Greeklish... συνέχεια...

Έστω και με σχετική καθυστέρηση, ανεβάζω κάποια από τα κείμενα που έγραψαν οι μαθητές του Γ1 σχετικά με το αν η χρήση των greeklish αποτελεί απειλή για την ελληνική γλώσσα ή όχι. Οι απόψεις διαφέρουν, όπως πάντα, το σημαντικότερο όμως είναι να ακούμε, να διαβάζουμε, να συζητάμε και να διαμορφώνουμε επιχειρήματα.



Η Ελληνική γλώσσα κλονίζεται από τα Greeklish

    Οι νέοι στις μέρες μας χρησιμοποιούν τα greeklish για να επικοινωνούν πιο εύκολα με τους άλλους στο διαδίκτυο, όμως δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι αλλοιώνουν την Ελληνική γλώσσα.
    Κατά τη γνώμη μου, η χρήση των greeklish ανάμεσα σε παιδιά όταν χρησιμοποιούν το internet τους κάνει να ξεχνάνε να γράφουν στα Ελληνικά.  Ακόμα, έχω προσέξει ότι πολλοί από τους συμμαθητές μου καθώς γράφουν, μπερδεύονται και αντικαθιστούν τα Ελληνικά γράμματα με ξένα.  Επίσης με τη χρήση των greeklish ορισμένα παιδιά δεν ξέρουν να γράψουν σωστά κάποιες βασικές λέξεις άλλα ούτε και να εκφραστούν με κόσμιο τρόπο.
    Επίσης παρατηρώ συχνά καθώς συζητώ με κάποια παιδιά να αλλάζουν Ελληνικές εκφράσεις και να χρησιμοποιούν Αγγλικές στη θέση τους.  Έπειτα, η χρήση αυτού του τρόπου επικοινωνίας μας κάνει να ξεχνάμε την ιστορία του τόπου όπου μεγαλώσαμε και πολύ περισσότερο αυτό για μένα είναι ντροπή, δηλαδή να μην ξέρεις κάποια βασικά πράγματα για την πατρίδα σου.
    Παρ’ όλ’ αυτά εγώ ακόμα χρησιμοποιώ τα greeklish ως τρόπο επικοινωνίας ακόμα και αν ξέρω ότι έτσι κλονίζεται η Ελληνική γλώσσα.
    Τέλος πάντων αυτά είχα να σας πω, προσπαθήστε να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια και έτσι θα κάνω και εγώ το ίδιο, για να μη λέτε ότι είμαι μόνο λόγια.

                                                                                                                  Τάκης Κούσης, Γ1
                               
                                                       Υπερ των greeklish!

  Πολλοί πιστεύουν ότι τα  greeklish είναι μεγάλη  απειλή για την ελληνική γλώσσα, ότι σιγά σιγά κάνουν τη γλώσσα να πεθαίνει και ότι σε  λίγο  η γλώσσα (ελληνική) θα εξαφανιστεί. Μπούρδες! Κατά την γνώμη μου τα greeklish είναι μια καινούρια  και δημιουργική γλώσσα  που γεννήθηκε από άλλες δυο πολύ σπουδαίες. Τα greeklish ΔΕΝ είναι  απειλή για την ελληνική γλώσσα και θα σας παραθέσω μερικούς λόγους  που δικαιολογούν την άποψη μου.                                                                                 
      Καταρχάς, τα greeklish  τα μιλάνε  οι έφηβοι  και οι νέοι άνθρωποι  αλλά  ΜΟΝΟ σε ορισμένες περιπτώσεις. Ας πούμε ότι έχεις μια ‘περίεργη’ μητέρα  που ψαχουλεύει  τα μηνύματα στο κινητό σου και εσύ μιλάς  με το αγόρι σου….τι θα σου κάνει άμα δεν της έχεις πει  ότι έχεις  αγόρι και δει τα μηνύματα που είναι μες στα μέλια ; Κήρυγμα! Οπότε ο πρώτος  λόγος που χρησιμοποιούμε τα greeklish  είναι για να μην καταλαβαίνουν οι μεγάλοι τι λέμε και με ποιον/α. Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο σε αυτό!
       Δεύτερον, για παράδειγμα, στο κινητό όταν γράφεις με ελληνικά γράμματα εγώ προσωπικά κάνω μια ώρα να στείλω το μήνυμα  και  δεν είμαι μόνο εγώ που αργώ. Ας  πούμε ότι σου στέλνει μια φίλη σου μήνυμα σε πόση ώρα αρχίζει το μάθημα αγγλικών  π.χ ε…αν αργήσεις να απαντήσεις θα μπορούσε να είχε αρχίσει ήδη το μάθημα. Άρα ο δεύτερος λόγος είναι η γρηγοράδα.
       Δεν καταλαβαίνω την άποψη ότι τα greeklish  είναι κίνδυνος για την ελληνική γλώσσα . Αφού δεν τα χρησιμοποιούμε στον προφορικό λόγο και στον γραπτό τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν κάνουμε chat. Λοιπόν αυτά ήταν τα επιχειρήματα μου και ελπίζω να σας έπεισα.

Υ.Γ : Χρησιμοποιούμε και κάτι φατσούλες που δείχνουν την διάθεση μας ή το πώς είπαμε κάτι .Ας πούμε για παράδειγμα: ti kaneis?:D <- αυτή η φατσούλα είναι χαρούμενη.

   Ta greeklish den einai kindinos!!
    
      C.U!     (See you)
                                                                                               Τερέζα Γαληνού





Greeklish: Κίνδυνος για τη γλώσσα;

    Σήμερα πολλοί έφηβοι και νέοι χρησιμοποιούν τα greeklish για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αυτή η συνήθεια θεωρείται από πολλούς ότι  βλάπτει  την "κοινή" ελληνική γλώσσα και τους ίδιους τους  χρήστες, αλλά είναι στην  πραγματικότητα τόσο άσχημα τα πράγματα;
    Tα greeklish είναι ένας κώδικας επικοινωνίας ο οποίος έχει επινοηθεί από τους νέους για να εξυπηρετεί τις καθημερινές τους ανάγκες για γρήγορη και κατανοητή επικοινωνία. Οι συντομογραφίες και η αφαίρεση των φωνηέντων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κώδικα ο οποίος γίνεται κατανοητός μόνο από τα νεώτερα άτομα και όχι από τους μεγαλύτερους. Αυτό ελκύει τους νέους και τους κάνει να αισθάνονται διαφορετικοί.
    Όμως παρά τα προτερήματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα τα οποία προκαλεί η χρήση των greeklish.Ο χρήστης συχνά εμφανίζει μειωμένη ικανότητα έκφρασης και λεξιπενία. Βλέπουμε συχνά εμφανιζόμενα ορθογραφικά λάθη, προβλήματα στη γραμματική, τη σύνταξη , τον τονισμό. Τα greeklish προκαλούν  φθορά στην κοινή ελληνική γλώσσα και ο χρήστης εμφανίζει δυσκολία στο γραπτό λόγο συνολικά.
    Παρά τις αρνητικές κριτικές τα greeklish  δεν προκαλούν τόσα προβλήματα, διότι η χρήση τους περιορίζεται κυρίως  στην ηλεκτρονική επικοινωνία και παρόλο που μερικοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και στην καθημερινότητα τους, η ελληνική γλώσσα έχει τη  δυνατότητα να αφομοιώνει ξένες λέξεις και το έχει αποδείξει άπειρες φορές στο παρελθόν.
    Γενικά η xρήση των greeklish δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα  όταν γίνεται με μέτρο.
                                                                                        
                                                                                                                            Στέλιος Δράκος, Γ1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων