Στη γειτονιά των εντόμων (Φ. Μπαρμπώ, Ο Τυφλοπόντικας)

Φέτος, εγκαινιάζουμε μια νέα δράση αναγνωστικής εμψύχωσης στο σχολείο. Διαβάζουμε όλοι και όλες ένα μυθιστόρημα παρέα!  Η δράση ξεκίνησε στην Α΄ Γυμνασίου (Α3΄) στο πλαίσιο του μαθήματος της Ν. Λογοτεχνίας. Το βιβλίο που έχει επιλεχθεί είναι ο Τυφλοπόντικας, του συγγραφέα Φ. Μπαρμπώ, από τις εκδόσεις Νεφέλη.

 Στην παρουσίαση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε για την υπόθεση: 

Αλλεργικοί στα μαθηματικά, ανεπίδεκτοι μαθήσεως και τρομερά άτακτοι ο Ξανθομπάμπουρας και οι συμμαθητές του δεν αφήνουν δάσκαλο να στεριώσει στην τάξη τους. Ώσπου έρχεται ο "Τυφλοπόντικας". Στην αρχή τα παιδιά τον υποδέχονται με έχθρα και καχυποψία. Σιγά-σιγά όμως ανακαλύπτουν μαζί χαρές που ούτε τις φαντάζονταν. Και όλοι μαζί ρίχνονται στην περιπέτεια...

Στο 1ο κεφάλαιο ο Φρανκ, ο βασικός ήρωας της ιστορίας, περιγράφει τον εαυτό του, τους φίλους και τις φίλες του, "την τάξη των βλαμμένων" όπως τους αποκαλούν οι υπόλοιποι, αλλά και τη γειτονιά τους σε μια πόλη της Γαλλίας, το σχολείο και την αλάνα όπου συναντιούνται για παιχνίδι και ποδόσφαιρο. Τα παιδιά του Α3 διάβασαν τις περιγραφές και με όχημα τη φαντασία και τα μολύβια τους, έδωσαν εικόνα στα πρόσωπα και τους χώρους που τους έκαναν περισσότερο εντύπωση.

Η γειτονιά των εντόμων


Γιάννης Μ. 


Άγγελος Π. Το σχολείο του Φρανκ



Κωνσταντίνος, Η αλάνα και οι παράγκες των παιδιών



Διονύσης, Ποδόσφαιρο


Η γειτονιά του Φρανκ



Παναγιώτης, Η γειτονιά του Φρανκ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων