Μια εικόνα σε λίγες λέξεις: Τα κοινωνικά προβλήματα (Γ2)

Ποια είναι, κατά τη γνώμη των μαθητών και των μαθητριών του Γ2, τα πιο "καυτά" κοινωνικά προβλήματα στις μέρες μας;  Ας δούμε τι έχουν να πουν με μια εικόνα και μια παράγραφο.


 Η εικόνα αναφέρεται στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ένα μικρό παιδάκι να "κλείνει" τα αυτιά του, καθώς οι δύο γονείς του λογομαχούν. Το πρόβλημα αυτό, δυστυχώς είναι παγκόσμιο, επειδή κάθε χρόνο αμέτρητα παιδιά πέφτουν θύματα λεκτικής ή σωματικής βίας, ενώ αισθάνονται φόβο για το αύριο. Το παιδί της εικόνας μπορεί να είναι αντίστοιχα ένας αυριανός ενήλικας που θα αναπαράγει επίσης τη βία, αφού τα πιο τρυφερά του χρόνια έχουν στερηθεί. Η οικογένεια αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στην ανατροφή ενός παιδιού, για αυτό είναι σημαντικό να του δίνει αγάπη.

Εύα Σταύρου



Ο λόγος που επέλεξα αυτή την εικόνα είναι γιατί η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα από τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στις μέρες μας. Είναι ένας λάθος τρόπος ένας γονιός να έχει μια βίαιη συμπεριφορά απέναντι στο παιδί του γιατί αυτό προκαλεί προφανώς κάποια προβλήματα στο παιδί. Αρχικά με την βία το παιδί θα έχει κάποια συναισθήματα ντροπής η φόβου απέναντι προς τους γονείς του άρα δεν θα μπορεί να εκφράζει την γνώμη του έτσι όπως θέλει. Επιπλέον μπορεί να νιώθει μοναξιά ή στεναχώρια γιατί πιστεύει πως δεν έχει κάποιον να του μιλήσει ή να ζητήσει βοήθεια.

Ρέυμοντ Μπραχίμι





 Αυτή η εικόνα απεικονίζει ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, τον εκφοβισμό.Ο εκφοβισμός αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, συνήθως εφήβων. Η επιλογή αυτής της εικόνας βασίζετε σε ένα πολύ βαθύ μήνυμα. Δείχνει μια κοπέλα η οποία στο σώμα της έχει γραμμένες κάποιες προσβλητικές λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται από εκφοβιστές σε παιδιά πιο «αδύναμα» από αυτά. Η κοπέλα στο στόμα της έχει κολλημένο ένα χαρτί το οποίο λέει “stopbulling” που σημαίνει “σταματήστε το bulling”. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι πολλά παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους από αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Η εικόνα αυτή θέλει να μας δείξει ότι οι λέξεις δεν είναι απλά κάτι που βγαίνει από το στόμα μας, αλλά κάτι που μπορεί να χαραχτεί σε κάποιου την καρδιά και να αλλάξει την όψη του για την ζωή.

Έφη Χειμαριού


Επέλεξα την ανεργία ως ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα, διότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο αυξάνεται σε όλες τις χώρες ολοένα και περισσότερο. Αρχικά, πολλοί χάνουν την δουλειά τους λόγω έλλειψης συγκεκριμένων γνώσεων και κάποιες φορές λόγω της συμπεριφοράς τους. Το να χάσει κανείς την δουλειά του είναι σοβαρό, διότι έτσι δεν θα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του και την ίδια του την οικογένεια και να παρέχει σε όλους τις πρώτες βοήθειες, όπως τροφή, νερό, στέγη και ρούχα. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα έχει κακές επιπτώσεις. Δεν θα μπορεί αυτό το άτομο να φροντίσει τον ιδιο και να αναθρέψει τα άτομα που αγαπά και νοιάζεται. Ακόμα, θα πέσει η αυτοπεποίθησή και η αυτοεκτίμησή του και θα του δημιουργηθούν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Μαζί με την ψυχολογία, η οικονομία θα είναι ανεξέλεγκτη, γιατί τα χρέη που θα έχει να πληρώσει θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις θα είναι αρκετές.

Ιωάννα Μπαϊζάνη




Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας είναι η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστά και ως social media. Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία ανάπτυξη-εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες διαδικτυακές πλατφόρμες και η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει λογαριασμό σε τουλάχιστον μία απο αυτές.
Στο παραπάνω σκίτσο απεικονίζεται η εξάρτηση των ανθρώπων από την τεχνολογία με έναν πιο απλό τρόπο. Στην εικόνα βλέπουμε τον ιδρυτή μίας από τις πιο διάσημες και διαδεδομένες πλατφόρμες, το facebook να βρίσκεται στη θάλασσα καθισμένος πάνω σε ένα βράχο κρατώντας στο χέρι του το σήμα της εφαρμογής. Ακριβώς δίπλα του μία σειρά από ανθρώπους με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα κινητά τους να πέφτουν ένας ένας μέσα στη θάλασσα. Οι άνθρωποι φαίνονται εξαθλιωμένοι και κουρασμένοι χωρίς αίσθηση για το που βρίσκονται και το τι κάνουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν αλλιώς.
Κατά τη γνώμη μου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορέσεις να προωθήσεις τη δουλειά σου και να αναπτύξεις κοινωνικές σχέσεις. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, της απομόνωσης και του διαδικτυακού εκφοβισμού που είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τις πιο νέες ηλικίες.

Έλενα Σχοινά





Επέλεξα την συγκεκριμένη εικόνα με αυτό το θέμα διότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει, δυστυχώς, ίσως το σημαντικοτερο πρόβλημα  της παγκόσμιας κοινωνίας. Η εικόνα αυτή μας δείχνει μία πόλη πριν και μετά από αυτές τις αλλαγές που εμείς οι άνθρωποι προκαλούμε και σιγά σιγά καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Η ειρωνεία είναι ότι όλοι λέμε να σώσουμε τη Γη, ενώ στην ουσία τους εαυτούς μας πρέπει να σώσουμε εφόσον η Γη θα υπάρχει για πάντα ό,τι και να γίνει. Εμείς πάλι, όχι.

Κωνσταντίνα Χαντάντ



Σε αυτήν την εικόνα βλέπουμε  ανθρώπους που δεν έφταιξαν πότε στην ζωή τους  να τρέχουν από εδώ κι' απο εκεί για να σώσουν τις ίδιες τους τις ζωές σε μια απρόσμενη επίθεση. θέλω να δείξω το πόσο κακός μπορεί να είναι ένας  πόλεμος όχι μόνο για την καταστροφή μερικών εδαφών άλλα για ολόκληρο το περιβάλλον γύρο μας και φυσικά είναι τρομερά επώδυνο για τους ανθρώπους που το ζουν αυτό.
Διάλεξα αυτήν την εικόνα διότι δεν είναι ένα καθημερινό μας πρόβλημα άλλα ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο μερικά άτομα της κοινωνίας μας άλλα όλο τον κόσμο γύρο μας

Στέλιος Τσάνι



Ο Ρατσισμός είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα που δυστυχώς επεκτείνεται στις μέρες μας και αφορά την διάκριση που γίνεται σε κάποιες φυλές, κοινωνικές ομάδες ή άτομα.
Υπάρχουν διάφορες μορφές ρατσισμού, όπως φυλετικός, θρησκευτικός, κοινωνικός (ομοφυλόφιλοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ). Τα αίτια του ρατσισμού έχουν να κάνουν με προκαταλήψεις, με έλλειψη παιδείας, οικονομικά συμφέροντα, ξενοφοβία κ.α. , οπότε ο τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι μέσα από την οικογένεια με διάλογο και σωστό παράδειγμα των γονιών, μέσα στο σχολείο με διάφορες δραστηριότητες και συζητήσεις αλλά και από τα ΜΜΕ και το κράτος με την στάση που έχουν.

Κωνσταντίνα Κλώνη




Η ύπαρξη πολέμων, συγκεκριμένα στην Συρία, κάθε χρόνο με προβληματίζει ακόμα περισσότερο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ένας συντριπτικός αριθμός ανθρώπων δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην Συρία και σε άλλες επίσης χώρες. Δεν το θεωρώ φυσιολογικό και για αυτόν τον λόγο επέλεξα αυτήν την εικόνα. Τα οικονομικά συμφέροντα πνίγουν τους ανθρώπους και θολώνουν την λογική τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν ακραίες καταστάσεις.
 Εσύ, που αυτήν την στιγμή επεξεργάζεσαι την εικόνα και διαβάζεις ταυτόχρονα τον λόγο επιλογή αυτής εικόνας , θα σε παρακαλούσα να μην αδιαφορήσεις για αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Ως ανώτατο ον του πλανήτη , θα επέτρεπες να σου συμβεί κάτι παρόμοιο; Μαντεύω! Θα αρνηθείς. Όμως, γιατί να μην μπορεί να αρνηθεί και αυτό το κοριτσάκι;

Φωτεινή Μαλούχου




Η φτώχεια πάντα θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως και υπάρχουν πολλοί λόγοι που επέλεξα να το καλύψω. Αρχικά, πιστεύω πως αρκετοί από εμάς έχουμε μία απολύτως λάθος προκατάληψη για τους φτωχούς: ότι δεν θα ήταν καλό να τους υποστηρίξουμε διότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υποστήριξη για να πραγματοποιήσουν τις θελήσεις τους, οι οποίες ίσως είναι κακές. Οι περισσότεροι από εμάς, ακόμα και μέλη του κράτους, αν συναντάγαμε κάποιον φτωχό στον δρόμο, πιθανότατα θα τον προσπερνούσαμε αδιάφοροι. Αυτό είναι απόλυτη ένδειξη αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο και που έχει καταντήσει η ανθρωπότητα. Κανείς μας δεν ξέρει τι έχει περάσει στην ζωή του αυτό το άτομο, πως του έχει φερθεί η κοινωνία και αν αυτό το άτομο έχει αδικηθεί από την ζωή, αλλά, δυστυχώς, κανείς μας δεν ενδιαφέρεται να μάθει, να ενδιαφερθεί και, αποτελεσματικά, να βοηθήσει. Επιπλέον, εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει πως η φτώχεια είναι η αιτία πολλών δυσάρεστων γεγονότων, όπως ληστείες και επαναστάσεις. Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω πως η φτώχεια δεν είναι μόνο υλική. Υπάρχει και η ψυχική φτώχεια, οπού κάποιος μπορεί να είναι πλούσιος σε χρήματα, αλλά σαν άνθρωπος δεν έχει ηθικές αξίες. Συμπερασματικά, πιστεύω πως η φτώχεια και κυρίως το μεγάλο ποσοστό της είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει κάποιος να επεκταθεί περαιτέρω για να το καταλάβει και να αρχίσει να συμπάσχει τον συνάνθρωπο. Κανείς μας δεν θα ηθέλε να βρίσκεται στην θέση του φτωχού, τότε γιατί να μην βοηθήσουμε αυτόν που θέλει να φύγει από εκεί;

Διονύσης Μαρκόπουλος




Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η φτώχεια αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα όλων των κοινωνιών σήμερα. Η καταπολέμησή της αποτελεί προτεραιότητα τόσο των κυβερνήσεων των χωρών, όσο και των Διεθνών Οργανισμών.
Αναστασία Παπανικολάου


Σ΄ αυτήν την παράγραφο θα αναφέρω τους λόγους που επέλεξα  αυτή την φωτογραφία , η οποία απεικονίζει ένα σημαντικό γεγονός στις μέρες μας. Ζούμε στον 21ο αιώνα  και κανένας δεν θα φανταζόταν πως ακόμα και σήμερα, σε κάποιες χώρες, θα επικρατεί  πόλεμος. Αν ρωτούσαμε  πριν λίγα χρόνια τους ανθρώπους πως πιστεύουν πως θα ζουν σήμερα θα μας απαντούσαν με την  λέξη ‘ ειρήνη’. Οι  λόγοι  για τους οποίους  επέλεξα αυτήν την  εικόνα  είναι οι παρακάτω. Αρχικά , μόλις αντίκρισα αυτήν την φωτογραφία , ένιωσα συναισθήματα λύπης , στενοχώριας, θλίψης και στο μυαλό μου ήρθαν όλα αυτά τα γεγονότα που γνωρίζουμε απ΄ όλους  τους άλλους πολέμους του παρελθόντος. Παράλληλα ένιωσα θυμό, οργή, αλλά και απογοήτευση, διότι  πίστευα πως το μέλλον θα ήταν καλύτερο , χωρίς πολέμους , διαμάχες και θανάτους!  Σ΄ έναν  πόλεμο θα σκοτωθούν και αυτοί που πολεμούν αλλά και οι άμαχοι, όπως και τα παιδιά. Στην εικόνα απεικονίζεται ένα κοριτσάκι  που κλαίει και βρίσκεται στον πόλεμο. Όταν βλέπεις  την έκφραση του προσώπου της, σου έρχονται στο μυαλό αυτές οι εκφράσεις: <γιατί πόλεμος;> , < γιατί να γίνονται όλα αυτά ;> , δηλαδή όλα να σχετίζονται με ένα μεγάλο <ΓΙΑΤΙ>! Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα μείνουν χωρίς γονείς, θα τραυματιστούν, θα μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες  και  άλλα θα ‘φύγουν’ από την καθημερινότητάς τους και τις συνήθειές τους. Με όλα τα παραπάνω πως ένα τέτοιο παιδί θα συνεχίσει την ζωή του, με ποια εφόδια θα χτίσει το μέλλον του; Γι’ αυτήν την στιγμή αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα και ο σκοπός των σημερινών πολέμων, είναι η εκμετάλλευση υλικών αγαθών. Συνοψίζοντας τα παραπάνω, το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι και στο παρελθόν αλλά και στο παρόν οι πόλεμοι γίνονται  για εκμετάλλευση αγαθών, χωρίς να  τους ενδιαφέρει η αλλαγή της ζωής των απλών ανθρώπων.

Σοφία Μίντζα



Διάλεξα αυτή την φωτογραφία και αυτό το κοινωνικό πρόβλημα,την  ανεργία ,επειδή στις μέρες μας η ανεργία είναι ένα μεγάλο θέμα στην χώρα μας.Η ανεργία είναι πρόβλημα επειδή όλοι οι νέοι που τελειώνουν το σχολείο δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά με ένα μισθό ο οποίος μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν .Για αυτό όλοι φεύγουν από την χωρά μας  για να μπορούν να βρουν μια σταθερή δουλειά .Έτσι όλοι οι νέοι με λαμπρό μέλλον φεύγουν από την χωρά και για αυτό η χωρά δεν θα έχει ένα μέλλον. 

Πέτρος Ράπτης


Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην εικόνα που επέλεξα απεικονιζεται ένα δέντρο το οποίο παρουσιάζει δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές. Αφενός στα δεξιά βλέπουμε το δέντρο ζωντανό και με έντονα χρώματα, γεγονός που μαρτυρά την καλή κατάσταση του φυσικού τοπίου. Αφετέρου στα αριστερά μας παρουσιάζει μια πιο ρεαλιστική εικόνα με βάση τις τωρινές συνθήκες. Τα χρώματα είναι μουντά και φανερώνουν την καταστροφή που σήμερα έχει προκληθεί από πολλούς λόγους όπως τα απόβλητα, οι όξινες βροχές και η χρήση χημικών. Από όλα τα παραπάνω συμπεραινουμε πως η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Κώστας Σιναμίδης


Η σημερινή κοινωνία έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Ένα από αυτά είναι η αδιαφορία που δείχνουμε για το συνάνθρωπό μας. Πολλές φορές περπατώντας στο δρόμο βλέπουμε άστεγους και ζητιάνους που παρακαλούν για λίγο φαγητό. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από την πείνα ή από το κρύο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν δίνουμε την κατάλληλη σημασία στους γύρω μας. Περιμένουμε οι άλλοι να βοηθήσουν αλλά και οι άλλοι περιμένουν το ίδιο από εμάς, με αποτέλεσα κανένας να μην κάτι για να αλλάξει αυτό.

Ελένη Παπαδάκη


Η καταναλωτική μανία του σύγχρονου ανθρώπου προκάλεσε ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική διαταραχή. Διότι η εκμετάλλευση των κερδοφόρων πηγών με άκριτο και αστόχαστο τρόπο έφερε την ανθρωπότητα ένα σκαλί πριν από μια ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση. Κάποια στιγμή τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν και ο άνθρωπος θα στραφεί άμεσα και ολοκληρωτικά σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Εκτός όμως από την ενεργειακή κρίση, ο σύγχρονος άνθρωπος θα πρέπει να αναλογιστεί την τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει στη χλωρίδα και την πανίδα μολύνοντας τα πάντα. Επομένως αν δεν αλλάξει τακτική αντί να ζει στον παράδεισο θα ζήσει σε μια κόλαση.
Γεωργία Παραδείση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων