφέροντα. Οι χώρες αληλοψηφίζονται με κριτήριο την γειτνίαση και την οικονομική τους κατάσταση. Παρόλο όμως που τα ξέρουμε όλα αυτά, ακόμα μας μένει η αγωνία εάν θα περάσουμε στον τελικό κι αν θα είμαστε στην πεντάδα, γιατί ακόμα κι αν ξέρουμε πως όλα πλέον είναι θέμα συμφερόντων πάντα θα νιώθουμε την ανατριχίλα όταν θα περνάμε στην επόμενη φάση.

Εσείς τι πιστεύετε;




Στο άρθρο αυτό συνεργάστηκαν οι Φίλιππος Παύλου, Δημήτρης Φειδάνογλου, Γιώργος Παπαδόπουλος και Αφροδίτη Χρονοπούλου

Σχόλια

  1. Εγώ πιστεύω οτι μακάρη να περάσουμε ακόμα και αν είναι άσχημο το τραγούδι για να μην νομήζουν οι άλλες χώρες οτι είμαστε ένα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι άλλες χώρες δεν νομίζω πως θα μας κρίνουν από την Eurovision. Αν ήταν να μας θεωρήσουν ένα τίποτα θα το είχαν κάνει ήδη. Απλώς από την Eurovision μπορούν να χειροτερέψουν τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω, από αυτά τουλάχιστον που έχω ακούσει από φίλους ευρωπαίους, ότι μάλλον εμείς δίνουμε υπερβολική σημασία στη Eurovision, κάτι που δεν συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες. Όσο για το τι πιστεύουν για μας, συμφωνώ με την Αφροδίτη και θα πρόσθετα ότι μας κρίνουν ήδη από όσα συμβαίνουν στην οικονομία και την πολιτική ζωή (και αρκετά αυστηρά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πιστευω πωσ κανονικα δενπρεπει να συμετεχουμε στην eurivision διοτι σπαταλαμε χωρις λογο τα λιγα λεφτα μας ( ως χωρα) και αφου ξερουμε οτι δεν θα κερδισουμε τιποτα γιατι παμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος η διοργάνωση αναλαμβάνεται αποκλειστικά με έξοδα του MAD, βασικά και πέρυσι απο την UNIVERSAL MUSIC GREECE επομένως εμείς δεν ξοδευόμαστε. Το γεγονός ότι παμε για μένα είναι θετικό χωρίς το MAD και την UNIVERSAL θα δηλώναμε οικονομικά προβλήματα, ακόμα χειρότερες επιπτώσεις γιατί θα αναγκαζόμασταν πάμε-δεν πάμε, να πληρώσουμε 100.000€. Τι προτειμάτε ?

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων