Το Φάντασμα της Όπερας

Του Θάνου Κουτσοστάθη






     Γενική παρουσίαση
    «Το Φάντασμα της Όπερας»  είναι ένα μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Γκαστόν Λερού. Το μυθιστόρημα αφηγείται την ζωή του περιφρονημένου Έρικ, την εμμονή του με την νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Κριστίν Ντααέ, καθώς και τις περιπέτειες του υποκόμη Ραούλ ντε Σανύ για να σώσει την αγαπημένη του Κριστίν από τα νύχια του. To μυθιστόρημα λαμβάνει χώρα στην Όπερα του Παρισιού, το 1881. Τόσα χρόνια μετά την έκδοση του, το κλασικό πλέον κείμενο διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Η Ιστορία ενός μυστηριώδους άντρα που βρίσκεται κρυμμένος στα υπόγεια της Όπερας. Μια  απ' τις εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο κι έγινε μιούζικαλ από τον Andrew Lloyd Webber.





    Η Υπόθεση 
     Η υπόθεση εξελλίσεται στο Παρίσι το 19ο αιώνα. Ο Ραούλ ντε Σανύ είναι παράφορα ερωτευμένος με την νεαρή καλλιτέχνιδα, Σουηδικής καταγωγής, Κριστίν Ντααέ. Ο ίδιος ο υποκόμης είναι αδελφικός φίλος της Κριστίν, καθώς μεγάλωσαν μαζί. Καθώς όμως περνά ο καιρός και η Κριστίν προσπαθεί να κρύψει τα αισθήματα της για τον Ραούλ, αποκαλύπτονται τα μυστικά της για τον Άγγελο της Μουσικής και την απαγωγή της από το φάντασμα της Όπερας. Όταν ο Ραούλ σκοπεύει να φύγει για μια ειδική αποστολή στον Βόρειο Πόλο, η Κριστίν του αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Αποδίδει αρχικά την μεγάλη πρόοδο στην τέχνη της σ' έναν «ουράνιο», όπως πίστευε, δάσκαλο. Του περιγράφει την απαγωγή της ένα βράδυ από τον Έρικ, που κρύβεται πίσω από το προσωπείο του «Αγγέλου της Μουσικής», την φρικτή παραμόρφωση του προσώπου του, καθώς και την κατακράτηση της στην υπόγεια κατοικία του. Αποφασίζουν να κλεφτούν, μετά την παράσταση του «Φάουστ», που θα λάβει χώρα το επόμενο βράδυ... Όμως η Κριστίν πέφτει θύμα απαγωγής στο τέλος της παράστασης από τον ίδιο τον Έρικ. Τώρα ο Ραούλ πρέπει, όχι μόνο να διεισδύσει στον κόσμο του φαντάσματος για να σώσει την αγαπημένη του, αλλά και να ερευνήσει την δολοφονία του αδελφού του Φιλίπ, από άγνωστο δράστη, που συνέβη το ίδιο βράδυ, να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις τόσες δολοφονίες και στην απουσία σαράντα χιλιάδων φράγκων από τις τσέπες των διευθυντών της όπερας, Μονσαρμέν και Ρισάρ, καθώς και να μάθει το παρελθόν του Έρικ και τα σχέδια του για το μέλλον. Μοναδικός βοηθός του ένας παλιός γνώριμος του φαντάσματος -ο Πέρσης- και ο μόνος που γνωρίζει την μεγαλοφυΐα του Έρικ το σκοτεινό παρελθόν του, καθώς και τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον Ραούλ στο παράτολμο κι επικίνδυνο εγχείρημα του. Ο Ραούλ καλείται να σώσει όχι μόνο την ζωή της Κριστίν αλλά και τους τόσους πολίτες του Παρισιού από έναν κατά συρροή δολοφόνο...


       Ο Συγγραφέας 

 
     
    Ο Gaston Louis Alfred Leroux  ήταν ένας Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1886 και πέθανε στη Νίκαια το 1927. Αρχικά δούλεψε ως Δικαστικός Ρεπόρτερ και αργότερα ως κριτικός Θεάτρου. Στη συγγραφή βιβλίων στράφηκε το 1907. Ενώ πιο πριν είχε καλύψει τις πρώτες εξεγέρσεις εναντίον του Τσάρου στη Ρωσία. Το πρώτο του Βιβλίο ήταν το «Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου». Η προσφορά του στο Αστυνομικό Μυθιστόρημα θεωρείται ανάλογη με αυτή του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

 

Σκηνή από την Όπερα (The Point of No Return) 2011.



      Το Musical
Το Musical φτιάχτηκε το 1986, από τον Andrew Lloyd Webber και παίχτηκε από την θρυλική Christine Daae, Sarah Brightman και το κλασικό Φάντασμα και «ταίρι» στην παράσταση, Michael Crawford. Το Musical περιέχει αλλαγές από το κείμενο του Gaston Leroux και κατατάσσεται στην κατηγορία της Rock Opera. Είναι θαυμαστό το ότι παίζεται εδώ και 30, περίπου, (28) χρόνια και η αίθουσα Γεμίζει! Ξεχωριστό ρόλο στην παράσταση παίζει και ο Πολυέλαιος, ο οποίος μας μεταφέρει με την άνοδό του στην Όπερα του Παρισιού. Έχουν περάσει από το ρόλο του Φαντάσματος, περίπου, 20 ηθοποιοί ενώ πρόσφατα το ρόλο του Φαντάσματος έπαιξε ο πρώτος αφρικανοαμερικάνος, Norm Lewis. Το Ξεχωριστό τραγούδι του Φαντάσματος είναι το Music of the Night.



Σκηνή από τη Λίμνη των Νεκρών (The Phantom of the Opera- 2014)




ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ MUSICAL
(ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΗΓΗ)

Sierra Boggess Think of Me Phantom of the Opera



Phantom of the Opera (Royal Albert Hall) Title song

 

The Mirror (Angel of Music)

The Music of the Night - Michael Crawford and Sarah Brightman 




ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
(Από ανοιχτή Διαδικτυακή Πηγή)

The Phantom of the Opera at Royal Albert Hal l 2011






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων