Οικογένεια: εχθροί ή σύμμαχοι;

Η οικογένειά μας... μία κοινή πραγματικότητα με πολλές πλευρές... 
  • Τι νιώθουμε γι'αυτήν; 
  • Τι σημαίνει για τον καθένα από μας; 
  • Πόσες σημασίες μπορεί να έχει ανάλογα με τα βιώματά μας; Ποια είναι η                       μορφή της για μας; Είναι ίδια αυτή η μορφή για όλους;        
  • Μήπως οικογένεια σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα μας                           δείχνουν τα εξώφυλλα των περιοδικών και τα σήριαλ της τηλεόρασης;   


" Η οικογένεια ανά τους αιώνες" 
αστείο βίντεο-You tube




Ερώτηση: Ποια θέματα σχετικά με την οικογένεια εντοπίζετε στο βίντεο αυτό;
***

«Γ»
«Γονείς»

Εδώ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί εδώ μιλάμε για τους γονείς. Δύσκολα τα πράγματα. Όταν το μικρό κοριτσάκι θέλει να πάει στις κούνιες και τα Χριστούγεννα κλαίει για την καινούρια Μπάρμπι, είναι καλά. Όταν όμως το κοριτσάκι θέλει να πάει με τις φίλες της για καφέ και τα Χριστούγεννα να ντύνεται σαν την Μπάρμπι τότε τα πράγματα αλλάζουν…. Όποιος στην εφηβεία του δεν είχε πόλεμο με τη μαμά του να σηκώσει το χέρι του και αμέσως να περάσει έξω και να ξαναζήσει την εφηβεία του, γιατί μάλλον κάτι άλλο έκανε τότε και ξέχασε να ζήσει αυτό τα στάδιο!

Κάνεις τα παιδιά. Τα πλένεις, τα χτενίζεις, τους διαβάζεις παραμύθια, και ξαφνικά, μια μέρα, βρίσκεις την πόρτα κλειστή. Για την ακρίβεια, σου κλείνουν την πόρτα με θόρυβο και με το μπαμ καταλαβαίνεις πως η καριέρα σου ως γονιού έχει αλλάξει σελίδα. Και καλά θα κάνεις να το καταλάβεις, διαφορετικά θα πέφτεις πάντα πάνω σ’ αυτή την κλειστή πόρτα.

Κανένας από τους μαθητές μου δε χώνευε τους γονείς του. Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά, αγαπητοί γονείς, μην έχετε ψευδαισθήσεις. Τα χειρότερα λένε για σας. Δεν τους καταλαβαίνετε, τους καταπιέζετε, τους πνίγετε, τους καταστρέφετε τα όνειρα και το μέλλον, τους κάνετε χαλάστρα στα ερωτικά, τους αγχώνετε, παραβιάζετε το χώρο τους, τους φέρεστε σαν να είναι μωρά, τους κακοποιείτε, τους υποτιμάτε, παραβιάζετε το χώρο τους, τους υποτιμάτε, τους τιμωρείτε με κάθε ευκαιρία, τους ζηλεύετε, τους προσβάλλετε, τους εκμεταλλεύεστε, τους αγνοείτε, τους παραμελείτε, και μακάρι να άνοιγε η γη να σας καταπιεί! Τέτοιοι που είστε! (…)
Αν είσαι γονιός, αναρωτιέσαι πότε ακριβώς γέννησες αυτό τον αχινό που μόνο παράπονα και κακίες ξέρει να ξεστομίζει. Αν είσαι έφηβος, ποιο αστέρι σε καταράστηκε και σ’ έβαλε μαζί με αυτή την οικογένεια βαρβάρων που δε σε καταλαβαίνει, και ζηλεύεις τους γονείς του διπλανού σου, που είναι cool και άνετοι, αγνοώντας ότι και ο διπλανός σου το ίδιο ακριβώς σκέφτεται.

Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, που είχαν ξεθυμάνει και αδειάσει κανονικά τους γονείς τους, ζήτησα από τον καθένα να μου πει κάτι καλό που έχει να θυμάται από αυτούς. Πάγωσαν και με κοίταζαν λες και δεν πίστευαν ότι τους καλούσα σε συνθηκολόγηση με τον εχθρό. Κάθισαν κάτω και άρχισαν ένας ένας να μιλάνε. Είμαι σίγουρη πως δεν είχαν μιλήσει ποτέ έτσι στους γονείς τους και λυπάμαι που δεν τους βιντεοσκόπησα, για να τους δείξω αυτή την κρυφή εξομολόγηση αγάπης και τρυφερότητας!

Τι νανουρίσματα θυμήθηκαν, τι παραμύθια, τι τον αγώνα της μάνας τους αναγνώρισαν, τι συμβουλές, τι γλυκόλογα. Τα ίδια που λίγο πριν έκαναν κόντρες στο οικογενειακό μίσος τώρα μιξόκλαιγαν για τη μαμά και τον μπαμπά!

Διότι οι Έλληνες γονείς μπορεί να είναι υπερπροστατευτικοί, καταπιεστικοί, να ανακατεύονται στη ζωή σου με την πρώτη ευκαιρία, αλλά σε περιμένουν πάντα με ένα πιάτο ζεστό φαΐ, ξενυχτάνε για να σε δουν να γυρίσεις, τριγυρνάνε κουτουλώντας μες στη νύχτα για να σε πάνε σε κλαμπ να διασκεδάσεις, θα βρούνε με ένα τρόπο μαγικό λεφτά για να σπουδάσεις και να παντρευτείς, κι αν κάνεις και καμιά στραβή, δε σε πετάνε στο δρόμο!
(…)

Όταν, λοιπόν, αγαπητή μαμά, στέκεσαι πίσω από την κλειστή πόρτα, άκου τι λέει στα κρυφά το καμάρι σου κι άλλη φορά, πριν μπεις, θυμήσου να χτυπήσεις! (…)

Μάγιας Δεληβοριά,
«Η αλφαβήτα της εφηβείας», Γονείς, σς.33-40 (απόσπασμα), εκδ. Κέδρος, 2012.


***
Μήπως θα ήθελε να μας μεταφράσει την παρακάτω εικόνα;  


***


" Η Εποχή των Παγετώνων 4"  
«Είμαστε Οικογένεια»

βίντεο της Daily motion


Ερώτηση: Ποιες είναι οι σκέψεις σας μετά από το κείμενο και το τελευταίο βίντεο;


Γιάννα Παπανδρέου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων