Με ένα βιβλίο στο χέρι (μέρος Ι)

Οι συντάκτες μας φωτογραφίζονται με τα αγαπημένα τους βιβλία και μας εξηγούν γιατί τα επέλεξαν.

Λίσα Πράις, Starters

«ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ»

Έτσι γράφει το οπισθόφυλλο του δικού μου αγαπημένου βιβλίου «Starters. Ένα βιβλίο με μια έντονη πλοκή, με πολλές ανατροπές που θα σας κάνουν να κοιτάτε τη σελίδα έκπληκτοι! Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Μετά από έναν μεγάλο πόλεμο οι μόνοι επιζώντες είναι τα παιδιά κι οι έφηβοι (starters) κι οι ηλικιωμένοι (enders). Οι starters είναι πολύ φτωχοί κι εξαθλιωμένοι ενώ οι enders το αντίθετο. Η δεκαεξάχρονη Καλι ανακαλύπτει την τράπεζα σωμάτων όπου έφηβοι νοίκιαζαν τα σώματα τους στους ηλικιωμένους με την βοήθεια ενός μικροτσίπ. Ξαφνιάζεται λοιπόν όταν ξυπνάει στο αρχοντικό ενός πλούσιου Ender μετά δυσλειτουργίες του μικροτσίπ της. Η Κάλι απολαμβάνει αρχικά την ευκαιρία να ζήσει μια πολυτελή ζωή με τον εγγονό ενός γερουσιαστή, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι η ενοικιάστρια της έχει σκοτεινά και επικίνδυνα σχέδια. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε! 
Μ. Χ.



 
Πάολο Κόσι, ΜΕΤΖ ΓΙΕΓΕΡΝ
 

                                         
Ο τίτλος του αγαπημένου μου βιβλίου είναι ΜΕΤΖ ΓΙΕΓΕΡΝ που σημαίνει στα αρμένικα "Η μεγάλη συμφορά", του συγγραφέα ΠΑΟΛΟ ΚΟΣΙ, από τις εκδόσεις Τσουκάτου. Το βιβλίο αναφέρεται στην Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-1916 και είναι σε μορφή κόμικ. Είναι ένα σπαραχτικό διήγημα που περιστρέφεται γύρω από την Αρμενική γενοκτονία και γιαυτό μου αρέσει, επειδή θέλω να ξέρω τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην χώρα από την οποία κατάγομαι.
Β. Σ.



R. Byrne Η Μαγεία


Η Μαγεία είναι ένα βιβλίο της Rhonda Byrne το οποίο μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύσει όπως θέλει, όμως το σαφές μήνυμα της συγγραφέως είναι ότι έχει χαθεί η μαγεία από τη ζωή μας, αλλά ποια μαγεία, η μαγεία του να δείχνουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που μας συμβαίνουν, καλά ή άσχημα και το μόνο που κάνουμε είναι να γκρινιάζουμε και να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη.
Η Μαγεία περιέχει συμβολικές μαγικές πρακτικές οι οποίες χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την ευγνωμοσύνη μέσα μας και να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και να εκτιμήσουμε διαφορετικά κάποια πράγματα που μπορεί να έχουν συμβεί στη ζωή μας.
Εμένα η Μαγεία προσωπικά μου αρέσει επειδή με βοήθησε να καταλάβω κάποια πράγματα καλύτερα και να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα η ζωή μου.
Μ. Ά. Κ.


 
 Λεό Μπουσκάλια,  Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις 


"Έτσι η μελέτη της αγάπης με οδήγησε μέσα στη μελέτη της ζωής. Ζωή μέσα στην αγάπη σημαίνει ζωή μέσα στην ζωή και ζωή μέσα στην ζωή σημαίνει ζωή μέσα στην αγάπη."
 Όταν μου ζητήθηκε να διαλέξω το αγαπημένο μου βιβλίο ουσιαστικά δεν χρειάστηκε να κάνω καν την επιλογή. Το πρώτο βιβλίο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτό. Ένα "βιβλίο συμβουλευτικής" όπως συνηθίζεται να κατηγοριοποιείται ή καλύτερα όπως εγώ θα το ονόμαζα ένα βιβλίο ζωής. Γραμμένο από έναν απίστευτο άνθρωπο, δείχνει το νόημα της ζωής και της αγάπης, την σημασία του να αγαπάς τον εαυτό σου, πολύ βαθύτερα όμως από ότι τον τρόπο που συνηθίζουμε να λέμε την φράση αυτή, την ομορφιά και την αισιοδοξία της ζωής. Μιλάει για το ποια είναι η σημασία του να γίνεσαι όλο και πιο ανθρώπινο , του να δίνεις ότι πιο όμορφο έχεις στους άλλους, πάνω από όλα όμως την σημασία ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Το πιο όμορφο πράγμα για το οποίο μιλάει είναι για την ζωή που έχουμε όλοι τόσο δεδομένη μερικές φορές. Γιατί όπως ο ίδιος λέει: "Για μένα η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σε μας. Ο τρόπος που ζούμε την ζωή μας είναι το δικό μας δώρο στο Θεό. Κάντε το δώρο αυτό υπέροχο." Αν έχεις απελπιστεί από τα πράγματα γύρω σου, διάβασε το. Θα βρεις την αισιόδοξη, την υπέροχη πλευρά της ζωής. Θα βρεις τον τρόπο να κάνεις το δώρο αυτό υπέροχο.
'Ε. Χ.



 Έκτορας Μαλό, ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
(Μετάφραση:Ζωρζ Σαρή)


Το βιβλίο που επέλεξα να σας παρουσιάσω είναι ένα από τα προσωπικά αγαπημένα διότι από την  πρώτη σελίδα μου δημιούργησε πολύ έντονα συναισθήματα, κυρίως συγκίνησης και αγωνίας.
Τα πρόσωπα του έργου, ο Βιτάλης, ο Γκαροφόλι, ο Ματτιά, η κυρία Μίλλιγκαν, η Πίζα και τέλος ο κεντρικός ήρωας του αφηγήματος ο Ρεμί, κινούνται ανάμεσα σε αγρότες, ανθρακωρύχους, πλανόδιους ηθοποιούς, πλούσιους και φτωχούς, ενώ παράλληλα οι περιπέτειες τους μπλέκονται με τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, δημιουργώντας μας το συναίσθημα της αισιοδοξίας, δίνοντας μας ψυχική δύναμη για την αναζήτηση του καλύτερου, μέσα από έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης στις κακουχίες της καθημερινής ζωής.
Σας συμβούλευω να το διαβάσετε για να το απολαύσετε όσο και εγώ!
Δ. Σ.

Σχόλια

  1. αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το κάθε βιβλίο είναι διαφορετικού είδους. το δικό μου επιστ. φαντασίας, της δήμητρας κλασσική λογοτεχνία, του μιχαηλ αυτοσυμβουλευτικη και της έλενας, όπως λέει, ένα βιβλίο ζωής! περιμένουμε και το 2ο μέρος

    μαρία χαντζαρίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τη Μαρία,και αυτό κάνει το αφιέρωμα πιο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζονται βιβλία για όλα τα γούστα. Επίσης, συγχαρητήρια στη φωτογράφο (Μαρία) και σε όσους καταπιάστηκαν με τη φωτογράφιση! Πολύ ωραίες φωτογραφίες, αν δεν διαλέγατε εσείς ποιες θα μπουν, εγώ θα δυσκολευόμουν να διαλέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα είναι υπέροχα και έτσι βρήκαμε και εμεις τα μέλη της ομαδας έναν τρόπο να βρούμε και αλλα βιβλια να διαβασουμε ανταλλαζοντας τα μεταξυ μας .. Ωρα και για τα υπολοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά πολλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Κάθε φορά μας εκπλήσετε ευχάριστα! Δημιουργικά! Κάποια τα έχω διαβάσει...για τα άλλα με βάλατε σε περιέργεια...μήπως έτσι να εμπλουτίσουμε την μικρή μας Βιβλιοθήκη; Περιμέμουμε την συνέχεια και προτάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή και ωραιὀτατες φωτογραφίες! Νομίζω μόνο οι επιλογές σας είναι αρκετές για να προτείνουμε βιβλία στα παιδιά που ενδιαφέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο το πρώτο μέρος της παρουσίασης, αξίζει να το διαβάσεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων