Οι πιτσιρίκοι, οι μικροί "σαλταδόροι"


        Ο Δημήτρης Ψαθάς μας μεταφέρει με το αφήγημά του "Οι πιτσιρίκοι", στην κατοχική Αθήνα του 1942. Μας δίνει μια γεύση από τη μαύρη αυτή εποχή στην αρχή,αλλά μόνο για λίγο...

       Ας δούμε την κατοχή και την πείνα στην Αθήνα με το σοβαρό, θλιβερό της πρόσωπο...


                                           

      Αλλά εμείς ας μιμηθούμε και τους μικρούς ήρωες του Ψαθά που στο μεγαλύτερο μέρος του διηγήματος μας δείχνει το μονοπάτι που είναι το ασφαλέστερο για να αντ
      Ιδού, λοιπόν,οι Ναζί που ξεναγούνται στην Ακρόπολη...όπως θα λέγαμε, "Ναζί τουρίστας"!!!!



      Ή όπως θα γελούσαμε με τις γελοιογραφίες από εφημερίδες της εποχής εκείνης...  .






     Τα παιδιά, που λέτε, όπως εσείς, πολλές φορές αποδεικνύονται πιο σοφά από τους μεγάλους και, χάρη στη φρεσκάδα και τη δύναμη της ζωής που κρύβουν μέσα τους, βρίσκουν δρόμους για να μετατρέψουν την πιο επικίνδυνη και ηρωική αποστολή σε διασκέδαση. Αναδεικνύονται σε μικρούς ήρωες που μπορούν να γελοιποιήσουν και να αποδυναμώσουν και τον πιο...αδυσώπητο γίγαντα όπως οι Ναζί του Χίτλερ!

    Ένα τέτοιο παράδειγμα μυθοπλασίας ήταν και ο περίφημος "Μικρός Ήρως", ο Γιώργος Θαλάσσης, το κεντρικό πρόσωπο ενός εικονογραφημένου περιοδικού, που κράτησε συντροφιά με τις αναρρίθμητες περιπέτειές του σε πολλά παιδιά της ηλικίας σας στη μετακατοχική Ελλάδα. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν και  ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες της εποχής μας. Τόσο πολύ αγάπησε το Γιώργο Θαλάσση που έγραψε γι' αυτόν ένα από τα πιο τρυφερά και συγκινητικά τραγούδια του. Ακούστε το!



     Τώρα που είδαμε όλα αυτά είναι ώρα να... δουλέψουμε λίγο κι εμείς, δε συμφωνείτε; ...Για να ζήσουμε λίγο πιο ζωντανά αυτή τηε σελίδα της ιστορίας μας !

ΕΡΓΑΣΙΑ
      Συγκεντρώστε τραγούδια, γελοιογραφίες, αφίσσες, βίντεο από κωμικές ή σατιρικές ταινίες με θέμα την Κατοχή και τον πόλεμο ή ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε, από την εποχή του πολέμου και της Κατοχής, με τα οποία οι Έλληνες σατίριζαν τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές ή διακωμωδούσαν τη δική τους πείνα, π.χ "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του" ή "Πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή και λέει στα παιδάκια νιχτς φαϊ! ". 
    Επίσης μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα δικό σας χιουμοριστικό σκίτσο ή ζωγραφιά  ή ακόμα και να γράψετε ένα μικρό διήγημα ή ποίημα, όλα εμπνευσμένα από τον πόλεμο και την κατοχή.
Οι εργασίες σας θα δημοσιευθούν στον ιστότοπό μας !!!!
Χρήσιμοι κόμβοι είναι οι παρακάτω.

Προσοχή: Τα αποτελέσματα της έρευνάς σας ή της δημιουργίας σας θα τα συνοδεύετε με ένα μικρό κείμενο λίγων γραμμών, όπου θα σχολιάζετε το βίντεο, τη γελοιογραφία, το τραγούδι, την εικόνα, τη ζωγραφιά κλπ, λέγοντας α) πού το βρήκατε , β) γιατί το εμπνευστήκατε, τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας. 
Οι εργασίες πρέπει να παραδοθούν γραπτά , κατά προτίμηση σε ηλεκτρονική μορφή ,έως τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.


        Καλή δουλειά και καλή διασκέδαση !!!
Γιάννα Παπανδρέου
Λογοτεχνία Α΄Γυμνασίου


Σχόλια

  1. Θα το γράψουμε σαν σχόλιο ή σαν μια ανάρτηση στην σελιδα???


    Φραγκίσκος Αλαφούζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ερώτηση, Φραγκίσκο, αλλά για ποιο θέμα;:) Αν εννοείς για την εργασία, θα την επεξαργαστούμε πρώτα αφού μου τη δώσεις σε ηλεκτρονική μορφή και ύστερα θα γίνει ανάρτηση, μαζί με όλες τις εργασίες.

      Γιάννα Παπανδρέου

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων