Η αγαπημένη μου σκηνή από την Οδύσσεια

Ολοκληρώνοντας την Οδύσσεια, ζήτησα από τα παιδιά του Α3 να επιλέξουν ένα πρόσωπο ή μια σκηνή που τους άρεσε ή τους έκανε εντύπωση και θα θυμούνται περισσότερο και να τα περιγράψουν είτε με λέξεις είτε με χρώματα και εκείνοι έφεραν στην τάξη τις ζωγραφιές και τα σχέδια που βλέπετε παρακάτω. Κάποια παιδιά προτίμησαν την περιγραφή στο τετράδιο τους και κάποια άλλα αξιοποίησαν τον υπολογιστή. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν ξεχωριστό και μας βοήθησε να "ταξιδέψουμε" στα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της Οδύσσειας.















Η σκηνή που μου έκανε εντύπωση στην Οδύσσεια ήταν όταν ο Οδυσσέας είχε γυρίσει στο παλάτι και περίμενε να συναντήσει ξανά την γυναίκα του, κι εκείνη δεν τον πίστευε. Όταν αποφάσισε να κατέβει να δει τι γίνεται, πάλι δεν τον αναγνώρισε, και ενώ περιμέναμε να αναγνωρίσει αμέσως τον αγαπημένο της, εκείνη δεν πείστηκε ότι ήταν ο άντρας της. 


  
Στη συνέχεια η Πηνελόπη διέταξε τους υπηρέτες να μετακινήσουν το κρεβάτι έξω για να κοιμηθεί ο Οδυσσέας. Τότε ο Οδυσσέας νευρίασε, διότι το κρεβάτι είχε ένα μυστικό, δηλαδή, δεν μπορούσε να μετακινηθεί, γιατί ο Οδυσσέας το είχε φτιάξει από ξύλο ελιάς το οποίο δεν μετακινιόταν, και με αυτό το γεγονός η Πηνελόπη τελικά αναγνώρισε τον Οδυσσέα.

Εντύπωση όμως σε όλο αυτό το γεγονός μας κάνει η απρόσμενη δυσπιστία της Πηνελόπης, καθώς ξέρουμε ότι η Πηνελόπη πάντα περίμενε τον Οδυσσέα και πίστευε ότι θα ξαναγυρίσει, παρολ'αυτά την βλέπουμε να αναγνωρίζει με δυσκολία τον άντρα της και με δυσκολία να πείθεται ότι γύρισε.

Χρήστος Ταξιαρχόπουλος

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων