Μια ψευτοπραγματική ιστορία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών





Η συμμετοχή του σχολείου στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήταν πραγματικά εξαιρετική. Με βάση τις ιδέες των παιδιών που συμετείχαν στην ομάδα δημιουργήθηκε από την ομάδα της σκηνοθέτριας και οργανώτριας του Φεστιβάλ, της κας Βγενοπούλου, ένα πολύ έξυπνο και ενδιαφέρον κείμενο: 



Σε μια διαδήλωση, κάποια νέα παιδιά βρίσκουν καταφύγιο σε μια υπόγεια διάβαση. Διαφορετικοί χαρακτήρες, βρίσκονται εκεί ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Κάποιοι φοβούνται, κάποιοι είναι θυμωμένοι, κάποιοι θέλουν να ζήσουν τα γεγονότα, να φωνάξουν, να αντιδράσουν. Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό, παίρνει φωτιά η Εθνική Βιβλιοθήκη και στην υπόγεια διάβαση αναζητούν καταφύγιο και... οι ήρωες και οι ηρωίδες των παραμυθιών με τα οποία όλοι μας μεγαλώσαμε! Ο κακός λύκος, η μητριά, η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη, φυσικά ο πρίγκηπας, κλπ.




Ποια είναι στην πραγματικότητα αυτά τα προσωπα; Τι σκέψεις κάνουν για τη ζωή τους και τι συναισθήματα κρύβουν; Πώς αντιμετωπίζουν τη ζωή έξω από τον ασφαλή κόσμο του παραμυθιού; Η πραγματικότητα και τα παραμύθια σε μια υπόγεια διάβαση... 
Ήρθε η ώρα για την αποκαθήλωση των αγαπημένων μας ηρώων; Ίσως, έρχεται κάποια στιγμή που νιώθουμε "μεγάλοι" και τα παραμύθια μοιάζουν πια ονειροφαντασίες (σημάδι της  "καταραμένης" ενηλικίωσης...) ; Ή μήπως η σημερινή ζωή είναι ακατάλληλη για... πρίγκηπες και πριγκήπισσες; Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τα δρώμενα διαφορετικά. Τελικά, ίσως αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που ζητά ο ποιητής: "Α! φτάνει πια. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά". Να τελειώνουμε με τις "ψευτοπραγματικές ιστορίες" που μας τάισαν όλα αυτά τα χρόνια και να δούμε τη ζωή μας χωρίς παρωπίδες... Αντέχουμε;



Συγχαρητήρια σε όλους, μπροστά και πίσω από τη σκηνή, για την υπέροχη αυτή παράσταση, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, κεφιού, δημιουργικότητας και καλής συνεργασίας!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων