Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Νίκος Καββαδίας, ένας ιδανικός και άξιος ταξιδευτήςΗ ζωή του

Γεννήθηκε το 1910 σε μια μικρή πόλη της Μαντζουρίας κοντά στο Χαρμπίν , και τεσσάρων χρονών έφυγε με την οικογένειά του για την Κεφαλλονιά,  απ΄ όπου κατάγονταν οι δικοί του. 


 

΄Οταν πήγαινε στο Δημοτικό η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, κι εκεί ο ποιητής συνέχισε το Δημοτικό και τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο.
 Το 1928 έδωσε εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή αλλά την ίδια χρονιά αρρώστησε βαριά ο πατέρας του και αναγκάστηκε να δουλέψει.
Εργάστηκε στην αρχή μερικούς μήνες σε ναυτικό γραφείο, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία...

      (Το παραπάνω βίντεο είναι μελοποίηση του ποιήματος του Καββαδία, "Ιδανικός και ανάξιος εραστής"   σε μουσική Γιάννη Σπανού, σε ερμηνεία του Κώστα Καράλη.)
     
... και τον επόμενο χρόνο, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, μπαρκάρισε ναύτης στο φορτηγό Αγιος Νικόλαος. Αρχικά ήθελε να γίνει καπετάνιος, μα ήδη είχε χάσει αρκετά χρόνια στις περιπλανήσεις του και το δίπλωμα του ασυρματιστή ήταν η πιο σύντομη λύση. Πήρε το δίπλωμα το 1939 αλλά ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Πήγε στρατιώτης στην Αλβανία κι έμεινε ξέμπαρκος στην Αθήνα, τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.
("Κούρο Σίβο", μουσική Θάνου Μικρούτσικου, ερμηνεία Γιάννης Κούτρας)


Ξαναμπαρκάρισε το 1944 και ταξίδεψε αδιάκοπα, ως ασυρματιστής στα εμπορικά και επιβατικά καράβια. ΄Ετσι είχε την ευκαιρία να γυρίσει όλο τον κόσμο και να γνωρίσει τις ανοιχτές θάλασσες, τα εξωτικά λιμάνια και να αντλήσει από τις άμεσες εμπειρίες του το υλικό για την ποίησή του.    
Επιστρέφοντας απ' το τελευταίο του ταξίδι κι ενώ ετοίμαζε την έκδοση της τρίτης συλλογής του πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό επεισόδιο το Φεβρουάριο του 1975.

Από παιδί ένιωσε ακατανίκητη έλξη για τη θάλασσα γι' αυτό και έγινε ναυτικός. Τα ποιήματά του  έχουν  πλαίσιο τη θάλασσα και θέμα τη σκληρή ζωή των ναυτικών. Ωστόσο για τον Καββαδία, που είναι ιδανικός εραστής "των μακρισμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων",  

                                                                              Άγαλμα του ποιητή στην Κεφαλλονιά
... η θάλασσα είναι
 ένας μαγικός κόσμος. Από αυτή αντλεί δύναμη και αγάπη για τον άνθρωπο. 


Το Εργο του

·     Την ποιητική του εμφάνιση πραγματοποιεί το 1933 με τη συλλογή "Μαραμπού"
·     Το 1947 κυκλοφορεί το δεύτερο ποιητικό του έργο "Πούσι."
·     Το 1975, λίγο μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε η τρίτη και τελευταία ποιητική συλλογή του "Τραβέρσο".
·     Εγραψε κι ένα σύντομο μυθιστόρημα από τη ζωή των ταξιδεμένων Ελλήνων , τη "Βάρδια" (1954).


·     Τα μικρά πεζά «Λι»,  «Του πολέμου»  και  «Στο άλογό μου»  κυκλοφόρησαν το 1987.


          Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ο συνθέτης που, ανάμεσα σε άλλους, έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την ποίηση του Νίκου Καββαδία με το άλμπουμ "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ".Γιάννα Παπανδρέου

1 σχόλιο:

  1. Πέσατε στο αδύναμο σημείο πολλών Ελλήνων θα έλεγα -Νίκος Καβαδίας- Επιπλέον κάνατε ένα αντάξιο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή