Ναρκωτικά

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην τάξη για τα προβλήματα των νέων μια ομάδα παιδιών από το Γ1, ο Χάρης Ιερωνυμάκης, ο Βασίλης Γκάτσης, η Νικολέτα Βλαχοπούλου και η Γαβριέλα Γενιατάκη, συζήτησαν και παρουσίασαν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο Βασίλης Γκάτσης έγραψε το παρακάτω κείμενο, ενώ τις φωτογραφίες αναζήτησε στο διαδίκτυο ο Χάρης Ιερωνυμάκης.

Ναρκωτικά το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας.

Ανακάλυψη και χρήση

Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Τα ναρκωτικά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν (και χρησιμοποιούνται ακόμα) για ιατρικούς λόγους, για την νάρκωση κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης  και πάντα σε μικρή, χορηγημένη από γιατρό, δοσολογία.


Αποτελέσματα της χρήσης ναρκωτικών

Αποτελέσματα των ναρκωτικών (ανάλογα πάντα με την δοσολογία) είναι η ευφορία η μείωση του άγχους της έντασης και της επιθετικότητας  γι’αυτό και πολλές φορές οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά ως βοήθεια είναι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, υπερβολικό άγχος ή μοναξιά. Συνήθως είναι άνθρωποι με χαμηλό βοιοτικό επίπεδο, χαμηλό μισθό, και προέρχονται από οικογένειες με προβλήματα. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που μπλέκονται με τα ναρκωτικά χωρίς να τους συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω , απλώς για την «εμπειρία» όπως οι ίδιοι λένε,  παρασυρμένοι από κάποιο πρόσωπο από το φιλικό  τους περιβάλλον.

Κίνδυνοι της μη ιατρικής χρήσης ναρκωτικών

Η μη ιατρική χρήση ναρκωτικών προκαλεί εθισμό στον χρήστη και επιφέρει μολύνσεις σε δέρμα και εγκέφαλο και μεταξύ όλων των άλλων ηπατίτιδα και AIDS, ενώ αν δεν σταματήσει η χρήση έγκαιρα ο χρήστης οδηγείτε στον θάνατο. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά όπου ο χρήστης μπορεί να βοηθηθεί και τελικά να γλιτώσει από τον κίνδυνο των ναρκωτικών.


Ναρκωτικά και νομοθεσία

Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ψηφιστεί νόμοι που επέτρεπαν την περιορισμένη χρήση ναρκωτικών, αλλά σήμερα σιγά σιγά όλα τα κράτη καταψηφίζουν αυτούς τους νόμους και επαναφέρουν την απαγόρευση των ναρκωτικών.                   

                                                                     Βασίλης Γκάτσης
                                                                               Γ΄1

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων