Τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας: Φτώχεια, εγκληματικότητα, ρατσισμός και διακρίσεις



Η "ΜΟΛΥΝΣΗ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Η σημερινή κοινωνία μας, όπως και οι πολίτες της, αντιμετωπίζουν ορισμένα πολύ σημαντικά και τραγικά προβλήματα, με ένα από τα μεγαλύτερα να είναι ο ρατσισμός. Ο ρατσισμός μπορεί να έχει διάφορες μορφές, με μερικές από αυτές να είναι ο κοινωνικός, με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις που υποστηρίζει κάποιος, ο θρησκευτικός, δηλαδή ο ρατσισμός που ασκείται σε κάποιον με βάση τη θρησκεία του, και βέβαια ο φυλετικός, δήλαδη ο ρατσισμός με κριτήρια το χρωμα του δέρματος και την καταγωγή. Όσον αφορά τις αρνητικές συνέπειες του προβλήματος αυτού, σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορεί να ασκηθεί βία κατά του θύματος. Ακόμη, οι διακρίσεις που δημιουργούνται μέσω του ρατσισμού, μπορεί να οδηγήσουν στην δυσκολία της αποδοχής του διαφορετικού από τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο. Επιπροσθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα περιθωριοποιούνται από τους υπόλοιπους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Τέλος, αυτά τα άτομα είναι συχνά πιο ευάλωτα στην εκμετάλλευση και στην κακομεταχείρηση, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο, ζώντας στον 21ο αιώνα. Ολοκληρώνοντας, θεωρώ πως η κοινωνία του σήμερα οφείλει να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Πρέπει όλοι μας να καταβάλουμε μια προσπάθεια, έτσι ώστε να βάλουμε ένα τέλος στον ρατσισμό


Βασίλης Αποστόλου


          « Η αντοχή της ανθρωπότητας»


Τα έτη 2020-2021 είναι από τα δυσκολότερα και τα πιο επώδυνα έτη του εικοστού πρώτου αιώνα, διότι η άφιξη της πανδημίας προκάλεσε πολλά κοινωνικά προβλήματα αλλά και ανυπόφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα τα συνεχή μέτρα προστασίας κατά του ιού και η στέρηση ελευθερίας μας έχουν φέρει σε κατάσταση ΄΄πανικού΄΄. Επιπλέον με το lockdown και το κλείσιμο των καταστημάτων, επιχειρήσεων πολλοί άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους ενώ υπήρξε και μεγάλη αύξηση αυτοκτονιών. Ακόμη, η φτώχεια έκανε αισθητή την παρουσία της με πολύ κόσμο να βρίσκεται ξαφνικά στον δρόμο χωρίς δουλειά και χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αλλά το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του είναι η καταστροφή του ψυχικού μας κόσμου. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό όμως χρειάζεται αρκετό χρόνο και πολλή αισιοδοξία. 

Χρήστος Βεργιώτης


       “Καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περίοδο του lockdown


     Στην κοινωνία όπου ζούμε έχουν παρατηρηθεί πολλά κοινωνικά προβλήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, κατά την γνώμη μου, είναι η έλλειψη ελευθερίας και συγκεκριμένα στην διάρκεια του lockdown. Για παράδειγμα στην διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε την ελευθερία να βγούμε έξω να περπατήσουμε, να  διασκεδάσουμε μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα, συν το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να στέλνουμε μήνυμα και να φοράμε μάσκες πριν βγούμε έξω. Ακόμα τα παιδία στερήθηκαν το δικαίωμα της εκπαίδευσης και μόρφωσης, διότι εκείνη την περίοδο όλα τα σχολεία ήταν κλειστά. Τέλος κατά την γνώμη μου όταν συμβαίνει αυτό πρέπει οι άνθρωποι να επαναστατούν και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους.    

Έλενα Γραμματικού


ΕγκληματικότηταΈνα καθημερινό κοινωνικό πρόβλημα



Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο είτε κοινωνικά είτε οικογενειακά. Όμως θα σας μιλήσω για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χωρά μας και όλος ο κόσμος γενικά, την εγκληματικότητα. Στην κοινωνία γενικώς πραγματοποιούνται πολλές κλοπές χρημάτων, περιουσιών και ακριβών πραγμάτων. Για το έγκλημα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια λύση, καθώς διαπράττεται από ανθρώπους, οι όποιοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και οδηγούνται σε αυτήν την κακή συνήθεια. Επίσης υπάρχει και το ηλεκτρονικό έγκλημα, δηλαδή κλοπές χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς και μην ξεχάσω να αναφέρω, ότι υπάρχουν και πολλές κλοπές λογαριασμών κυρίως στα βιντεοπαιχνίδια. Δυστυχώς εκτός από το έγκλημα υπάρχουν και αλλά πολλά κοινωνικά προβλήματα, τα όποια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν


Θεολόγος Γιαμαίος


Ο ρατσισμός σήμερα





Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, είναι ο ρατσισμός. Οι άνθρωποι, μη μπορώντας να δεχτούν το διαφορετικό, το κατακρίνουν. Συνήθως τα άτομα που πέφτουν θύματα ρατσισμού είναι μελαμψοί άνθρωποι, παχύσαρκοι, άνθρωποι που έχουν ξένη καταγωγή αλλά και άνθρωποι με κάποιου είδους αναπηρία (άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με κινητικά προβλήματα κτλ.). Αυτά τα άτομα συνεχώς ακούνε προσβλητικά σχόλια, στους δημόσιους χώρους, χωρίς να αντιδρούν. Οι άνθρωποι που ασκούν τέτοιου είδους σχόλια δεν σκέφτονται, εκείνη την ώρα, ότι τα λόγια τους μπορεί να πληγώνουν τους άλλους. Πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε διαφορετικοί, με τα ελαττώματά μας, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι με ίσα δικαιώματα.
Ελεονώρα Θεοφανοπούλου





Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ


Βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται συνεχώς και καθημερινά. Ένα πρόβλημα που εμφανώς σύμφωνα με τις στατιστικές έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια είναι η ξενοφοβία. Την ξενοφοβία πολλοί την χαρακτηρίζουν ως ρατσισμό αλλά δεν είναι το ίδιο. Ουσιαστικά είναι όταν αισθάνεσαι φόβο για την παρουσία ανθρώπων από άλλες χώρες. Αλλά όχι μόνο αυτό. Επίσης είναι όταν δεν ανέχεσαι την ισότητα, τα έθιμα και γενικά σου προκαλεί έναν «φόβο», γι’ αυτό και η ονομασία. Η ξενοφοβία εντοπίζεται συνήθως στα σχολεία και στον χώρο εργασίας, προς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι μαύροι, έχουν σκιστά μάτια ή ίσως τα ρούχα που φοράνε είναι παραδοσιακά της χώρας τους. Υπάρχουν αμέτρητες συνέπειες απ’ όλα αυτό όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στις ειδήσεις. Πιο συγκεκριμένα έχουμε δει πολλούς ανθρώπους και στη χειρότερη περίπτωση παιδιά να χάνονται, εξαιτίας αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Το συμπέρασμα που διεξάγεται από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ότι ο άνθρωπος οφείλει να είναι ταγμένος υπέρ της ισότητας και της διαφορετικότητας, διότι το να είσαι διαφορετικός είναι προνόμιο και όχι ελάττωμα.

Βασιλική Καραγιάννη



Ο ρατσισμός στην σύγχρονη εποχή


Ο ρατσισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Ρατσιστές είναι οι άνθρωποι που δεν αποδέχονται το διαφορετικό και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί στις μέρες μας. Σε όλες τις χώρες υπάρχει αυτό το πρόβλημα, απλά σε κάποιες είναι αυξημένο. Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν παρατηρηθεί πολλές αυτοκτονίες μαύρων και ανθρώπων με διαφορετική σεξουαλικότητα, λόγω εκφοβισμού που συμβαίνει στα σχολεία, στην δουλεία, ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Επίσης πολλοί αστυνομικοί έχουν σκοτώσει εν ψυχρώ μαύρους, χωρίς κανέναν λόγο. Στην χώρα μας ο ρατσισμός δεν είναι τόσο έντονος, αλλά υπάρχει, όπως με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ασία, κυρίως, λόγω των κακών συνθηκών ζωής που επικρατούν στις χώρες τους. Καλό θα ήταν να μειωθεί πολύ έως τελείως ο ρατσισμός σε όλο τον κόσμο διότι αν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το διαφορετικό πώς θα προχωρήσουμε σαν κοινωνία;    



Κορίνα Σταθούλη


Έλλειψη χρημάτων


Στη σημερινή παράγραφο θα αναφερθώ στα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα. Αρχικά πιστεύω πως ένα από τα παγκόσμια προβλήματα είναι η έλλειψη χρημάτων πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλο χρηματικό πρόβλημα δηλαδή δεν έχουνε μία στέγη να μείνουν από κάτω δεν έχουν φαγητό να τραφούν νερό να καταναλώσουν με λίγα λόγια δηλαδή δεν έχουν τα απαραίτητα αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτό το χειρότερο το χειρότερο είναι να είναι σε τέτοιες καταστάσεις  παιδιά σκυλιά ή άνθρωποι  σε μεγάλη ηλικία και από την άλλη υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι έχουν π.χ. από χρήματα σπίτια εξοχικά αμάξια και τα λοιπά και οι περισσότεροι όχι μόνο κάνουν αυτό αλλά κοκορεύονται και για αυτά που έχουνε.

Ελένη Βασιλείου


             Μη αποδεχτή η διαφορετική γνώμη

  


  Ένα μεγάλο πρόβλημα αυτον τον καιρό είναι η δυσκολία των ανθρώπων να δεχτούν την διαφορετική γνώμη και τις διαφορετικές ιδέες των υπολοίπων. Αυτό γίνεται διότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν μια γνώμη η οποία είναι διαφορετική από την δικιά τους. Μερικές φορές όταν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη απο τους υπόλοιπους τον αποκαλούνε «τρελό» και δεν τον χαρακτηρίζουν. Πρέπει να σεβόμαστε όλες τις γνώμες που υπάρχουν, όσο περίεργες και να ακούγονται σε εμάς. Μια συζήτηση μπορεί να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα αν ο ένας σέβεται της απόψεις και τις ιδέες των άλλων.

Λάουρα Ζαμπέτα


Σεξισμός


Η διάκριση με βάση το φύλο, δηλαδή ο σεξισμός, είναι ένα φαινόμενο που ήταν και θα είναι συχνό παγκοσμίως. Οι περισσότερες γυναίκες δέχονται σεξιστικά σχόλια στην δουλειά τους, στον δρόμο ακόμα και στο σχολείο!Τις γυναίκες τις αντιμετωπίζουν συχνά χωρίς σεβασμό η θεωρούν ότι είναι μόνο για το σπίτι διότι δεν έχουν την ίδια σωματική μάζα-δύναμη με έναν άνδρα.Πολλές γυναίκες δεν προσλαμβάνονται σε πολλές δουλειές διότι είναι γυναίκες… Ωστόσο οι γυναίκες που ζουν στο 2021 δεν μπορούν να συνεχίσουν να πολεμανε για δικαιώματα τα οποία έπρεπε έτσι και αλλιώς να ισχύουν σε άντρες αλλά και γυνιακες χωρίς διάκρισης! Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα το οποίο πρέπει κάποια στιγμή οπωσδήποτε να τελειώσει!


Χρυσούλα Μανιοπούλου







Ηλίας Καρέμ




Αντρέας Ιμπραίμι


Σχόλια

  1. Θεολογος Γιαμαιος25 Νοεμβρίου 2021 στις 4:47 π.μ.

    Εξαιρετικα κειμενα με πολυ καλες ιδεες και υπεροχες εικονες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ηταν πολυ ωραια ολα απλα πιστευω λιγο πιο πολυ μου αρεσε του βασιλη γιατι χρησιμοποιησε πολυ καλο και ωραιο λεξιλογιο και ο τροποσ που το ειπε ηταν πολυ ωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ δημιουργικά κείμενα και πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι το πιο δημιουργικό και πιο σωστά δομημένο κείμενο είναι του Βασίλη, διότι χρησιμοποιεί πλούσιο, κατανοητό λεξιλόγιο, περνάει σαφή μήνυμα αλλά ταυτόχρονα μας βάζει να σκεφτούμε την ύπαρξη του ρατσισμού στον 21αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα εξαιρετικά κείμενα με υπέροχες εικόνες! Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο, θα ήταν του Χρήστου, καθώς χρησιμοποιεί πολύ ωραίο λεξιλόγιο, αλλά περισσότερο λόγω του μηνύματος που μας περνάει, γιατί το κείμενό του αποτελεί μια υπενθύμιση για αυτό που ζούμε σε καθημερινή βάση. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελος Γιωργο Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ωραίες εικόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων