GREEN DAY



Της Μαρίας Χαντζαρίδου

Με αφορμή το άρθρο της Δάφνης για τον Eminem θα ήθελα να σας παρουσιάσω κι εγώ το αγαπημένο μου συγκρότημα, τους Green Day. Νομίζω ότι είναι αρκετά γνωστοί όπως κι πολλά από τα τραγούδια τους και λογικά κάποιοι από εσάς θα τους έχετε ακουστά. Ένα σχετικά παλιό συγκρότημα με πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά και κενά στην καριέρα του. Έτσι λοιπόν με την βοήθεια της καλής μας της Wikipedia θα σας τους παρουσιάσω…
Λοιπόν, απλά κι περιληπτικά: Δυο δεκαπεντάχρονα το 1987,  ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ, ο καλός μας τραγουδιστής  και ο Μάικ Ντερντ ο μπασίστας, έφτιαξαν ένα συγκρότημα  κι το ονόμασαν Sweet Children (ναι, ευτυχώς το άλλαξαν στο γνωστό green day. Φαντάσου τώρα 40 χρονών άνθρωποι να λεγόντουσαν έτσι). Μια στιγμή να δω τι άλλα λέει η βικιπαίδεια…Μπλα μπλα μπλα...πρώτες ζωντανές εμφανίσεις …μπλα μπλα μπλα…αλλαγή ονόματος σε green day…μπλα μπλα μπλα…συμβόλαιο με  Lookout!Records κι πρώτο άλμπουμ "39/Smooth"…μπλα μπλα μπλα…Τρε Κούλ στο συγκρότημα (ντραμς) και κυκλοφορία  του δεύτερου άλμπουμ τους Kerplunk…και μπουμ πρώτη περιοδεία στην Ευρώπη.




Dookie(1994) 
Το 3ο άλμπουμ του συγκροτήματος. Έχει πολλά ωραία τραγούδια (Κάντε ένα κόπο κι ακούστε τα στο youtube.) Εδώ έβαλα 2 χαρακτηριστικά: 

Longview-green day



basket case-green day

Αυτό που είναι πραγματικά αστείο κι πρέπει να το διαβάσετε είναι το πώς έγιναν τόσο διάσημοι. Κατά την διάρκεια μιας συναυλίας, ένας σεκιούριτι μπέρδεψε τον Μάικ Ντερντ (μπασίστα) για κάποιον τρελό θαυμαστή που είχε ανέβει στην σκηνή και του έριξε μια μπουνιά, σπάζοντας του μερικά δόντια! Πάρα πολλοί είδαν την συναυλία τους και έτσι η δημοσιότητα τους αυξήθηκε!

Insomniac(1995)
Κάποιοι λένε ότι πήρε αυτόν τον τίτλο, επειδή ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ δεν μπορούσε να κοιμηθεί από το κλάμα του γιου του, Joseph, την εποχή που ηχογραφούσαν το άλμπουμ! Για να μην μείνετε με την απορία Insomniac σημαίνει άυπνος! Δεν κοροϊδεύω ούτε εγώ ήξερα τι σημαίνει. Κι για να μην ψάχνεστε…
Ορίστε κι ένα ωραίο τραγούδι του δίσκου.  

Walking contradiction

Nimrod(1996)
Μετά από 1 χρόνο ξεκούρασης οι Green Day κυκλοφορούν το Nimrod που δείχνει την ώριμη κι προσωπική σκέψη του τραγουδιστή αλλά και την πατρότητα του. Ακούστε τα τραγούδια που επέλεξα: Για παράδειγμα το King for a day κατακρίνει τον ρατσισμό κατά των ομοφυλόφιλων:
 King for a day
 

Warning (2000) 
Μετά από 5 χρόνια οι green day επιστρέφουν. Αλλά κάποιοι άρχισαν να λένε ότι το συγκρότημα ήταν έτοιμο να διαλυθεί.( καλά, ήθελα να ξέρα άλλη δουλειά δεν έχουν αυτοί παρά να βγάζουν φήμες...) Να κaι 2 τραγουδάκια...

waiting-green day


minority-green day

Αmerican Idiot (2004)
Το 2003, το συγκρότημα ηχογράφησε το νέο άλμπουμ τους, που θα ονομαζόταν "Cigarettes and Valentines". Μόλις ολοκλήρωσαν 20 κομμάτια, ανακάλυψαν πως τα master tapes είχαν κλαπεί! Αν και απογοητευμένοι, αντί να ηχογραφήσουν τα κλεμμένα κομμάτια ξανά, αποφάσισαν να γράψουν νέα τραγούδια και να δημιουργήσουν ένα νέο άλμπουμ! Κι έτσι γεννήθηκε το American idiot.
Ο δίσκος αυτός είναι ο αγαπημένος μου. Καταρχήν μ’αρέσει  το punk-rock ύφος του. Όμως επειδή έχω το «κουσούρι», όταν ακούω τα τραγούδια, να βλέπω και τα lyrics με εμπνέουν τα αντιπολεμικά μηνύματα που περνάνε μέσα από τα τραγούδια. Ειδικά σε αυτόν τον δίσκο. Μάλιστα γι αυτό θεωρήθηκε αντιαμερικανικός, αφού το συγκρότημα διαφωνούσε με τις απόψεις του τότε Προέδρου της Αμερικής Τζόρτζ Μπούς (πόλεμος στη Συρία κ.π.λ)

American idiot-green day


Ο δίσκος διηγείται την μίζερη ζωή ενός έφηβου πανκ. Όπως είπα κι για το dookie πιστεύω ότι τα τραγούδια αξίζουν. Οπότε λοιπόν πηγαίνετε στο youtube, γράψτε American idiot κι ακούστε τα τραγουδάκια

 Boulevard of broken dreams


Υ.Γ Το American idiot είναι μια ροκ όπερα. Και μαντέψτε! Φέτος θα παιχτεί στο Broadway! Τσεκάρετε το trailer αν θέλετε:

21st Century Breakdown (2009)

Ο Armstrong δήλωσε ότι "το άλμπουμ είναι μια λήψη της εποχής που ζούμε καθώς αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε τον εγωιστικό χειρισμό γύρω μας, είτε αυτό είναι η κυβέρνηση είτε η θρησκεία είτε τα ΜΜΕ και γενικά οποιαδήποτε μορφή εξουσίας". Τα singles "Know Your Enemy" και "21 Guns" παρουσιάζουν τα θέματα της αποξένωσης και του θυμού προς την εξουσία που χαρακτηρίζουν το άλμπουμ.

know your enemy-green day


21 guns-green day


¡Uno!, ¡Dos! , ¡Tré! 
Mια τριλογία δίσκων(πολύ έξυπνο δεν νομίζετε;) Ο τίτλος του άλμπουμ Tre είναι μια αναφορά στον ντράμερ Τρε Κουλ που είχε γενέθλια 2 μέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ!
Στην τριλογία παίζει κι κιθαρίστας Jason Γουάιτ  ως τέταρτο μέλος του συγκροτήματος.
¡Uno!

Stay the night-green day


¡Dos!: 
Stop When the Red Lights Flash-green day



¡Tré!:
99 Revolutions-green day




Τέλος θα ήθελα να αναφέρω μια μικρή διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα σε κάποιους φανς. Τσακώνονται για το αν το συγκρότημα είναι punk ή είναι rock ή είναι punk-rock. Μάλιστα κάποιοι κατηγορούν το συγκρότημα ότι εμπορευματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια κι ότι δεν παίζει πια «αληθινή punk» και κάτι τέτοιες βλακείες! Ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ σε μια συνέντευξη του είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει το συγκρότημα να είναι κάτι συγκεκριμένο (punk ή rock) κι ότι αυτό δεν γίνεται γιατί οι green day δεν μπορούν να ακολουθούν μουσικούς κανόνες. Το πιο σημαντικό για αυτόν είναι οι στίχοι των τραγουδιών να έχουν νόημα, θέλει να είναι ένας καλός στιχουργός.
         

 Λοιπόν αυτοί ήταν οι δίσκοι. Ελπίζω να ακούσετε τα τραγούδια κι να σας αρέσουν. Οι Green Day εμένα μου αρέσουν πολύ! Πρώτα από όλα γιατί μ' αρέσουν τα είδη της ροκ που παίζουν (alternative rock, punk rock)... Γούστα είναι αυτά! Ακόμα οι στοίχοι των πιο πολλών τραγουδιών τους έχουν νόημα κι αυτό με γοητεύει και με αγγίζει μέσα μου. Επίσης για κάποιο περίεργο λόγο το τρελό βλέμμα που έχει ο τραγουδιστής σχεδόν σε όλα τα video-clip με μαγνητίζει (δείτε το basket case. Εκεί είναι πολύ έντονο!) Κι τέλος όταν ακούω την μουσική τους μπορώ να κλείνομαι στο δωμάτιο μου κι να κοπανιέμαι με τις ώρες (μην μου πείτε ότι εσείς δεν το κάνετε!) Αυτά… Α! Αν θέλετε μπείτε στο επίσημο site τους για διάφορες μη βαρετές πληροφορίες: www.greenday.com

ΠΗΓΕΣ:
www.greenday.com
www.wikipedia.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων