Είναι απαραίτητη η εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Οι Έλληνες μαθητές στις μέρες μας μαθαίνουν τουλάχιστον μια δυο ξένες γλώσσες. Θεωρείτε ότι θα τους χρειαστούν στη ζωή; Γράψτε ένα άρθρο για το blog του σχολείου σας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η γνώση μιας ή και δύο ξένων γλωσσών στο σύγχρονο κόσμο.
(επιλογή από κείμενα μαθητών)



 "ΣΤΑ  ΔΙΧΤΥΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ"

        Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά ... γενικότερα οι ξένες γλώσσες έχουν γίνει απαραίτητες για την σημερινή εποχή. Θα ήθελα με αυτό το άρθρο να παραθέσω κάποιους λόγους που εξηγούν το γιατί.
   Η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Καταρχήν σε προσωπικό επίπεδο επειδή ο  άνθρωπος έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, νιώθει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του και δεν νιώθει κατώτερος. Όταν κάποιος θα θελήσει να πάει ένα ταξίδι δεν θα χρειάζεται να πάει με ομάδα, επειδή μπορεί να επικοινωνήσει  εύκολα και δεν θα χρειαστεί κάποιον για να τον οδηγήσει. Επιπλέον, η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη γιατί ο άνθρωπος καλλιεργείται και ανοίγει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Σε επαγγελματικό επίπεδο είναι επίσης πολύ σημαντικές, επειδή έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρεις την δουλειά που θέλεις, θα έχεις την εκτίμηση των συναδέλφων σου και θα έχεις εμπλουτισμένο το λεξιλόγιό σου με τις λέξεις που χρησιμοποιούν σε κάθε επαγγελματικό τομέα. Αν χρειαστεί σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού να μιλήσεις με ξένους ανθρώπους τότε θα έχεις το πλεονέκτημα να καταλαβαίνεις τι λένε και μπορείς εύκολα να συζητήσεις μαζί τους. Από την άλλη εάν δεν έχεις πτυχίο ξένης γλώσσας θα βρεις κλειστή την πόρτα  σε πολλές δουλειές. Σε κοινωνικό επίπεδο θα σε βοηθήσουν  πάρα πολύ, επειδή θα μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τον πολιτισμό της χώρας σου, αφού μπορείς να τον  συγκρίνεις με τον πολιτισμό άλλων χωρών και θα εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Εν τω μεταξύ σε επίπεδο εκπαιδευτικό η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη επειδή μπορείς να κάνεις το μεταπτυχιακό σου με εμπλουτισμένη την ξένη βιβλιογραφία. Το ίδιο θα σου χρειαστεί και στο Πανεπιστήμιο. Ένας άλλος λόγος για τον οποίον είναι απαραίτητες οι ξένες γλώσσες είναι ότι μπορείς να σπουδάσεις στο εξωτερικό αλλά και να δουλέψεις εκεί.
    Συμπερασματικά όλοι οι παραπάνω λόγοι κάνουν απαραίτητη την εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Έτσι όσο κουραστικό και αν είναι για κάποιους, πρέπει να μιλάμε και άλλες γλώσσες για να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες σε κάθε τομέα.
   
                                                            
                                                                                                     ΝΤΕΝΙΣΑ ΝΤΑΚΑ, Γ2





«Απαραίτητες οι ξένες γλώσσες;»

Όπως έχετε παρατηρήσει, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Οι γονείς γράφουν τα παιδιά τους σε όλο και περισσότερες γλώσσες και εκείνα νιώθουν ότι πιέζονται και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούν με ό,τι τους αρέσει.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό γίνεται όχι επειδή οι γονείς θέλουν το κακό μας, αλλά για να έχουμε προοπτικές για μια καλύτερη δουλειά. Επίσης είναι ωφέλιμο να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, για να μπορούμε, αν γνωρίσουμε κάποιον ξένο, να συνεννοηθούμε και να ανακαλύψουμε τον πολιτισμό του και εκείνος τον δικό μας. Άλλωστε στη σημερινή εποχή, αν δεν γνωρίζουμε ξένες γλώσσες, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αλλόγλωσσους στο Ίντερνετ και να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. 
Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς βαριέστε τις ξένες γλώσσες, γιατί αισθάνεστε έξω από τα νερά σας, γιατί δεν μπορείτε να κατανοήσετε το λεξιλόγιο και την ορθογραφία. Όμως πιστεύω ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών σίγουρα θα σας βοηθήσει στις μελλοντικές σας εξελίξεις, στην πνευματική σας άνοδο και να αποκτήσετε περαιτέρω γνώσεις. Παρ’ όλα αυτά μην παρατήσετε τα Ελληνικά, που είναι πηγή πνευματικότητας και φυσικά η μητρική μας γλώσσα. Αν αδιαφορήσουμε για τη γλώσσα μας, είναι σαν να αδιαφορούμε για το έθνος μας και τον πολιτισμό μας.
Συμπερασματικά, δηλώνω ότι πρέπει να διαβάζετε και Αγγλικά και Γαλλικά και Γερμανικά και όποια άλλη γλώσσα σας αρέσει, αλλά δεν πρέπει να αδιαφορήσετε ποτέ για τη δική μας γλώσσα, τα Ελληνικά.  

                                                                                                       Στέλιος Χριστοφοράκης, Γ2

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων