Έχουμε και λέμε...

Λέμε, λέμε, πολλά λέμε καθημερινά αλλά υπάρχουν και κάποιες φράσεις που τις ακούμε ίσως αλλά δεν τους δίνουμε σημασία γιατί απλά δεν τις καταλαβαίνουμε. Δεν τις καταγράφει ο …σκληρός μας δίσκος! Πρόκειται για λέξεις και φράσεις που επιβίωσαν από την αρχαία γλώσσα μας μέχρι σήμερα και μπορούν να πλουτίσουν την έκφραση αλλά και τη σκέψη μας. «Τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού»,  είπε ο L Wittgenstein, ένας μεγάλος αυστριακός φιλόσοφος.
Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της μία σειρά από σύντομα video όπου χρησιμοποιούνται σε σύγχρονους, δραματοποιημένους  διαλόγους τέτοιες λέξεις και φράσεις. Στο τμήμα Γ΄4 του σχολείου μας ήδη παίξαμε με τις φράσεις του πρώτου και του δεύτερου επεισοδίου της σειράς και νομίζω περάσαμε καλά! Θα αρχίσουμε λοιπόν, να παρουσιάζουμε  κάθε εβδομάδα ένα video του οποίου τις φράσεις θα επεξεργαζόμαστε στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Στόχος μας είναι αφενός να μάθουμε τις εκφράσεις αυτές και αφετέρου να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά.  Για το λόγο αυτό μετά από κάθε παιχνίδι με τις λέξεις και την παρακολούθηση του video θα γράφουμε και μία παράγραφο ή διάλογο αξιοποιώντας τις καινούριες μας γνώσεις!
Μπορείτε και οι υπόλοιποι να μας μιμηθείτε! 

                                                                                                             Γιάννα Παπανδρέου


 


 


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  Ποιες «παράξενες» φράσεις αξιοποιεί το 1ο επεισόδιο του «Έχουμε και λέμε»;
1.      Να γράψετε μία παράγραφο ή έναν διάλογο της επιλογής σας όπου να χρησιμοποιείτε και εσείς όλες αυτές τις φράσεις.
2.      Ποιες «παράξενες» φράσεις αξιοποιεί το 2ο επεισόδιο του «Έχουμε και λέμε»;
3.      Να γράψετε μία παράγραφο ή έναν διάλογο της επιλογής σας όπου να χρησιμοποιείτε και εσείς όλες αυτές τις φράσεις.

                                                                    ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων