Η δική μας συγνώμη …



 Δεν ξέρουμε αν αυτό το κείμενο θα μπορούσε να μπει σε ετικέτες, να κατηγοριοποιηθεί. Δεν ανήκει στις «Σκέψεις στον αέρα» ή στην «Δημιουργική γραφή», παρότι πρόκειται για "κείμενο" της Γ Γυμνασίου. Αυτό το κείμενο προορίζεται για εκείνους τους ανθρώπους που απογοητεύσαμε χωρίς να το θέλουμε μέσα από μια ανόητη πράξη μας. Ουσιαστικά είναι μια συγγνώμη και ένας τρόπος να εξηγήσουμε ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της κατάστασης. Συζητήσαμε μεταξύ μας και γράψαμε αυτά που θέλαμε να πούμε ελπίζοντας να καταλάβετε ότι αυτά τα λόγια δεν είναι απλώς για να «μπαλώσουμε» την κατάσταση. Μαζέψαμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές μας φράσεις. Είναι αδύνατον να τις βάλουμε όλες σε ένα κείμενο μιας που πολλές μοιάζουν αφού όλοι νιώθουμε το ίδιο συναίσθημα. Να τι γράψαμε: 
«Έχω να πω ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους μας …» 
«Δεν περίμενα ότι θα εξελίσσονταν έτσι τα πράγματα. Συγγνώμη..» 
«Εγώ βασικά δεν ήξερα ότι θα κατέληγε στο να απογοητευτούν έτσι οι καθηγητές μας και πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ για ότι έγινε. Στενοχωρήσαμε εκείνους που είχαν να μας πουν τόσα πολλά ! Η συμπεριφορά μας ήταν απαράδεκτη απέναντι σε εκείνους που μας έχουν σταθεί περισσότερο …» 
«Δεν ήταν καθόλου σωστό αυτό που έγινε και το συνειδητοποιώ τώρα …Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γιατί κανένας δεν μίλησε, όχι όμως από κακή πρόθεση, αλλά επειδή δεν αντιληφτήκαμε πόσο κακό είναι. Λυπάμαι για αυτό που έγινε …Δεν περιμέναμε να φτάσουμε ως εδώ ..» 
«Ένα συγγνώμη σε όλους τους ανθρώπους που εδώ και 2,5 χρόνια μας έχουν φερθεί με τον καλύτερο τρόπο και τους το ανταποδώσαμε με τον χειρότερο.» 
«Καταρχάς θα ήθελα να ζητήσω ένα συγγνώμη για το συμβάν που έγινε με τα θέματα .. Το ξέρω ότι σας στενοχωρήσαμε πολύ και το συγγνώμη το λέω μέσα από την καρδιά μου σε όλους που μας πλησιάσατε και μας στηρίξατε όσο κανένας !!Σας νοιώθουμε δικούς μας ανθρώπους και θα θέλαμε να επανορθώσουμε..». 
«Πιστεύω πως σαν μαθητές φερθήκαμε ανώριμα αλλά πλέον πιστεύω ότι μας έγινε μάθημα αυτό και ελπίζω στο μέλλον να συμπεριφερόμαστε πιο σωστά ..» 
«Δεν είχα φανταστεί πόσο μεγάλο θέμα ήταν και μετάνιωσα που ήμουν ένας από αυτούς που είχαν τα θέματα και αν ήξερα πόσο σοβαρό ήταν ποτέ δεν θα τα έπαιρνα.» 
«Όλοι μας καταλάβαμε το λάθος που έχουμε κάνει. Φυσικά κανένας μας δεν μπορούσε να φανταστεί πως το γεγονός αυτό ήταν όντως τόσο σημαντικό και θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να επανορθώσουμε. Ίσως το συγγνώμη να μην είναι αρκετό αλλά εκφράζει την στενοχώρια μας. Δυστυχώς όλοι φταίμε και μάκαρι να τα διορθώσουμε!» 
Όπως ήδη αναφέραμε δεν είχαμε καταλάβει την σημασία της πράξης μας. Δεν συνειδητοποιήσαμε πόσο κακό ήταν. Ίσως και για αυτό να μην μιλήσαμε. Δεν ήταν ότι το κάναμε με κακή πρόθεση. Μην το βλέπετε έτσι. Δεν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας με αυτό, είναι μοναχά ότι συνέβη όσο ανόητο και αν ακούγεται αυτό. Τέλος, ίσως να αναρωτιέστε γιατί δεν σας τα είπαμε όλα αυτά όταν συζητήσαμε μαζί σας. Νιώθαμε ενοχή και ντρεπόμασταν να εκφράσουμε την συγγνώμη μας και να σας πούμε την πλευρά μας. Τελικά βρήκαμε τρόπο να το κάνουμε.

Εκ μέρους της Γ΄ Γυμνασίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων