Ταξίδια στον κόσμο του κινηματογράφου…



….Και επειδή ο κινηματογράφος θα είναι πάντα ένα θέμα που θα μας απασχολεί και που θα μας ενδιαφέρει, και με τη νέα χρονιά οι κριτικοί του Βγάζω Γλώσσα είναι εδώ για να κρίνουν ταινίες που ίσως είδατε τα Χριστούγεννα. Αν θέλετε να σχολιάσετε κάτι για τις ταινίες, αφήστε σχόλιο.


"Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ"   ("LIFE OF PI")




Ο Πι, ένας μικρός Ινδός, θα μιλήσει σε έναν συγγραφέα για τη ζωή του, η οποία όμως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στο ζωολογικό κήπο, την αναζήτηση του πραγματικού Θεού, το φόβο του για μια τίγρη, τον πρώτο του εφηβικό έρωτα και το ταξίδι για την Αμερική. Όμως μία μεγάλη καταιγίδα θα αποτελέσει το αίτιο του ναυαγίου του πλοίου του. Ο Πι θα έρθει αντιμέτωπος με τους μεγαλύτερους φόβους του. Θα μείνει ολομόναχος και χαμένος για πολύ καιρό σε μία σωσίβια λέμβο με μόνη του συντροφιά την τίγρη που τόσο πολύ φοβόταν. Μέσα από το ταξίδι και την επικοινωνία του με το Θεό θα φτάσει σε ένα νησί, όπου όμως πολύ σύντομα θα καταλάβει πως πρέπει να φύγει. Τελικά, θα φτάσει σε ένα νησί, απ’ όπου θα αποχωριστεί το μόνο του φίλο, την τίγρη και θα βρεθεί στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Εκεί θα τον επισκεφτούν δύο άντρες για να τους αφηγηθεί τις περιπέτειές του…











Η ταινία αυτή απευθύνεται σε όλους. Μέσα από την επικοινωνία του Πι με την τίγρη και την προσπάθειά του να την  εξημερώσει βλέπουμε πόσο μεγαλειώδεις είναι οι δυνατότητες του ανθρώπου. Το ταξίδι του στον κόσμο της πίστης σε βάζει στη διαδικασία να αναζητείς τα θαύματα. Όταν τελειώνει η ταινία, φεύγεις πιο σκεπτόμενος. Μαθαίνεις πως τα πιο αληθινά πράγματα είναι τόσο σκληρά που καλύτερα είναι να τα αγνοείς.










"ΑΝ…"


Η πρώτη απόπειρα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο χώρο της μεγάλης οθόνης. Η σκηνοθεσία, το σενάριο, αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι δικό του δημιούργημα.




Ένα απλό δίλλημα στο χρόνο. Αν ο Δημήτρης (Χριστόφορος Παπακαλιάτης) αποφασίσει να βγει από το σπίτι, η ευτυχία θα του χτυπήσει την πόρτα και θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του. Αν πάλι αποφασίσει να μείνει στο σπίτι, θα γίνει πιο σκληρός και πιο μόνος από ποτέ και η δυστυχία θα τον κυνηγά συνέχεια. Αν αποφασίσει να βγει θα συναντήσει τη Χριστίνα (Μαρίνα Καλογήρου). Τότε ένας αναπάντεχος και μοναδικός έρωτας θα δώσει το στίγμα του. Όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… Θα επιβιώσει όμως σε μία εποχή που όλα αλλάζουν; Πώς θα είναι οι ζωές τους χωριστά; Και τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν γνωριστεί;



Αν πάλι δεν την είχε γνωρίσει, θα είχε προλάβει κάποιες καταστάσεις, αλλά δε θα ήξερε άλλα σημαντικά πράγματα. Θα βιώσει την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης με τον πιο άσχημο τρόπο. Αλλά ίσως κάποια στιγμή να ξεχάσει τη μοναχική του ζωή και να γνωρίσει τον πραγματικό του έρωτα.






Το αθάνατο ζευγάρι Μάρω Κοντού – Γιώργος Κωνσταντίνου δίνουν τη δική τους νότα στο έργο.  Συμμετέχουν: Μαρία Σολωμού, Θέμις Μπαζάκα, Φάνης Μουρατίδης, Τάσος Σπυριδάκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.




Η ταινία είναι απλά απίστευτη… Οι ερμηνείες είναι μοναδικές και οι σκηνές δένουν με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Είναι από τις ελάχιστες ταινίες που θα μπορούσα να δω ξανά και ξανά. Η ιστορία οδηγεί σε πολλές ανατροπές, σε πολλά πάθη και σε πολλές συνέπειες. Μέσα από τη μοναχική ζωή του Δημήτρη και τις αποφάσεις του, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κρίση που μας τσακίζει τα φτερά και με τα μοναδικά πράγματα που μπορούν να κρατήσουν χαμογελαστό έναν  άνθρωπο.




Δημήτρης Φειδάνογλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων