Τι πιστεύουν τα παιδιά του Β1 για τη φιλία και τους φίλους; (μέρος τέταρτο)



Τα κριτήρια με τα οποία οι έφηβοι διαλέγουν τους φίλους τους 

Πολλοί έφηβοι πλέον δεν έχουν τα σωστά κριτήρια στο να επιλέγουν τους φίλους τους, αλλά αυτά που έχουν δεν είναι αρκετά αξιόπιστα, έτσι ώστε πολλές φορές να παίρνουν λάθος αποφάσεις.

Για παράδειγμα, οι έφηβοι συνηθίζουν να  διαλέγουν τους φίλους τους, εάν είναι δημοφιλείς, δηλαδή αν είναι αρκετά γνωστοί στον χώρο που βρίσκονται. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι λάθος, γιατί συνήθως οι πιο γνωστοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους άλλους για την δική τους διασκέδαση, κατι το οποίο οδηγεί συνήθως στην κατάθλιψη των εφήβων. Επίσης, ένα συχνό φαινόμενο είναι να τους επιλέγουν εάν είναι καλοί σε ένα βίντεο παιχνίδι (για τα αγόρια περισσότερο) ή αν έχουν πολλούς ακόλουθους στα social media (αυτό αναφέρεται στα κορίτσια περισσότερο) το οποίο οδηγεί στο να δημιουργούνται ψεύτικες φιλίες που στηρίζονται σε ένα κριτήριο που μπορεί να αλλάξει τελείως. Ένα σημαντικό κριτήριο για τους εφήβους είναι το να είναι καλοί οι φίλοι τους στα μαθήματα για να παίρνουν εύκολες λύσεις για τις εργασίες του σχολείου και αυτό κάνει τους εφήβους να μην ασχολούνται με την δουλειά του σχολείου.

 Εγώ πιστεύω ότι οι περισσότεροι έφηβοι με τον τρόπο που διαλέγουν τους φίλους τους δεν δημιουργούν πραγματικές φιλίες, αλλά φιλίες που στηρίζονται σε ασήμαντα πράγματα, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αληθινές φιλίες με λίγο παραπάνω ψάξιμο.

                                                           Δημήτρης Κούλης



ΤΕΛΙΚΑ Η ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;

  Η φιλία για έναν άνθρωπο είναι πολύ σημαντική. Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα φίλο, γιατί πάντα θα είναι στο πλευρό μας όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα ή όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Όμως με έναν φίλο δεν μοιραζόμαστε μόνο τις άσχημες  στιγμές, αλλά και τις όμορφες.

  Η φιλία στη ζωή μου είναι πολύ σημαντική. Αυτό συμβαίνει γιατί με τους φίλους μου μπορώ να μοιραστώ πολλά πράγματα ή και ακόμα να τους εμπιστευτώ και να τους πω κάποιο μυστικό μου. Ειδικά, εάν αυτή η φίλη είναι  η κολλητή μου. Η κολλητή είναι αυτή που την αγαπάς και την εμπιστεύεσαι περισσότερο από όλους. Είναι αυτή που θα βρίσκεται πάντα δίπλα σου και σε βοηθάει σε κάθε δυσκολία σου. Έτσι είναι και η δικιά μου! Με εκείνη περνάμε ένα μεγάλο μέρος της μέρας μαζί και συζητάμε αυτά που μας απασχολούν και νοιώθουμε καλύτερα… Έαν κάποιος άνθρωπος δεν έχει κανέναν φίλο, τότε θα είναι στεναχωρημένος και θα νοιώθει μόνος στην ζωή του. Έπισης, δεν θα μπορεί να εκφράσει αυτά που αισθάνεται. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να μην είχα κανέναν φίλο γιατί δεν θέλω να νοιώσω μόνη πότε!

  Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε ότι οι φίλοι μας είναι απαραίτητοι! Επίσης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που τους έχουμε, γιατί αυτοί θα είναι πάντα εκεί εάν χρειαστούμε κάτι. Ας μην ξεχάσω να πω, πως αυτοί είναι που μας κάνουν να χαμογελάμε και να νοιώθουμε καλά. Για αυτό ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ!!

Ελεονώρα Θεοφανοπούλου



"Οι φίλοι είναι τα αδέλφια που θα θέλαμε να έχουμε"


  Ένα σημαντικό μέρος στην ζωή μας, όχι μόνο τον εφήβων, είναι οι κολλητοί                μας και οι φίλοι μας. Αλλα γιατί είναι τόσο σημαντικοί για τους εφήβους;

  Για τους εφηβους, οι φιλοι είναι κατι παραπανω από παρεα! Είναι οι ανθρωποι ή ο άνθρωπος που μπορεις να μιλας μαζι του για ωρες, να του λες μυστικα, να βγαινετε, και γενικα να σου φτιάχνει και να του/τους φτιαχνεις την μερα. Φυσικα, μονο εμεις μπορουμε να διαλεξουμε τους φιλους μας και κανενας άλλος. Όπωσδήποτε, διαλεγουμε ατομα για φιλους που μας αγαπανε και μας καταλαβαινουν αλλα και εμεις κανουμε το ιδιο για αυτους!

Φυσικα, ποτε δεν μπορούμε να κάνουμε την τέλεια επιλογή σε φίλους, δηλαδη     μπορουμε να βρούμε και ψεύτικους φιλους που απλα μας χρησιμοποιούν για να νιώθουν μονο εκείνοι καλα με τον εαυτο τους γιατι είναι ανασφαλεις.

Αυτοι οι φιλοι μπορουν να μεινουν για ένα μικρο χρονικό διαστημα στην ζωη  μας  ή αλλιως για ένα αρκετα μεγαλο! Παντα όμως μπορουμε να τους απομακρύνουμε από την ζωη μας με απλο και ευκολο τροπο ακομα και αν  αυτό είναι καπως δυσκολο για εμας. Όμως ο τροπος που επιλεγουμε τους φιλους μας πρεπει να  μας επιτρέπει να  καταλαβαινουμε ποτε νοιαζονται για εμας η όχι.

Δυστυχώς όμως οι φιλοι τις περισοτερες φορες αλλαζουν από γυμνασιο σε λυκειο από λυκειο σε πανεπιστημιο και από πανεπιστημιο στην εξω ζωη. Αλλα      παντα πρεπει να περναμε καλα και να χαιρομαστε για τους φιλους που εχουμε ακομα και ας μην τους εχουμε για μια ζωη!!!

Χρύσα Μανιοπούλου





Η σημασία της φιλίας

Όπως είναι γνωστό όλοι οι άνθρωποι περιτριγυρίζονται από ανθρώπους τους οποίους αποκαλούν φίλους. Έτσι και εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για την δικιά μου γνώμη πάνω σε αυτό.

 Στις  ημέρες μας η φιλία είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο μας κάνει να ξεφεύγουμε από δύσκολες καταστάσεις και να περνάμε καλά με απλούς και όμορφους τρόπους . Σίγουρα όμως υπάρχουν και οι αντίθετες πλευρές της φιλίας πχ αυτοί που μπροστά σου συμπεριφέρονται ως φίλοι, αλλά πίσω από την πλάτη σου σε κοροϊδεύουν, σε προσβάλουν και σε κάνουν να νιώθεις άσχημα σε κάθε επιχείρημα που προσπαθείς να κάνεις. Αλλά για αυτό έχουμε και την καλή πλευρά της φιλίας όταν σε αγαπάνε οι φίλοι σου, σε στηρίζουν και σε βοηθάνε σε ότι τους πεις, σε ότι εσύ χρειαστείς. 

 Επίσης, η φιλία σε κάνει να ξεφεύγεις από την ρουτίνα. Με τους φίλους μας βγαίνουμε βόλτες, πηγαίνουμε για να παίξουμε, να κάνουμε κάποιο άθλημα, να κάνουμε γυμναστική, να πάμε για φαγητό, γενικά να κάνουμε δραστηριότητες μαζί τους.

Για εμένα θα έλεγα ότι η φιλία είναι κάτι πολύ όμορφο, κάτι το σπουδαίο. Είναι κάτι, κάποιος που υπάρχει και θα υπάρχει και θα είναι μαζί σου σε κάθε όμορφο και άσχημο πράγμα στην ζωή σου, για αυτό οι φίλοι όποτε τους χρειαστείς θα είναι δίπλα σου. 

Αντρέας Ιμπραίμι




Η επιλογή του φίλου  

     Σκέφτομαι πως στην δύσκολη φάση της εφηβείας θα ήταν δύσκολο να αντέξει ο νέος χωρίς τους φίλους του, αφού οι σχέσεις του με την οικογένεια δυσκολεύουν. Στην φιλία ψάχνει να βρει εκείνους τους ανθρώπους που νιώθει ότι τον καταλαβαίνουν και τον εκτιμούν για αυτό που είναι χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα. Γι ‘ αυτό και η πραγματική φιλία πιστεύω πως είναι ένα βασικό στήριγμα για την ευτυχία του.

   Επειδή ο φίλος  σε συντροφεύει στις καλές άσο και στις κακές στιγμές στην ζωή σου, πρέπει η επιλογή του να γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Αρχικά θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρώτο πράγμα που παρατηρείς σε έναν υποψήφιο φίλο είναι αν ταιριάζει ο χαρακτήρας του και η προσωπικότητά του με βάση τα δικά σου γούστα. Επίσης ένα από τα σημαντικότερα είναι και τα ενδιαφέροντα, δηλαδή αν ταιριάζουν για παράδειγμα στην μουσική, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στο στυλ. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φίλος θα μπορεί να μοιράζεται τα ίδια όνειρα και τις ίδιες φιλοδοξίες με εσένα.

   Επιπλέον, στον φίλο σου θα πρέπει να είναι δυνατό να εμπιστεύεσαι τις επιθυμίες σου και τα μυστικά σου, αφού θα ξέρεις πως εκείνος δεν θα σε προδώσει. Για να πετύχει αυτό, χρειάζεται ο φίλος που θα επιλέξεις να ξέρει τι μπορεί να δώσει στην φιλία και να μην είναι εγωιστής. Έτσι θα σε βοηθήσει και θα σου δώσει θάρρος στο να πετύχεις τους στόχους σου χωρίς να το εκμεταλλευτεί. Από την άλλη είναι σημαντικό να υπάρχουν κοινά σημεία στην σκέψη και η επικοινωνία να είναι ουσιαστική. Τέλος, εκείνος που θα γίνει φίλος είναι σημαντικό να σου λέει την αλήθεια στις αδυναμίες σου για να γίνεσαι καλύτερος.

     Επομένως,  παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν εύκολο να βρεις πραγματικούς φίλους, φαίνεται ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτείς ώστε να αποκτήσεις έναν φίλο που θα σε νοιάζεται και θα είναι το στήριγμά σου.

Ανάργυρος Γιαλαμάς

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων