Τι έγραψε το Β1 για τη φιλία και τους φίλους; (μέρος δεύτερο)



 Φιλία μέσω του διαδικτύου

      Τον τελευταίο καιρό με τα lockdowns και τις καραντίνες τα παιδιά δεν βγαίνουν έξω με τους φίλους τους να συζητήσουν, να παίξουν και να περάσουν δημιουργικό χρόνο όλοι μαζί, αλλά κάθονται στα σπίτια τους κλειδωμένα στα δωμάτια τους, απομονωμένα από τους γύρω, επικοινωνώντας πλέον μόνο μέσω των  social-media. Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί έχω αναρωτηθεί πολλές φορές κατά πόσο  επηρεάζονται οι φιλικές σχέσεις των εφήβων.

  Κάθισα και παρατήρησα λοιπόν και είδα ότι υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στα παιδιά. Ένα πρόβλημα το οποίο προκαλεί αυτές τις συγκρούσεις είναι ότι τα παιδιά διαβάζουν τα μηνύματα αλλά δεν απαντάνε ποτέ. Άλλες φορές όμως δεν μπαίνουν καν στο κόπο να ανοίξουν το μήνυμα και να το διαβάσουν με αποτέλεσμα να σταματάει η επικοινωνία μεταξύ τους οριστικά. Ακόμα ο τρόπος που εκφράζονται και αυτά που γράφουν μπορούν να προκαλέσουν πολλές παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα δεν ξέρεις άμα το παιδί  που μιλάει το  λέει για πλάκα ή ειρωνικά. Αυτό συμβαίνει διότι  με την μη-λεκτική επικοινωνία δεν μπορεί ο συνομιλητής σου να δει τις εκφράσεις το προσώπου, την στάση του σώματος  και να ακούσει την φωνή σου.

     Τέλος, κατά την γνώμη μου αυτή η απρόσωπη επικοινωνία δημιουργεί πολλά προβλήματα ανάμεσα στις σχέσεις των εφήβων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και τσακωμοί για ανούσιους λόγους.  

                                                                                                    Έλενα Γραμματικού


                            Ποιος φίλος είναι κατάλληλος στην εφηβεία;

  Η φιλία είναι το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής. Η λέξη φιλία είναι μικρή αλλά έχει τεράστια σημασία. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία έχουν τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους φίλους μας. Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε σίγουροι αν οι φίλοι που επιλέξαμε είναι αληθινοί και πραγματικοί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να ξέρουμε τι ζητάμε από αυτούς. Ειδικά όταν είμαστε έφηβοι.

  Βασικό κριτήριο είναι να υπάρχουν αληθινά συναισθήματα. Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη ηλικία και χρειάζεται να έχεις αληθινούς φίλους δίπλα σου. Να σε ενθαρρύνουν να σε νοιάζονται και να σε βοηθούν στις δύσκολες στιγμές σου. Πρέπει να μπορούν να σε ακούν, να σου δίνουν συμβουλές και να σε αποτρέπουν όταν πας να κάνεις λάθος. Το πιο βασικό όμως είναι να είσαι ο εαυτός σου. Δεν πρέπει να προσπαθούν να σε αλλάξουν αλλά να σε δέχονται όπως είσαι με τις ιδιαιτερότητές σου. Επίσης, πρέπει να σέβονται τον προσωπικό σου χώρο και χρόνο και να μην γίνονται αδιάκριτοι. Η εμπιστοσύνη και η εχεμύθεια είναι σημαντική στην εφηβεία. Το να μοιράζεσαι με έναν καλό σου φίλο τα μυστικά σου, τις απορίες σου, την λύπη  και την χαρά σου, τα προβλήματα που έχεις με την οικογένεια σου και το κορίτσι/αγόρι σου βοηθάει στο να είσαι ψυχολογικά καλά και να αντιμετωπίζεις τα πάντα με σωστό τρόπο. Γιατί νιώθεις ότι έχεις στήριξη και συμπαράσταση. Επιπλέον, βασικό είναι να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα ,να διασκεδάζεις και να περνάς καλά.

  Στην περίοδο της εφηβείας που συμβαίνουν οι περισσότερες αλλαγές σωματικές και ψυχολογικές είναι πολύ σημαντικό να έχεις επιλέξει τον κατάλληλο φίλο που θα σταθεί δίπλα σου.

                                                                                                    Χρήστος Βεργιώτης

                                              



Γιατί πρέπει να έχεις καλούς φίλους

           Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από έναν καλό φίλο για να είναι εκεί στης χαρές του, να νιώθει εμπιστοσύνη, να περνάνε ωραία μαζί και να βοηθάει ο ένας στον άλλον στις δύσκολες στιγμές.

           Την περασμένη εβδομάδα είχα ένα οικογενειακό πρόβλημα και ο μονός που με βοήθησε όταν ο φίλος μου ο Γιάννης.

          Όλα άρχισαν, όταν ο θείος μου ήθελε να τον βοηθήσω σε κάτι μα εγώ εκείνη την ώρα δεν μπορούσα οπότε αρνήθηκα. Εκείνη την στιγμή αρχίζει ο θείος μου να μου φωνάζει και να λέει διάφορα μα δεν έδωσα πολύ σημασία γιατί κατάλαβα πως ήταν θυμωμένος και δεν τα εννοούσε. Μετά από περίπου 5 λεπτά έρχεται η μητέρα μου και βλέπει ότι είμαι στενοχωρημένος. Της εξηγώ τι έγινε, παίρνει τηλέφωνο τον θείο μου και αρχίζουν να μαλώνουν οι δυό τους. Μετά από λίγο με παίρνει τηλέφωνο ο φίλος μου ο Γιάννης και με ακούει στεναχωρημένο. Με ρωτάει και αυτός τι έγινε, του εξηγώ και αρχίζει να μου λέει ότι όλα θα πάνε καλά. Μου εξηγεί ότι αυτά τα παθαίνει κάθε μέρα και ότι την επόμενη μέρα δεν θα θυμάται κανένας τίποτα για το ότι έγινε. Ούτως ή άλλως έτσι είναι οι οικογενειακοί καβγάδες. Τέλος ένιωσα πολύ καλύτερα με όλα όσα μου είπε.

        Ελπίζω να έχουν όλοι έναν φίλο σαν τον Γιάννη, γιατί οι καλοί φίλοι πάντα βοηθάνε ο ένας τον άλλον.

                                                                                                           Λευτέρης Κέλλης


                                                

 Η σημασία της φιλίας

    Η φιλιά είναι ένα θέμα, το όποιο απασχολεί πολύ κόσμο. Έχουν διαλυθεί πολλές φιλίες και έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες και δυνατές. Οι φιλίες αναπτύσσονται ή διαλύονται, λόγο διαφόρων συγκυριών, σημαντικών γεγονότων στην ζωή του κάθε ενός από εμάς. Άραγε ποια είναι η σημασία της φιλίας, γιατί να έχουμε φίλους, πόσο ανάγκη τους έχουμε;

    Αρχικά ένας φίλος δεν είναι απλά ένας φίλος , αλλά πιθανόν να φανεί χρήσιμος στην ζωή μας. Σε μια δύσκολη κατάσταση, ο φίλος σου θα κάνει το οτιδήποτε, για να βοηθήσει, για παράδειγμα αν σου κάνουν bullying, θα είναι εκεί, για να σε προστατεύσει. Επίσης, αν υπάρχει κάτι που δεν θέλεις να το μοιραστείς με τους γονείς ή με τους συγγενείς σου, μπορείς να το εκμυστηρευτείς αν βέβαια σου έχει αποδείξει ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς. Ύστερα, θα μπορείτε να περνάτε δημιουργικά την ώρα σας μαζί, να πηγαίνετε βόλτες, να παίζετε μαζί, κυρίως για όσους δεν έχουν αδέρφια, αλλά και για αυτούς που έχουν. Όμως, από την άλλη πλευρά, θα βρείτε και έναν άλλον «φίλο», που πιθανόν να σας εκμεταλλευτεί και θα λέει πράγματα πίσω από την πλάτη σας. Όμως ένα άλλο παιδί, το οποίο δεν κάνετε παρέα να σας  πει, ότι έχει πει εκείνος ο «φίλος» σας  που μπορεί να γίνει μέλος της παρέας σας. Μαζί με τον φίλο σας θα μάθετε τι έχουν πει για εσάς και θα το αντιμετωπίσετε.

    Άρα έχω να πω ότι όλοι πρέπει να κάνετε μια απόπειρα για καινούργιους φίλους και παρέες. Ελπίζω αυτό το άρθρο να φάνει χρήσιμο σε όλους. 

                                                                                                      Θεολόγος Γιαμαίος

Σχόλια

  1. Τέλεια κείμενα. Όλα αξίζουν άριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαννης Ασπροκουτελακης8 Απριλίου 2021 στις 11:42 μ.μ.

    Πολύ ωραία κείμενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια παιδιά για τα υπέροχα άρθρα σας. Έχετε άποψη, κρίση και γνώση για την έννοια της λέξης <> . Εύχομαι να είναι πάντα ωφέλιμη και απολαυστική στη ζωή σας.
    Ελένη Μαχαίρα-Βεργιώτη

    << Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει.>> ΦΙΛΙΠ ΣΤΑΝΧΟΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων