Κοινωνικά προβλήματα: Από τις εικόνες στις λέξεις (Γ2)

Τι είναι τα κοινωνικά προβλήματα; Κάθε μαθητής/τρια επιλέγει μια εικόνα που παρουσιάζει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας και γράφει ένα μικρό κείμενο - μιας παραγράφου- για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του προκαλεί. Ένα ομαδικό "ρεπορτάζ" για όλα όσα εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία μας να απολαμβάνουν βασικά αγαθά, να ζουν χωρίς φόβο, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους...



Σε ένα κτίριο πίσω από ένα κάδο σκουπιδιών κάποιος καλλιτέχνης του δρόμου εμπνεύστηκε και ζωγράφισε αυτή τη μάλλον θλιβερή πλευρά της κοινωνίας μας. Αμέσως μόλις την αντικρίζεις ένας χείμαρρος συναισθημάτων σε κατακλύζει. Ίσως νιώθεις κάτι ελάχιστο από την απελπισία των ανθρώπων αυτών που αναγκάζονται να ψάχνουν στα σκουπίδια για το φαγητό τους. Ίσως πάλι σκεφτείς τον καλλιτέχνη που τόλμησε να θίξει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και τελικά κατάφερε να σε κάνει να σταθείς για λίγο και να σκεφτείς. Τέλος ίσως θελήσεις ν’ αλλάξεις τον κόσμο ώστε να μην υπάρχει πια κανείς που να σκέφτεται τα σκουπίδια σαν ‘’εστιατόριο’’.
Δομνίκη Μπαρμπαρή



Η εικόνα που σας έστειλα παρουσιάζει ένα από τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας, την ανεργία. Η ανεργία έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχιστεί πιστεύω για μερικά χρόνια ακόμα. Οι άνεργοι (άνθρωποι χωρίς δουλειά) συνήθως πέφτουν ψυχολογικά που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Άλλοι έχουν χειρότερη κατάληξη όπως αυτή που δείχνει η εικόνα, δηλαδή ανθρώπους άστεγους, φτωχούς και να ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί.
Λεονάρδος Κόγιας




Άστεγος κοιμάται σε παγκάκι στον Εθνικό κήπο (φωτογραφία αρχείου από την εφημερίδα Έθνος)   

 Η εικόνα αυτή με προβληματίζει καθώς τα τελευταία χρόνια οι άστεγοι έχουν αυξηθεί. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ τη ζωή των ανθρώπων, διότι οι περισσότεροι απολύονται ή τους κατεβάζουν το μισθό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού και έτσι μένουν άστεγοι. Στεναχωριέμαι όταν βλέπω ανθρώπους να μην έχουν που να κοιμηθούν, να κρυώνουν και να είναι αναγκασμένοι να ζουν με αυτές τις συνθήκες.

Γιώργος Μαλικάι


                                        Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό...

Πολλοί συνάνθρωποι μας λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μείνει καιρό άνεργοι, άνθρωποι που πριν λίγο καιρό η ζωή τους ήταν διαφορετική μπορεί τώρα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στις ουρές των συσσιτίων για να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό διαρκώς να αυξάνεται . Ευτυχώς υπάρχουν συσσίτια του Ερυθρού Σταυρού, της εκκλησίας, των δήμων και από εθελοντές που καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες .  

Μαίρη Κιουρτζόγλου

 

 

Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα είναι η φτώχεια που υποσιτίζει τα παιδιά και τους αφαιρεί το δικαίωμα για μόρφωση και ιατρική περίθαλψη. Αυτή η εικόνα καθώς και το θέμα της προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση αυτή. Δεν είναι ούτε δίκαιο αλλά ούτε και ανθρώπινο, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν μένουν σε απραξία. Επίσης είναι στενάχωρο τόσο στην ιδέα ότι υπάρχουν αυτά τα παιδιά αλλά και ότι αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινώς. Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι μπορούμε,άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο είτε με υλική είτε με χρηματική προσφορά και με ενδιαφέρον, να καλυτερέψουμε την κατάσταση αυτή για ένα αύριο που όλα τα παιδιά θα είναι ευτυχισμένα και υγιή.
Μαρία Καρδάση 




Ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα στις μέρες μας θεωρείται ο σχολικός εκφοβισμός.Το λεγόμενο ''Bullying''  μέρα με τη μέρα στη χώρα μας γίνεται όλο και πιο αισθητό.Έρευνες κατέγραψαν ότι τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα κυμαίνονται από 10%-15% για τα θύματα και 5% για τους θύτες.Όπως δείχνει και η εικόνα, τα θύματα προσπαθούν να κρυφτούν από τις βίαιες  εικόνες και τα άσχημα συναισθήματα που τους προκαλεί αυτό το κοινωνικό πρόβλημα αλλά η αλήθεια είναι, ότι όσα χρόνια και να περάσουν βαθιά στο μυαλό των ατόμων αυτών θα υπάρχουν αυτές οι άσχημες αναμνήσεις.Για το λόγο αυτό, επειδή ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολύ σκληρός και και με άσχημα ψυχολογικά προβλήματα για τα θύματα κατά τη γνώμη μου, πρέπει ολη μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να συνεργαστούν για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Ορφέας Καραχάλιος



Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ή οι έφηβοι στην εποχή μας, τον σχολικό εκφοβισμό. Αυτό το φαινόμενο έχει αυξηθεί κατά πολύ στις μέρες μας και όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα bullying.Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή, ο διάδρομος και η τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Εμφανίζεται κυρίως με την μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια κλπ.) και μπορεί να οδηγήσει το θύμα ακόμα και σε τάσεις αυτοκτονίας. Το παιδί που υπόστεται bullying αρχικά νιώθει φόβο,απόγνωση και παρουσιάζει τάσεις φυγής. Αισθάνεται ότι απειλείται,τρομάζει και αρνείται να πάει στο σχολείο. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό πρέπει το παιδί να ενημερώσει άμεσα τους γονείς του ή τους καθηγητές του ώστε να το στηρίξουν και το βοηθήσουν όσο μπορούν για να μην νιώθει μοναξιά και φόβο για το θέμα αυτό.Έτσι πρέπει όλοι εμείς οι μαθητές να μην φοβόμαστε να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και να μην φοβόμαστε να μιλήσουμε γιατί όλοι μεταξύ μας είμαστε διαφορετικοί, ξεχωριστοί ο ένας από τον άλλον,αλλά δεν παύουμε να είμαστε όλοι άνθρωποι!

Αναστασία Νάστου



Ο καταναλωτισμός είναι ένα φαινόμενο που συναντάται πολύ έντονα στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.Είναι η συνεχής κατανάλωση υλικών αγαθών πέρα από τα απολύτως απαραίτητα.Η μανία με τον καταναλωτισμό ξεκινάει από την παιδική μας ηλικία όταν βλέπουμε στις διαφημίσεις πολλά παιχνίδια, όπου στη συνέχεια τα ζητάμε από τους γονείς μας. Έτσι καταλήγουμε να ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας ξεχνώντας ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που με δυσκολία βρίσκουν τα απολύτως απαραίτητα για να επιζήσουν.Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει γιατί πρώτα απ'όλα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από μας.Ελπίζω η γενιά μου να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει για το κοινωνικό συμφέρον.
Νεφέλη Μαλούση 




Η Ελλάδα  αντιμετωπίζει οξύ προσφυγικό πρόβλημα εξ αιτίας της αθρόας έλευσης προσφύγων αρχικά από τα βόρεια σύνορά της και τα τελευταία χρόνια από τα ανατολικά της σύνορα.
Πρόσφυγας χαρακτηρίζεται κάθε πρόσωπο άνδρας ή γυναίκα που έχει εκριζωθεί αναγκαστικά από την πατρίδα του. Οι λόγοι που εξαναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν
τις πατρίδες τους είναι πολιτικοί και οικονομικοί. Οι πρόσφυγες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τα αίτια που τους οδηγούν στον εκπατρισμό τους, σε Πολιτικούς  πρόσφυγες  που εξαναγκάζονται σε φυγή λόγω των πολιτικών ή ιδεολογικών τους διαφορών με την εξουσία της πατρίδας τους και σε οικονομικούς πρόσφυγες. Αυτοί αποτελούν μια ιδιόμορφη κατηγορία προσφύγων οι οποίοι μετακινούνται με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, κυρίως από χώρες του Τρίτου Κόσμου ή από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προς τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Τα προβλήματα των προσφύγων είναι πολλά με κυριότερα τον βιοπορισμό, την προσαρμογή, την εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πολλά όμως προβλήματα  αντιμετωπίζουν και οι χώρες
υποδοχής προσφύγων και ιδιαίτερα η Ελλάδα που αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο κύμα προσφύγων από τα ανατολικά θαλάσσια  σύνορά της που χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν πύλη εισόδου σε όλη την
Ευρώπη Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο κοινωνικό-οικονομικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του απαιτεί μεγάλη προσπάθεια τόσο εντός της Ελλάδος, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   







 Ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας είναι ο ρατσισμός. Μια κατηγορία ρατσισμού είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής. Είναι λυπηρό, να βλέπει κανείς στον 21ο αιώνα άτομα να εμφανίζουν ρατσιστική συμπεριφορά. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, αλλά όλοι είμαστε ίσοι και όλοι πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα. Είναι λογικό, να υπάρχει φόβος και καχυποψία για το διαφορετικό, αλλά δεν είναι αιτία για επιθετική συμπεριφορά εις βάρος άλλων. Τέλος, θεωρώ, ότι η έλλειψη παιδείας οδηγεί στο φαινόμενο αυτό. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και οι προκαταλήψεις και να ζει ο κάθε άνθρωπος ελεύθερος, χωρίς συναισθηματική και ψυχική πίεση!
Καρδάμη Εριέττα 







Ο ρατσισμός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, άλλα και στην χώρα μας. Όπου και να κοιτάξεις θα δεις ρατσισμό,στα σχολειά, στις δουλειές, ακόμα και στα εστιατόρια, όπου έρχονται πλανόδιοι  για να σου πουλήσουν πράγματα. Στο σχολειό μου έχω δει πολλά παιδιά να ασκούν ρατσισμό σε άλλα. Ακόμα και εγώ έχω ασκήσει ρατσισμό χωρίς να το καταλάβω. Πολλές φορές το κάνεις για πλάκα, άλλα ποτέ δεν ξέρεις πως νιώθει ο άλλος. Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχει το φαινόμενο του ρατσισμού και ελπίζω κάποτε αυτό να αλλάξει!!!
Αλέξης Λυκουρόπουλος






Ρατσισμός είναι ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε ανώτερους και κατώτερους. Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού όπως:ρατσισμός στο χρώμα του δέρματος, στην εθνικότητα, στην θρησκεία κλπ. Ο ρατσισμός τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ανησυχητικά στον κόσμο αλλά και στην χώρα μας και θα ήθελα να σταματήσει. Επίσης θα ήθελα να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλοι ήμαστε ίσοι και δεν πρέπει να ξεχωρίζει ο ένας τον άλλον. 
Σταύρος Παναγιωτόπουλος




Η εικόνα που σας έστειλα παρουσιάζει ένα από τα πιο έντονα κοινωνικά παγκόσμια προβλήματα της κοινωνίας μας,την ανεργία. Η ανεργία έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Είμαι άνεργος σημαίνει είμαι ικανός, πρόθυμος και διαθέσιμος να εργαστώ αλλά δεν μπορώ να βρω εργασία. Η ανεργία έχει επηρεάσει πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων καθώς όταν είσαι άνεργος, δεν έχεις χρήματα,και όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου. Πιστεύω ότι η ανεργία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και ότι δυστυχώς θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα.
Κωνσταντίνα Παπαθανάση



 
Η ανεργία είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί αρκετά την χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει άνεργοι ακόμα και άστεγοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως βλέπουμε στην εικόνα ο άνθρωπος αυτός έχονταςμείνει χωρίς δουλεία, ζητιανεύει για χρήματα ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτήν την σάπια κοινωνία όπου το κράτος έχει δημιουργήσει. 
Σπύρος Λάζος




Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι άνθρωποι μαζί με τις δουλειές τους έχουν χάσει και την αξιοπρέπεια τους. Η ανεργία στις μέρες μας έχει αυξηθεί πολύ και ολοένα και περισσότερους βλέπουμε να ζητιανεύουν στην καθημερινή μας ζωή. Έχουν φτάσει σε ακραία σημεία να ψάχνουν απεγνωσμένα ενα πιάτο φαγητό και μία στέγη. Είναι λυπηρό και συμπονούμε τους ανθρώπους αυτούς και πρέπει κάπως τα πράγματα να αλλάξουν γιατί ποτέ δεν ξέρουμε ποιός θα είναι ο επόμενος που θα βρεθεί σε παρόμοια θέση.
Λυδία Παππά 
 





Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Στον εσωτερικό, αλλά και τον εξωτερικό του κόσμο. Όλοι κουβαλάμε ένα ´´φορτιό´´ κάποιοι μικρότερο άλλοι μεγαλύτερο. Τυχερά είναι αυτά ... Το θέμα είναι να έχεις την αντοχή και την δύναμη να υποστηρίζεις ότι σου φέρνει η ζωή. Πολλές φορές η ανταπόκριση και η κατανόηση λείπει από τους γύρω σου, αυτό δεν πρέπει να σε πληγώνει ή να σε στεναχωρεί απλά θα ξέρεις ότι για να αποκτήσεις εσύ κάτι που κάποιος άλλος έχει δεδομένο θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ περισσότερο. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που όλα είναι επιφανειακά και ψεύτικα, δεν βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους που θα σε αγαπούν πραγματικά αλλά, όταν τους βρεις ξέρεις πως δεν θα σε αφήσουν ποτέ και θα είναι πάντα εκεί για εσένα και εσύ γι'αυτους θα είναι τότε που θα σε δεχτούν για αυτό που πραγματικά είσαι.
Μάγια Κεραμιδά
 

Σχόλια

  1. Όλες οι εργασίες ήταν πολυ ενδιαφέρουσες και παρουσίαζαν επίκαιρα προβλήματα. Ελπίζω αυτη η εργασία να ήταν αφορμή να προβληματιστούμε και να βρούμε μια λύση στα τόσο σημαντικά προβλήματα που οι περισσότεροι απο εμάς δίνουν ελάχιστη σημασία.
    Χρύσα - Μαρία Πλατή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερες εργασιες παιδια. Καταπληκτικη δουλεια απο ολους.
    Μαγια με συγκηνησες


    Στελιος Τεσκος










    Στελιος Τεσκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλες οι εργασίες είναι πολύ καλές, αλλά περισσότερο μου άρεσε της Ερριέτας Καρδάμη και του Ορφέα Καραχάλιου.. Της Ερριέτας με θέμα τον ρατσισμό με συγκίνησε αρκετά και οι εικόνες αλλά και το κείμενο!!Με το κείμενο του Ορφέα συμφωνώ απόλυτα!! Γενικότερα ολες οι εργασίες ήταν πολύ καλές..!!

    Ιωαννα Τουμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά μπράβο σας πολύ ωραίες εργασίες! Μάγια συμφωνώ γιατί ο καθένας από μας είναι διαφορετικός αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το δέχεται.....



    Ελένη Μπουρνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρα πολύ καλές όλες οι εργασίες παιδιά. Φαίνεται ότι όλοι δουλέψατε για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.
    Μπράβο σε όλους σας!!!!!!


    Αλέξανδρος Σαμλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίες οι εργασίες όλων τον παιδιών,μπραβο σε όλους!! Πιστεύω ότι οι εικόνες είναι πολύ ωραίες και περιγράφουν το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά! Οι εργασίες που μου κίνησαν το ενδιαφέρον είναι εκείνες που μιλούν για τον εκφοβισμό την ανεργία και τον καταναλωτισμό.
    Δάφνη Περισιανίδη Γ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδια ΜΠΡΑΒΟ!!! ολοι σας θιξατε πολυ σημαντικα κοινωνικα προβληματα ο καθενας σας με διαφορετικο τροπο αλλα ολοι πολυ ευστοχα, με συγκηνιτικα κειμενα και παραστατικες φωτογραφιες...

    Λαμπρινη Πουλιαση Γ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδια ΜΠΡΑΒΟ!!! ολοι σας θιξατε πολυ σημαντικα κοινωνικα προβληματα ο καθενας σας με διαφορετικο τροπο αλλα ολοι πολυ ευστοχα, με συγκηνιτικα κειμενα και παραστατικες φωτογραφιες...

    Λαμπρινη Πουλιαση Γ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδια ΜΠΡΑΒΟ!!! ολοι σας θιξατε πολυ σημαντικα κοινωνικα προβληματα ο καθενας σας με διαφορετικο τροπο αλλα ολοι πολυ ευστοχα, με συγκηνιτικα κειμενα και παραστατικες φωτογραφιες...

    Λαμπρινη Πουλιαση Γ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίες οι εργασίες όλων. Πιστεύω πως όλα τα θέματα είναι επίκαιρα και εμφανίζονται όλο και περισσότερο 'μέρα με την 'μέρα... Νομίζω πως αυτή η εργασία εβαλε όλους μας να σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά για το βασανίζει τον κόσμο σήμερα....Μπράβο σε όλους παιδιά!!

    Χαρά Πλάγγεση Γ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλες οι εργασίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες με θέματα που μας προβληματίζουν όλους.
    Μπράβο παιδιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Παναγιώτης Χιωτίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων