Άννα Φρανκ, το κορίτσι που νίκησε το ναζισμό.






Όπως κάθε χρονιά στη  Β΄ τάξη, γνωρίσαμε ένα από τα μπεστ σέλλερ του μαθήματος της Λογοτεχνίας, "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ". Αυτό το κορίτσι που κέρδισε, με την τραγική μοίρα της αλλά και την αξεπέραστη δύναμη της ψυχής και της πέννας της, εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, μπήκε και στη δική μας ζωή. 


Γιάννα Παπανδρέου








Η παρουσίαση της ζωής και της προσωπικότητας της Άννας που ακολουθεί,  είναι συλλογική εργασία μαθητών του Β1 και Β2 και συγκεκριμένα των μαθητών και μαθητριών : Βάβουλα Διονυσίας (της οποίας το κείμενο αποτέλεσε το βασικό κορμό), Δημητρίου Δέσποινας, Ζησιμοπούλου Τζένης, Καρδάμη Εριέττας,  Λυκουρόπουλου Αλέξη, Λυτρίβη Απόστολου, Νάστου ΑναστασίαςΜπαρμπαρή Δομνίκης, Παππά Λυδίας, Παπαθανάση Κωνσταντίνας.  Όλοι μαζί σκύψαμε πάνω από την ιστορία της μικρής Γερμανοεβραίας Άννας, ζωντανής μαρτυρίας πως, έστω και μέσα στο χειμώνα της βίας και ενός ρατσισμού χωρίς έλεος, το λουλούδι της εφηβείας ανθίζει μέχρι την τελευταία στιγμή... 


 



Γιατί οι  αντιξοότητες δεν την εμπόδισαν να γράψει: «Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί».






Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ  ΤΗΣ  ΑΝΝΑΣ


Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: Μια πραγματική βίβλος για εκατομμύρια αναγνώστες στον κόσμο, που χρωματίζει μοναδικά την εφηβεία, τα σκιρτήματα, τους φόβους, τα βαθύτερα συναισθήματα της εβραιοπούλας Άννας Φρανκ στα σκοτεινά χρόνια των διωγμών από τους Ναζί. Το ημερολόγιο αυτό, πιο επίκαιρο παρά ποτέ, αποκαλύπτει μια μοναδική προσωπικότητα και ένα ανείπωτα σκληρό βίωμα μιας νεαρής μόλις 16 ετών.





Η Ανελίς «Άνε» Μαρί Φρανκ (Annelies «Anne» Marie Frank) γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Ήταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Ότο Φρανκ (1889-1980) και της Εντίτ Χολέντερ (1900-1945). 










Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας ονομαζόταν Μαργκότ (1926-1945) και ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη από την Άννα. Οι Φρανκ δεν ήταν φανατικά προσκολλημένοι στον Ιουδαϊσμό και ζούσαν σε μία μη εβραϊκή γειτονιά της Φραγκφούρτης.














Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Φρανκ μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Αρχικά, ο Ότο Φρανκ δούλεψε σε μία εταιρεία παραγωγής πηκτίνης και το 1938 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, ασχολούμενος με το χονδρεμπόριο φρούτων. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία το 1941, η Άννα αναγκάστηκε να μεταγραφεί από το Μοντεσοριανό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε, σ’ ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους.






Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, ο
Ότο Φρανκ και η οικογένειά του αποφάσισαν να κρυφτούν στην αποθήκη της επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ (9 Ιουλίου 1942). Μαζί τους μετακομίζει και η οικογένεια του συνεργάτη του Ότο, Βαν Πελ. Αργότερα πήγε κοντά τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος εβραίος οδοντίατρος.Έχοντας
εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετό τους έως τις 4 Αυγούστου του 1944, οπότε τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε.



Η Αννα Φρανκ, πάνω στην εφηβεία και με καταπιεσμένα αισθήματα, αφού αισθάνεται πως οι γονείς της την αδικούν σε σχέση με την αδελφή της, δημιουργεί μια φανταστική φίλη την Κίτυ, στην οποία απευθύνεται μέσα από το ημερολόγιό της. «Αγαπητή Κίτυ», γράφει στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της, το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα 13 της χρόνια, «ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου». Το ημερολόγιο γίνεται το ουρλιαχτό για ελευθερία των Εβραίων.









Την 1η Αυγούστου του 1942 η 15χρονη Άννα Φρανκ καταχωρεί για τελευταία φορά στο διάσημο σήμερα ημερολόγιο της.



 




Τρεις μέρες αργότερα, η οικογένεια Φρανκ, η οικογένεια Πελ καθώς και ο ηλικιωμένος οδοντίατρος συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς στρατιώτες και μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Τον επόμενο Μάρτιο, η Άννα Φράνκ, ταλαιπωρημένη από τις κακουχίες και άρρωστη με τύφο, φεύγει από τη ζωή, το ίδιο και η μητέρα της με την αδερφή της, στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, το στρατόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν όταν το Αουσβιτς δέχθηκε επίθεση από τους ναζιστές. Από την οικογένεια επέζησε μόνο ο πατέρας της, ΄Οτο.



Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ.

 Μετά τη σύλληψη των Φρανκ στο Άμστερνταμ, φίλοι της οικογένειας ερεύνησαν το κρησφύγετο και παρέδωσαν στον Ότο Φρανκ διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το ημερολόγιο της Άννας, που ήταν γραμμένο στα ολλανδικά. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι, αφού η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα όπου κρυβόντουσαν , λίγες μέρες αργότερα μια καθαρίστρια βρήκε το ημερολόγιο. Χωρίς να το ξέρει, το έδωσε σε δύο κορίτσια που η βοήθειά τους στις Εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Όπως και να έχει,  ο πατέρας της το εξέδωσε το 1947 με τον τίτλο «Het Achterhuis» («Το πίσω σπίτι») ή, όπως είναι γνωστό στη χώρα μας,  «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

Το βιβλίο διακρίνεται για το ώριμο ύφος και τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του και αποκαλύπτει τη συναισθηματική ωρίμανση της νεαρής συγγραφέως.  Ζώντας επίσης καθημερινά την αγωνία της σύλληψης και του θανάτου πέρασε στις σελίδες του ημερολογίου την αγριότητα και τον παραλογισμό του πολέμου. Το γράψιμο της αποκαλύπτει μια ωριμότητα σκέψης δυσανάλογη με την ηλικία των δεκατριών ετών και μια συγγραφική ικανότητα που θα είχε εξελιχθεί αν δεν τη σταματούσε ο θάνατος. Γενικά, το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις θηριωδίες του ναζισμού, αλλά και ένα κείμενο με λογοτεχνικό ενδιαφέρον.



Αν και τα τελευταία χρόνια η αυθεντικότητα του ημερολογίου έχει αμφισβητηθεί από αναθεωρητές ιστορικούς του Ολοκαυτώματος, όπως ο Ρομπέρ Φορισόν, ο Ροζέ Γκαροντί και ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ,   το βιβλίο αυτό που έχει γίνει ο Ύμνος εναντίον του Ολοκαυτώματος, έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχει κάνει εκατομμύρια πωλήσεις. Το καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς λειτουργεί σήμερα ως κέντρο νεότητας με την ονομασία «Το σπίτι της Άννα Φρανκ».


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το καταφύγιο κάλυπτε μια μεγάλη βιβλιοθήκη η οποία οδηγούσε στην κρυφή πόρτα των δωματίων. Όταν οι ναζιστές ανακάλυψαν το κρησφύγετο αναγκάστηκαν να παραμερίσουν δεκάδες βιβλία για να μπουν στα διαμερίσματα και να φτάσουν στην Άννα.














Αυτό που δεν γνώριζαν όταν αντίκρισαν την Άννα ήταν ότι το κορίτσι είχε ήδη δραπετεύσει.




Μέσα από ένα ημερολόγιο... 




















Η ΖΩΗ  ΚΑΙ  Η  ΚΡΥΨΩΝΑ  ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ  ΣΕ 3D

Θα θέλατε να δείτε περισσότερα για την κρυψώνα της οικογένειας Φρανκ; Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και συνδεθείτε με το ιστότοπο που σας βοηθά να περιηγηθείτε στο περιβάλλον όπου ζούσε και να γνωρίστε τους ανθρώπους με τους οποίους ζούσε η Άννα.

http://www.annefrank.org/en/Subsites/Home/

(The Secret Annex On Line, Discover Anne Franke's hiding place)


ΜΕΡΙΚΑ  ΒΙΝΤΕΟ... 


Ann Frank: Her life in color
http://www.youtube.com/watch?v=BFab0YspSQ8




Της Άννας Φρανκ τα μάτια!
υλλυ



Ένα ωραίο ακόμα βίντεο περίπου πέντε λεπτών κάποια παιδιά  έχουν αφιερώσει προς τιμήν της, περιγράφοντας της ζωή της μέσα από εικόνες και τραγούδια που έχουν τραγουδήσει τα ίδια: http://www.youtube.com/watch?v=20vvQOx47t8

*  *  *
Δείτε τώρα το ταμπλώ που στήσαμε στο Β1 για να τιμήσουμε την Άννα. 




Τα παιδιά υπέγραψαν γύρω από το όνομα και τη φωτογραφία προσφέροντάς της συμβολικά τους φίλους που δεν είχε και που τόσο της έλλειπαν....






Σχόλια

  1. Μπράβο παιδιά! πολύ ωραία δουλειά για ένα ημερολόγιο που έγινε αγαπημένο βιβλίο και που μιλάει πάνω από όλα για τη φοβερή δύναμη της γραφής: νικά τη βία και τον παραλογισμό του πολέμου, τη μοναξιά και τον εγκλεισμό, το φόβο και την απόγνωση, ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, παρηγορεί, εμπνέει, δίνει δύναμη, συγκινεί και ευσθητοποιεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημενο κειμενο....... Πολυ ωραιο αρθρο επισης ωραια συλλογη φωτογραφιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε και νιώθουμε όλοι μια μεγάλη παρέα καθώς η ανάρτηση της Συντ. Ομάδας του "Βγάζω Γλώσσα" για τη μόδα του νεοναζισμού ανέβηκε αμέσως μετά την εργασία των παιδιών της Β΄!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων