Τι πιστεύει το Β1 για τη φιλία και τους φίλους; (μέρος τρίτο)

 

          Η σημασία της φιλίας στη ζωή σας

   Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει απασχολήσει  τους ανθρώπους είναι η φιλία και η σημασία της στην ζωή μας. Η ανάγκη που έχει κάθε άνθρωπος για να νιώσει πως είναι σημαντικός για την κοινωνία, τον  οδηγεί στην αναζήτηση  για φιλία.

  Κάθε ένας από εμάς συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους, γιατί νιώθει την ανάγκη να δώσει αλλά και να πάρει πράγματα.

  Όλοι μας την ζωή, από πολύ μικρά παιδία έως ενήλικες ψάχνουμε για την φιλία και κάνουμε φίλους. Όταν περνάμε  δύσκολες στιγμές, θέλουμε να έχουμε δίπλα μας έναν φίλο, έναν άνθρωπο που θα μας ακούσει, θα μας συμβουλέψει και θα μας βοηθήσει να βγούμε από την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Για αυτό τον λόγο θέλουμε να έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που θα ταιριάζουμε έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο.

  Ένας φίλος στέκεται δίπλα σου στις όμορφες και στις άσχημες στιγμές. Σε αγαπάει και σε εμπιστεύεται. Δεν σε κρίνει και προσπαθεί να σε συμβουλέψει. Δεν παρεξηγείται με το παραμικρό και ακούει τις συμβουλές σου και την γνώμη σου.

   Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη  από ένα άτομο με το οποίο θα είμαστε ο εαυτός μας και δεν θα φοβόμαστε μήπως μας πληγώσει. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν αντιμετωπίζουμε όλοι την φιλία το ίδιο. Κάποιοι πιστεύουν περισσότερο στο πόσο σημαντικό είναι να έχεις φίλους.            

    Κανένας μας δεν ξέρει αν μπορεί να κρατήσει εναν φίλο για μια ζωή. Φοβόμαστε μήπως πληγωθούμε και για αυτό το λόγο κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας και πολλές φορές δεν φανερώνουμε αυτο που πραγματικά νιώθουμε. 

   Αυτό όμως, ειναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε και να έχουμε περισσότερη πίστη στους ανθρώπους. Με τους φίλους όλοι οι άνθρωποι είμαστε πιο ολοκληρωμένοι, πιο ζωντανοί. Είναι γνωστό ότι οι φίλοι έρχονται και φεύγουν. Θα κάνουμε πολλούς και διαφορετικούς φίλους στη ζωή μας. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι μας είναι απαραίτητοι .Όλοι έχουμε ανάγκη από την φιλία ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων.                                                       

  Γι' αυτό το λόγο πρέπει να πιστεύουμε στην φιλία και την αξία της και να κάνουμε φίλους ανθρώπους τους οποίους θα εμπιστευόμαστε και θα αγαπάμε.    

                                                                                                     Νεκταρία Ελευθεριάδου



                                                            Πώς επιλέγω το φίλο μου;

  Σύμφωνα με μια έρευνα που διάβασα πρόσφατα στο διαδίκτυο, οι νέοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να δημιουργήσουν πραγματικές φιλίες. Επειδή η φιλία είναι πολύ σημαντικό πράγμα για εμάς τους εφήβους, αποφάσισα να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τα κριτήρια επιλογής φίλων που θα πρέπει  να έχει ο καθένας μας,αναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία ενός καλού φίλου.

     Πρώτo και βασικότερο κριτήριο είναι να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα,έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Ο φίλος που θα διαλέξω δε πρέπει να φοβάται να μου πει την αλήθεια αλλά πρέπει να είναι ειλικρινής και αληθινός. Θα πρέπει να μου αφιερώνει χρόνο και να με κάνει να νιώθω σημαντική, όπως και εγώ το ίδιο. Καλό είναι να έχει χιούμορ και να με κάνει να γελάω,πράγμα που σημαίνει ότι θα περνάμε ωραία μαζί.Ο καλός φίλος είναι υποστηρικτικός ξέρει να σέβεται να εκτιμά  και να θαυμάζει τον άλλον άρα να τον κάνει να αισθάνεται όμορφα.Ξέρει να είναι έμπιστος και να κρατάει μυστικά που πολλές φορές θέλουμε να τα μοιραστούμε μόνο μαζί του. Είναι αυτός που στις δύσκολες στιγμές θα με στηρίξει, θα βασιστώ επάνω του και έτσι θα νιώθω σιγουριά και ασφάλεια.Τελευταίο αλλά βασικό στοιχείο είναι ο φίλος να καταλαβαίνει ότι κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον, γι' αυτό πρέπει να είναι διαλλακτικός στις διαφορετικές απόψεις.

     Η φιλία λοιπόν, είναι πολλή σημαντική στη ζωή των ανθρώπων. Γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ για να κάνουμε έναν φίλο και να τον κρατήσουμε για πάντα στην ζωή μας. Θα πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε από τους φίλους μας και τι μας ευχαριστεί. Έτσι θα μπορούμε να νιώθουμε όλοι όμορφα, τόσο εμείς όσο και οι φίλοι μας.

                                                                                                      Σίλια Γεωργοπούλου



Η φίλια βοηθάει στις δυσκολίες

  Πολλοί δεν ξέρουν πόση σημασία έχει για έναν έφηβο να έχει κάλους και αληθινούς φίλους. Για αυτό, γράφω αυτό το άρθρο για να εξηγήσω τη σημασία της φιλίας με μια πρόσφατη ιστορία για μια φίλη μου που με βοήθησε να ξεπεράσω με ευκολία κάποιες δυσκολίες που περνούσα.

  Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έμαθα πως ένας συγγενής μου είχε κολλήσει κορονοϊό και ήταν σε πολλή άσχημη κατάσταση. Το οξυγόνο του είχε πέσει πολύ και οι γιατροί έλεγαν πως δεν θα αντέξει. Είχα στενοχωρηθεί πάρα πολύ γιατί δεν μπορούσα να πάω να τον δω, να του μιλήσω.

  Ευτυχώς όμως ένα κορίτσι, η Άννα, που είμαστε κολλητές φίλες από το νηπιαγωγείο, με κάλεσε στο σπίτι της για να με παρηγορήσει και να με βοηθήσει. Έμεινα εκεί για δύο μέρες. Και τις δύο μέρες  προσπαθούσε με κάθε τρόπο να με κάνει να νιώσω καλύτερα. Είπε στην μαμά της να φτιάξει το αγαπημένο μου φαγητό, με καθησύχαζε και μου έλεγε πως σύντομα ο συγγενής μου θα βγει από το νοσοκομείο και όλα θα είναι καλά. Μου έλεγε πως αν δεν πάνε καλά τα πράγματα θα είναι δίπλα μου εκείνη, οι γονείς μου και ότι και αυτό όπως και πολλά άλλα θα το περάσουμε μαζί.

  Όταν γύρισα στο σπίτι μου ένιωθα πολύ καλύτερα από πριν  γιατί ήξερα ότι ό,τι και να γίνει, έχω ανθρώπους να με στηρίξουν. Τελικά, ο συγγενής μου δεν τα κατάφερε. Οι γονείς μου και εγώ είχαμε στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Για καλή μου τύχη όμως ήταν πάλι η καλύτερη μου φίλη δίπλα μου να με βοηθήσει.

  Το συμπέρασμα είναι πως η φιλία είναι από τα σημαντικότερα αγαθά και βοηθάει να ξεπεράσουμε το οποιοδήποτε εμπόδιο, ειδικά αυτήν την περίοδο που ο καθένας μας έχει κάποιο πρόβλημα που τον δυσκολεύει.   

                                                                                                  Κορίνα Σταθούλη


      Τα κριτήρια επιλογής φίλων απ’τους εφήβους

   Το να έχεις έναν ή πολλούς καλούς αλλά και έμπιστους φίλους σαν έφηβος είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να διαλέγεις με προσοχή αλλά και κριτήρια που εσύ θέτεις τους φίλους σου, διότι αυτοί θα είναι δίπλα σου να σε υποστηρίζουν όποτε και αν τους χρειαστείς.

  Για εμένα το πιο βασικό κριτήριο για να διαλέξεις τους φίλους σου, είναι να ταιριάζετε ως χαρακτήρες. Για παράδειγμα, έχοντας τα ίδια ενδιαφέροντα και ασχολίες βοηθάει στο να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους, μιλώντας για θέματα τα οποία ενδιαφέρουν όλα τα παιδιά της παρέας. Επιπλέον η εμπιστοσύνη αλλά και η εχεμύθεια, είναι για εμένα τα πιο σημαντικά κριτήρια όσον αφορά την επιλογή φίλων. Το πιστεύω αυτό διότι εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κατανόηση ανάμεσα στους φίλους, σε μία κατάσταση που θα χρειαστείς την συμβουλή τους ή την βοήθειά τους, δεν θα έχεις την αυτοπεποίθηση αλλά και την σιγουριά ότι θα σε βοηθήσουν.

   Άλλο ένα κριτήριο για την επιλογή φίλων είναι να μπορείτε να βρεθείτε από κοντά. Μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια μια φιλία από απόσταση και μία άλλη που οι φίλοι μπορούν να είναι μαζί αν όχι καθημερινά, αλλά αρκετές μέρες την εβδομάδα. Η συνομιλία μέσω μηνυμάτων δεν είναι το ίδιο διασκεδαστική για τους εφήβους όσο αυτή από κοντά, επειδή όταν όλοι οι φίλοι είναι μαζί, μπορούν να κάνουν πράγματα που αλλιώς δεν θα γίνονταν.

  Συνοψίζοντας, οι έφηβοι πρέπει να επιλέγουν τους φίλους τους με προσοχή και πολύ σκέψη διότι αυτοί στο τέλος θα είναι που θα τους υποστηρίζουν.

                                                                                         Γιάννης Ασπροκουτελάκης

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων