Εμείς, ρατσιστές;


                                                 Από το κόμικ: ΕΓΩ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ;, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1998


«Στείλτε την στον μαύρο.»



17/01/2010

της Στέλλας Αλαφούζου

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, όταν σε μια κακή στιγμή μου, βρέθηκα στο νοσοκομείο με σοβαρά σκισμένο γόνατο και με το αίμα να ρέει γάργαρο. Ο «υπέροχος» χειρουργός που με ανέλαβε, δεν άφησε κανέναν να με συνοδεύσει στο χειρουργικό κρεβάτι, γιατί κανείς δεν ήταν τόσο ψύχραιμος. Όλοι έβλεπαν το οστό στο γόνατό μου, εκτός από εμένα που επέμενα ότι δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο.

Η βοηθός του χειρουργού που διάβαζε τα στοιχεία μου, τις αλλεργίες μου, το ιστορικό μου, γύρισε ξαφνικά και με ρώτησε: «Τον κύριο Αλαφούζο, τι τον έχεις κορίτσι μου;», «Πατέρα μου!» της απάντησα εγώ χαμογελαστά, νομίζοντας πως η καλή κυρία με τη βελόνα και την κλωστή, ξέρει τον μπαμπά μου. «Τον Αριστείδη και τον Γιάννη τον Αλαφούζο, εννοώ.» διευκρίνισε γουρλώνοντας τα μάτια. «Τον Γιάννη; Θείο μου τον έχω τον Γιάννη!» της απάντησα και μετά δεν θυμάμαι γιατί λιποθύμησα απ' την αιμορραγία.

Και βέβαια έχω θείο Γιάννη Αλαφούζο. Είναι ένας απ' τους υπέροχους αδελφούς του μπαμπά μου, αλλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με την γνωστή οικογένεια των Αλαφούζων. Όταν συνήλθα, μου είπαν ότι απ' το χειρουργείο, πέρασαν οι μισοί και παραπάνω από τους επιμελητές του νοσοκομείου. Η δε μητέρα μου που περίμενε κάπου απ' έξω, είχε τρελαθεί από την αγωνία βλέποντας λευκές ρόμπες με ταμπελάκια διαφόρων ειδικοτήτων να περνούν από μπροστά της. Έμφραγμα, αμυγδαλές, καρκίνος, καισαρική, προστάτης ήταν λίγες μόνο από τις πιθανές και απίθανες επιπλοκές που πέρασαν απ' το μυαλό της, βλέποντας όλες αυτές τις ειδικότητες από πάνω μου.

Η αλήθεια για τη μη σχέση μου με τη γνωστή οικογένεια, φυσικά δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Δεν το έκανα επίτηδες. Ήμουν ημιλιπόθυμη και απάντησα σε ό,τι ακριβώς με ρώτησαν. Η απογοήτευση του χειρουργού που με ανέλαβε - ο οποίος δεν είπε ποτέ όχι στο «δωράκι» της μαμάς μου αμέσως μετά τη μικροεπέμβαση- ήταν τέτοια, που όταν ξαναπήγαμε για την αφαίρεση των ραμμάτων, είπε στην ξανθιά βοηθό του «Στείλτε την στον μαύρο.».

Και κάπως έτσι με προώθησαν σε έναν νέγρο ειδικευόμενο χειρουργό. Σε έναν ψηλό, όμορφο άνδρα, με χαμόγελο καθησυχαστικό. Σε έναν γιατρό που είπε «περάστε παρακαλώ, καθίστε.» Σε έναν επιστήμονα που πούλαγε παράνομα cd στα Εξάρχεια για να στείλει λεφτά στη μαμά του στη Νιγηρία. Σε έναν τύπο που έκοβε τα ράμματα με φροντίδα για να μη μείνει σημάδι. Σε έναν γνώστη της τζαζ. Σε έναν τύπο που ήξερε τις απάτητες παραλίες της Σύρου καλύτερα από εμένα. Σε έναν επιστήμονα που θα ήθελα πολύ να ήταν συγγενής μου, φίλος μου, γείτονας και Έλληνας.

                                                                                               http://www.protagon.gr


PET SHOP




                            Η ταινία μικρού μήκους είναι του σκηνοθέτη Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλη

Σχόλια

  1. Δημήτρης Φειδάνογλου1 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:10 π.μ.

    φανταστικό βιντεάκι....απλά υπέροχο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά όλοι είμαστε έστω και λίγο ρατσιστές όσον αφορά την καταγωγή, την εθνικότητα, τη φυλή, την εξωτερική εμφάνιση του άλλου....κι ας μην είμαστε οι ίδιοι τέλειοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται οτι έχεις κάποιο δίκιο...!!!

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά, είναι δύσκολο να αποβάλεις το ρατσισμό μέσα σου, ο "άλλος", ο "ξένος" είναι συχνά κάποιος που μας φοβίζει, που αισθανόμαστε ότι για κάποιο λόγο μας απειλεί...

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Στην εποχή μας,είναι γνωστό,ότι οι περισσότερες κοινωνίες,κια ιδίως οι "ανεπτυγμένες" όπως και η Ελλάδα,μαστίζονται από το κοινωνικό πρόβλημα του ρατσισμού.Ωστόσο τι είναι αυτό που προκαλεί τον ρατσισμό;
      Στην Ελλάδα,πρωταρχική θέση στα είδη του ρατσισμού φέρει ο φυλλετικός.Πολλοί Έλληνες κατηγορούν τους αλλοδαπούς που έχουν έρθει στη χώρα μας γυρεύοντας ένα καλύτερο μέλλον,με το πρόσχοιμα ότι αυτοί ευθύνονται για τις τόσες ληστείες καθημερινά, για την ανεργεία καθώς και για τα τόσα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα.Ωστόσο αυτοί, οι τόσο μορφωμενου και έξυπνοι άνθρωποι αυτοί οι Έλληνες που τους κατηγορούν και τους συχαίνοντα είναι και αυτοί που τους προτιμούν για διάφορα έργα καθώς τους βολεύει διότι έχουν φθηνότερα εργατικά χέρια.Αυτοί οι Έλληνες,οι δήθεν κουλτουριάριδες πηγαίνανε να παρακολουθήσουν τους περίλαμπρους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004,φανατισμένοι,δόξαζαν το κράτος για τ επίτευγμα των Ολυμπιακώ εγκαταστάσεων ξεχνόντας ότι χτίστηκαν από ξένα χέρια.Αλλά τελικά όλα θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος και της δόξας.Εμείς οι Έλληνες μάλλον ξεχάσαμε τις πράξεις των προγόνων μας που μαυρίζουν την περίλαμπρη ελληνική παράδοση,μάλλον ξεχάσανε τους Έλληνες πρόσφυγες στην Γερμανία Αυστραλία Αμερική κτλ., μάλλον ξεχάσανε τις πράξεις αυτώ των ελλήνων.Μα φυσικά,για κλοπές και άλλες εγκληματικές ενέργειες θα μιλάμε τώρα;Ζούμε σε μια χώρα που όλοι αγαπάμε αλλήλους και όλοι κοιτάμε να βολευτούμε αδιαφορώντας για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του καθενός.Μαθαίνουμε και βρίζουμε τους αλλοδαπούς που παλέυουν για να ζήσουν,για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους,ενώ τους Έλληνες που χάνουν την ώρα τους σε διάφορα ανούσια χόμπι και ασχολείες χωρίς να παλεύουν για να κερδίσουν την ζωή τους,αφού τα έχουν βρει όλα έτοιμα από τους γονείς τους.
      Επίσης, σαν Έλληνες και γενικά σαν Ελλάδα, λέμε ότι μεριμνούμε για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και γενικά με αναπηρλιες.Ωστόσο, σαν κοινωνία δεν είδα να ενδιαφερόμαστε και τόσο πολύ γι'αυτούς τους ανθρώπους, καθώς ναι μεν στα πεζοδρόμια έχουμε τοποθετήσει ειδικά πλακάκια για τους τυφλούς π.χ. αλλά μόλις τελειώσει το πεζοδρόμιο...ξαφνικά βρίσκοντα χαμένοι και ρισκάρουν πραγματικά την ζωή τους διασχίζοντας δρόμους και λεοφόρους πηγαίνοντας στο άπειρο με βάρκα την ελπίδα ότι θα περάσουν τον δρόμο με σφάλεια χωρίς κάποια εγγύηση.Επίσης ένα άλλο πρόωλημα είναι ότι πολλά από τα δημόσια κτήρια δεν έχουν μεριμνήσει για να φτιάξουν ανελκυστήρες, σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι που μετακινούντα με αναπηρικό καροτσάκι να είναι αποκλεισμένοι από πολλές υπηρεσίες και δραστηριότητες.Κι όμως κανείς από εμάς δεν διαμαρτύρεται για τα δικαιώματά τους,οπότε με την σιωπή μας είναι σαν να τασσόμαστε εναντίον αυτών των ανθρώπων, σαν να τους θεωρούμε πρόβλημα και θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχαν.Παρ'όλα αυτά, εγώ προσωπικά δεν θα χαρακτήριζα αυτην τη στάση μας ρατσιστική αλλά πιο πολύ αδιάφορη,και ότι η στάση μας αυτή υποδηλώνει φόβο.Φόβο μήπως ενοχληθούν,μήπως τους κάνουμε να πιστάψουν πως τους θεωρούμε ανίκανους για να καρδίσουν την μάχη της ζωής, ανίκανοι να ζήσουνή να μάθουν.
      Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω πως ζούμε σε μία χώρα καθαρά ρατσιστική,που προσφέρει άνισες ευκαιρίες προς τους κατοίκους της.Ζούμε σε μία χώρα που μας έμαθε να υμνούμε μερικά αποσπάσματα της ιστορίας της,αποσιωπώντας τα μελανά της σημεία,και πολλές φορές αυτά που αποσιωπούντα αφορούν ρατσιστικές ενέργειες και κακοποιήσεις.Γι'αυτούς του λόγους δεν δέχομαι να είμα μαζί σας, ένας ακόμα ρατσιστής κατά των προσφύγων αναπήρων κτλ. κι αν χρειαστεί τάσσομαι απέναντι σας. (Μαρκάς Γιώργος Γ2)

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει, Γιώργο, το σχόλιο σου για την "επιλεκτική" μνήμη μας. Θυμόμαστε μόνο ότι μας συμφέρει... Αιχμηρές οι απόψεις σου και προκαλούν σκέψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι,στην εποχή μας αν δεν έχεις τα μέσα αν δεν έχεις το όνομα,τα λεφτά,την δόξα και ένα ικανοποιητικό background δεν είσαι αποδεκτός...Ο καθένας κοιτάει που είναι καλός και που όχι ο άλλος και τον φθονεί....Καμία αποδοχή του διαφορετικού...Πρόοδος θα πάμε μπροστά...Τι χαρά! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hello Cold World!
    Για την ακρίβεια δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι έστω και λίγο ρατσιστής και αυτό γιατί συνήθως γιατί όταν κατακρίνουμε κάποιον και του φερόμαστε ρατσιστικά πάνω κάτω βλέπουμε σε αυτόν σε δικό μας ελάττωμα και τον κατακρίνουμε μόνο και μόνο για να υψώσουμε τον εαυτό μας πάνω από αυτό το άτομο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδιά, θα ξαναπώ άλλη μια φορά ότι βασική προυπόθεση για να κάνουμε διάλογο είναι να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και να την εκφράζουμε με ...ονοματεπώνυμο. Τα σχόλια και οι απόψεις που προέρχονται από ανώνυμους δεν θα ανεβαίνουν στο blog όσο ενδιαφέροντα και αν είναι...Αν κάποιος δεν μορεί να γίνει μέλος μπορεί να αφήνει το σχόλιο του ως ανώνυμος αλλά στο τέλος πρέπει να βάζει όνομα. φιλιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με την Μαρια..Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να μην είναι ρατσιστής...Δεν υπάρχει κανένας ανώτερος ή κατώτερος στην εποχή που ζούμε σήμερα!Όλοι είμαστε ρατσιστές κατά βάθος κι ας μη το αποδεχόμαστε. Οι κοινωνικές, πολιτικές και εθνικές διακρίσεις είναι έντονες ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με σπουδαίο πολιτισμικό υπόβαθρο.(Βασιλική Κρικζώνη Γ'2 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην τάξη, μιλώντας για το ρατσισμό, είπαμε ότι ρατσιστής είναι αυτός που αντιμετωπίζει ως κατώτερους άλλους ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων με τη δικαιολογία του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας κλπ. θεωρείτε παραγματικά κατώτερους από εσάς άλλους ανθρώπους, επειδή τυχαίνει να έχουν διαφορετική εθνικότητα, κουλτούρα ή χρώμα; Αν ναι, γιατί; Μήπως παρα είναι γενικόλογο να λέτε ότι κατα βάθος είμαστε όλοι ρατσιστές; Και αν πραγματικά υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις που αναφέρεις, Βάσω, (γιατί σίγουρα υπάρχουν)είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό, το αποδεχόμαστε ή θα έπρεπε να αγωνιστούμε για να αλλάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και είναι επιπόλαιο και όχι γενικόλογο, θεωρώ ότι επιφανειακά εκδηλώνουμε την αντιρατσιστική μας διάθεση ενώ παραμένουμε στο βάθος ράτσιστες. Είναι το "φαίνεσθαι" και το "είναι" τελικά σε κάθε περίσταση. Όσο και να προσπαθούμε για αλλαγή συγκεκριμένων συμπεριφορών, είναι ακατόρθωτο γιατί δεν έχουμε την ανθρωπιστική παιδεία.(Βασω γ2)

      Διαγραφή
  10. θα σημφωνισω με την βασω...ολοι κατα βαθος ειμαστε ρατσιστες και ας μην το παραδεχωμαστε.Στον 21ο αιωνα οπου ζουμε δεν υπαρχη ανωτερες και κατωτερες φιλες υπαρχει αναπτυγμενα και αναπτυσομενα κρατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. +1 βασω;} +φωνω μαζι σου!!(btw πολυ "ελενη" διαβαζεις:P)
    κατα τη γνωμη μου..ο συχγρονος πλεον ρατσισμος δεν περιοριζεται μονο στις φυλετικες διακρισεις!!Ολοι οι αν9ρωποι εχουν ενα απο τα στοιχεια του,απλα καποιοι το φανερώνουν περισσοτερο και αλλοι αντιστοιχα λιγοτερο!!Επισης,ο ρατσισμος μπορει να οδηγησει σε κινδυνους ακομα και σε πολεμο!!
    Στις μερες μας δεν 9α επρεπε να υπηρχε ενα τετοιο φαινομενο απο τη στιγμη κ ολας που υπαρχει μεγαλη αναπτυξη σε πολλα επιπεδα της χωρας και γενικοτερα αφου υπαρχουν και διαφορετικες αντιληψεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΙΝΑ ΜΟΥ :p
      ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ,ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΟ;ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
      ΒΑΣΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ,ΑΠΛΑ ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΠΑΝΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΣΙΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ (ΚΛΟΠΕΣ Κ.Α)...
      ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΓΕΝΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΜΕ ΚΑΤΙ Μ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ,ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ΠΟΛΛΑ.ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΚΟΙΤΑΖΩΝΤΑΣ Κ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΧΟΛΙΑΖΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων