Μια εικόνα σε λίγες λέξεις ( Γ1)

Ποια είναι, κατά τη γνώμη των μαθητών και των μαθητριών του Γ1 τα πιο "καυτά" κοινωνικά προβλήματα στις μέρες μας;  Ας δούμε τι έχουν να πουν με μια εικόνα και μια παράγραφο. 




Στις μέρες μας η φτώχεια είναι ενα κοινωνικο προβλημα σε σχεδον ολο τον κοσμο. Στην εικονα παρατηρουμε εναν αστεγο να καθεται στον δρομο χωρις στεγη και φαγητο. Απο διπλα του περναει ενας ανθρωπος και μια σκια την οποια κανει τον ανθρωπο να μην βλεπει τον αστεγο. Αυτο ειναι το προβλημα στις μερες μας ολοι ειμαστε  τοσο απασχολημενοι με τα δικα μας προβληματα και επειδη ολοι μας εχουμε βολευτει αρνουμαστε να κοιταξουμε τι  γινεται γυρω μας, να δουμε την αναγκη που εχει ο αλλος, να τον βοηθησουμε και να του προσφερουμε μια ελπιδα για κατι καλυτερο.

Χριστίνα Δανιήλ

   Στη σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι γυρνούν την πλάτη τους σε αυτούς που έχει επηρεάσει η φτώχεια. Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν αναγκαστεί για διαφορετικούς λόγους ο καθένας να ζητούν χρήματα στους δρόμους, έξω από μαγαζιά και αλλού. Αυτό που δείχνει ουσιαστικά η φωτογραφία είναι ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χωρίς χρήματα και φαγητό αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια χωρίς όμως ανταπόκριση. Όλοι αυτοί χρειάζονται την βοήθειά μας για να μπορέσουν να ζήσουν και να σταθούν πάλι στα πόδια τους.

Ανδρέας Καρούζος




Σε αυτή την εικόνα γίνεται η αναπαράσταση μιας πτυχής του σύγχρονου αναλφαβητισμού.
Η εικόνα παρουσιάζει τους μαθητές ενός σχολείου που κάθονται στην τάξη τους
και  παρακολουθούν μάθημα. Όμως, τα κεφάλια τους έχουν αντικατασταθεί από τούβλα,
δείχνοντας την αμάθεια τους, μέσω της μεταφορικής σημασίας της λέξης. Μέσω εκείνης,
ο σκιτσογράφος θέλει να δείξει σε αυτούς που βλέπουν την εικόνα το πώς, παρόλο που
τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, δεν αποκομίζουν σχεδόν καμία γνώση και παιδεία από
αυτό (σε ένα μέσο όρο). Επέλεξα αυτή την εικόνα, διότι αγγίζει ένα σοβαρό κοινωνικό
πρόβλημα, με χιουμοριστικό τρόπο και ταυτόχρονα το παρουσιάζει με ακρίβεια.

Αναστάσης Διαμαντόπουλος





  Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρών. Οι μεταβολές αυτές θα επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Η σοβαρότητα των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια.

Ηλίας Τζιάρος





Επέλεξα αυτήν την εικόνα γιατί στις μέρες μας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για πολλούς ενήλικες αλλά και για πολλούς εφήβους,σε όλο το κόσμο.Θέλω να δείξω στους εφήβους πως τα ναρκωτικά θα τους προκαλέσουν αρκετά προβλήματα υγείας στο μέλλον και δεν θα τους ωφελήσουν σε τίποτα.Θα οδηγήσουν τους ανθρώπους αυτούς σε κακές καταστάσεις με κανένα καλό τελικό αποτέλεσμα.Τα ναρκωτικά είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου.Αυτή η εικόνα απεικονίζει ένα χέρι που έχει πάνω του κάποια χάπια τα οποία είναι ναρκωτικά.
Αθηνά Λαβασα




Επιλέγω  την κλιματική αλλαγή διότι είναι ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με το οποίο έχει να κάνει με το μέλλον μας και την επιβίωση μας στον πλανήτη Γη!!
Πρέπει όλοι εμείς οι άνθρωποι να συνεισφέρουμε επειδή η Γη μας εκδικείται.


Η εικόνα αυτή απεικονίζει δυο πλευρές του πλανήτη,  στην μια πλευρά βλέπουμε την μελλοντική καταστροφή που θα  δημιουργηθεί αν δεν προσέξουμε και η άλλη πλευρά απεικονίζει τον πλανήτη  όπως πρέπει να είναι.

Κλώνη Μαρία







Δήμητρα Καλαντζή







Ειρήνη Κοσμά



Στη συγκεκριμένη γελοιογραφία, ο σκιτσογράφος απεικονίζει με παραστατικότητα τα πρόβλημα της οικονομικής μετανάστευσης νέων με πλούσιο βιογραφικό. Συγκεκριμένα ενώ άλλοι λαοί καταφτάνουν στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο εμείς την εγκαταλείπουμε με την ελπίδα μιας καλύτερης  επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτό το δείχνει ο τσολιάς ο οποίος στεναχωρημένος περνάει μια πόρτα η οποία συμβολίζει την έξοδο από την Ελλάδα. Επίσης κρατά στα χέρια του όλους τους τίτλους σπουδών. Η συναισθηματική φόρτιση του τσολιά δείχνει ότι δεν θέλει  να εγκαταλείψει την πατρίδα του , αλλά δυστυχώς είναι αναγκασμένος να το κάνει επειδή δεν βρίσκει εργασία που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του ή στις οικονομικές απολαβές που επιθυμεί. Πράγματι βλέποντας αυτή την εικόνα ένιωσα παράξενη οικειότητα με το θέμα που θίγει, επειδή πολλοί από τον ευρύτερο και στενότερο μου περιβάλλον έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν για επαγγελματικούς και οικονομικούς λόγους.    
Στέλλα Βάβουλα






Αυτή η εικόνα απεικονίζει τις ναρκωτικές ουσίες, οι οποίες στις μέρες μας είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Ο λόγος που διάλεξα την συγκεκριμένη εικόνα είναι διότι δείχνει πως πολλοί νέοι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για την ζωή και, από απελπισία για κάτι που συμβαίνει στην ζωή τους, καταλήγουν να χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες, πιστεύοντας πως μπορούν να στηριχτούν  σε αυτές και να τους βοηθήσουν. Αυτό κυριολεκτικά τους καταστρέφει αφού όταν γίνει η ζημιά, με δυσκολία μπορούν να επανέλθουν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή όπως τους αξίζει. Οι περισσότεροι χρήστες τέτοιων ουσιών στο τέλος μετανιώνουν, γι αυτό λοιπόν πρέπει να σκέφτονται από την αρχή κάτι πολύ καλά πριν το κάνουν.

Χριστίνα Καμηλαράκη






Υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα στην εποχή μας. Αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό είναι η κλιματική αλλαγή. Η καταστροφή του πλανήτη θα προκαλέσει την εξαφάνιση των ανθρώπων. Αυτή την καταστροφή την προκαλούν οι ίδιοι οι άνθρωποι κατά κύριο λόγο, κυρίως με την ρύπανση του περιβάλλοντος, τα καυσαέρια, τα σκουπίδια, την καταστροφή των δασών και την υπεραλίευση. Η εικόνα με τα φουγάρα των εργοστασίων περιγράφει ακριβώς αυτήν την ρύπανση. Η υπερβολική ρύπανση μαζί με τον υπερπληθυσμό της Γης και την υπερκαλλιέργεια οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.Στην εικόνα φαίνεται ο πλανήτης να καίγεται περιγράφοντας το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης. Η πολική αρκούδα,  που απεικονίζεται να ισορροπεί  πάνω σε ένα πολύ μικρό κομμάτι πάγου, κινδυνεύει από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα έπρεπε να ζει σε τεράστιες εκτάσεις πάγου, οι οποίες έχουν ήδη λιώσει,προκαλώντας εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών, πλημμύρες και σοβαρή οικολογική καταστροφή. Μια άλλη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής είναι η ξηρασία. Οι εύφορες εκτάσεις γης μετατρέπονται σε ξηρές και άγονες περιοχές.

Κατερίνα Κωνσταντίνου






Η κλιματική αλλαγή και το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»


Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει έντονα την καταστροφή του πλανήτη μας λόγω της υπερθέρμανσης, το γνωστό «φαινόμενο του θερμοκηπίου».  Τα αίτια για την υπερθέρμανση είναι η αύξηση εκπομπών του CO2, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου. Δημιουργείται από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες, που παράγουν CO2.  Συμβάλλει, όμως, και η καταστροφή των δασών που αλλιώς θα απορροφούσαν το βλαβερό CO2. Ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας είναι η αύξηση της κτηνοτροφίας, επειδή κατά την πέψη της τροφής τους τα ζώα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου. Επίσης ευθύνονται τα αζωτούχα λιπάσματα που ελευθερώνουν υποξείδιο του αζώτου, όπως και τα φθοριούχα αέρια. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από το όριο των 2οC θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη, όπως δείχνει και η φωτογραφία. Οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών τονίζουν πως οι αλλαγές στο κλίμα δεν έχουν μόνο μακροπρόθεσμες συνέπειες,  όπως την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και άμεσες συνέπειες, γιατί επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και έχουν αρνητικές συνέπειες στη γεωργία, την οικονομία και τη δημόσια υγεία. Τονίζουν ότι όσο σημαντική είναι πρόληψη της υπερθέρμανσης, άλλο τόσο σημαντική είναι και η αντιμετώπιση της ζημίας που ήδη έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να κινητοποιηθούμε παγκόσμια για να βρεθούν λύσεις, γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια αυξανόμενη απειλή για τον πλανήτη μας και μόνο αν πάρουμε σοβαρά μέτρα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Βαγγέλης Βασιλάτος 




Η εικόνα αυτή απεικονίζει άνεργους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, ενώ κάποιοι άλλοι κοιμούνται στο πάτωμα με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Χαρακτηριστικό της ανεργίας είναι  η ταλαιπωρία του λαού, καθώς μειώνει την ποιότητα ζωής και προκαλεί ακόμη και πείνα. Πίσω από αυτούς τους ανθρώπους είναι ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει πόσο ραγδαία αυξάνεται η ανεργία στη χώρα μας. Επίσης, αν και η εικόνα που διάλεξα είναι ένα σκίτσο, φαίνεται πεντακάθαρα το νόημα που θέλει να μας περάσει που είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν σπίτι και φαγητό επειδή δεν έχουν δουλειά λόγω της ανεργίας. Διάλεξα αυτή την εικόνα επειδή αυτό το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι το κυριότερο ζήτημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πρέπει να δοθεί  άμεσα λύση πριν να είναι αργά.

Ακύλας Καρβουνόπουλος



Κατά την προσωπική μου γνώμη ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα είναι το θέμα των μεταναστών. Αυτό το πρόβλημα έχει ταλαιπωρήσει  τους  Έλληνες επί πολλά χρόνια διότι πλέον έχουν αυξηθεί κατά πάρα πολύ τα ποσοστά των μεταναστών στη χώρα μας σε τρελούς αριθμούς. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα στα βόρεια νησιά, Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο ήρθαν, στρογγυλά, 2.000 μετανάστες, σύμφωνα με τις ειδήσεις. Ακόμα πλέον δεν έχουν πολύ χώρο να τους βάλουν κάπου, τα hot spot γεμίζουν με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω στον δρόμο και ο κόσμος να τους φοβάται διότι κάποιοι από αυτούς είναι λαθρομετανάστες και μπορεί να κουβαλάνε όπλα πάνω τους. Στο θέμα των λαθρομεταναστών έχουν ακουστεί από αστυνομικούς  ότι στα hot spot κουβαλάνε όπλα και σκοτώνονται ο ένας με τον άλλον. Επιπλέον αυτοί έξω στον δρόμο, έχουν ακουστεί μαρτυρίες από ιδιοκτήτες μαγαζιών, καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες. Τα στατιστικά από διάφορες ιστοσελίδες και τις ειδήσεις  λένε ότι στα βόρεια νησιά οι τρείς στους δέκα είναι μετανάστες. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία μια βάρκα,  φορτωμένη με μετανάστες έχει βγει στις ακτές της Λέσβου και κάποιοι προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βγουν στην στεριά.

Χάρης Κουρούς




Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μαστίζει την κοινωνία μας θεωρώ πως είναι η εικόνα των αστέγων στην πόλη μας. Η θέα των ανθρώπων να ζουν στους δρόμους μου προκαλεί θλίψη, αγωνία και απορία, για το πως στον 21ο αιώνα μπορεί οι συνάνθρωποί μας να μην έχουν τα βασικά της ζωής όπως στέγη, ένδυση, τροφή. Βάση μία ανεπίσημη καταμέτρηση το 2013 οι άστεγοι της χώρας μας υπολογίζονταν στους 20.000 ενώ για το 2019 η ΕΟΕΟ (ευρωπαϊκή ομοσπονδία εθνικών οργανισμών για την έλλειψη στέγης) είχε υπολογίσει 40.000 δηλαδή το διπλάσιο.Επιπλέον πέρα από τις άθλιες συνθήκες ζωής που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι σοβαρό ρόλο παίζει και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρέχεται, λόγω της αδιαφορία των περισσότερων πολιτών. Χιλιάδες άνθρωποι είναι στα πρόθυρα του θανάτου ενώ δεκάδες πεθαίνουν μηνιαίως και το κράτος μας δεν κάνει τίποτα γι΄αυτο ενώ προβάλλει ένα ψεύτικο προφίλ.Η σημερινή κοινωνία τους προβάλλει ως αλκοολικούς και ναρκομανείς ενώ στην πραγματικότητα αρκετοί από αυτούς ήταν κάποτε ένα κομμάτι της κοινωνίας που είχε τουλάχιστον τα προς το ζην όπως άλλωστε αξίζει κάθε άνθρωπος. Ενώ η κοινωνία μας συνεχίζει να εξελίσσεται,με στεναχωρεί το γεγονός ότι οι συνάνθρωποί μου αντιμετωπίζουν τους άστεγους σαν βρώμικες παρατημένες κουβέρτες στον δρόμο όπως στη φωτογραφία. Κρίνω ότι το μόνο που τελικά τους ενοχλεί είναι ότι οι άστεγοι χαλούν την όμορφη εικόνα που θα ήθελαν να βλέπουν. Αυτό που κυρίως μου περνάει αυτή η εικόνα είναι πως μία κατάσταση τέτοια δείχνει πως ακόμα και αν η ανθρωπότητα εξελίσσεται ο πολιτισμός λείπει. Θεωρω πως πάντα υπάρχουν λύσεις σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα φτάνει να μπορούμε να σκεφτούμε πρακτικά και λογικά με διάθεση συμπαράστασης, αντί να κρίνουμε τον πλησίον μας που για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε βρέθηκε πάνω σε ένα μάτσο κουβέρτες

Άλκης Κολοβός





Η συγκεκριμένη φωτογραφία βασίζεται σε ένα από τα κοινωνικά προβλήματα, την ανεργία. Οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα την συγκεκριμένη εικόνα είναι επειδή δείχνει τον λαό συγκεντρωμένο σε μία πόλη και ο στόχος της είναι να αφυπνίσει και να τονίσει πόσο σημαντική είναι μία σωστή εργασία για το κάθε άτομο, χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα, καθώς ο καθένας την χρειάζεται για να μπορεί να συντηρεί το σπίτι του , να βοηθάει (από οικονομική σκοπιά) την οικογένειά του και γενικά να είναι οργανωμένος σε κάποιες τυχόν επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να του προκύψουν. Άρα, λοιπόν η εργασία είναι μία βασική κατάσταση, όπου πρέπει να παρέχεται σε όλους τους ανθρώπους (ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, χρώματος κτλ.) με την προϋπόθεση να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες εργασίας, που σέβονται τα δικαιώματα όλων και δεν τα καταπατούν.

Έλένη Κουτσούκου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων