Πάμε σινεμαδάκι;



Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Α΄Γυμνασίου προσεγγίζουμε το θέμα "Θεάτρο και κινηματογράφος" ενώ στα Νεοελληνικά Κείμενα μελετάμε το απόσπασμα " Ο Σαρλό και το αθάνατο νερό"  από το μυθιστόρημα του Ντίνου Δημόπουλου, "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού". το οποίο στη συνέχεια έγινε και ταινία.

Ευκαιρία λοιπόν να μιλήσουμε λίγο για το "σινεμαδάκι", τον τρόπο διασκέδασης των Νεοελλήνων για πολλά χρόνια.  Έγινε βέβαια ένα μεγάλο διάλειμμα όπου ο κινηματογράφος πέρασε κρίση, καθώς πολλοί έβλεπαν τις ταινίες στο βίντεο όταν αυτό πρωτοεμφανίστηκε. Κάποια στιγμή, όμως, συνειδητοποιήσαμε πως το "σινεμαδάκι"ήταν κάτι άλλο από το απλά "βλέπω μια ταινία", και ιδιαίτερα το "θερινό σινεμαδάκι" ...






Έτσι, με πολλή χαρά, οι νοσταλγοί της κουβεντούλας στο διάλειμμα του έργου
 και του "χασίματος" μέσα στη μεγάλη οθόνη που σε απορροφά και σε κάνει να φεύγεις από το παρόν σου, χαρήκαμε πολύ που είδαμε παλιές αίθουσες να ανοίγουν ξανά ή να εγκαινιάζονται καινούριες. Το "σινεμαδάκι" είχε επιστρέψει!






Εσάς σας αρέσει το σινεμά, θερινό ...
















...ή κλειστό ;  Ας το ψάξουμε λίγο...












" Aγαπημένοι θερινοί κινηματογράφοι"
(Απόσπασμα ηλεκτρονικού άρθρου σε διασκευή) 


Καλοκαίρι, βόλτες, συναυλίες και «χαλαρές» βραδιές σε πάρκα και πλατείες είναι από τα πράγματα εκείνα που δεν έχουν αντίτιμο. Και στην κορυφή αυτής της …καλοκαιρινής λίστας, μία νυχτερινή έξοδος σε ένα θερινό σινεμά, κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αθήνας.

Η γοητεία και η αίγλη που αποπνέουν οι θερινοί κινηματογράφοι, κάνουν την όλη διαδικασία του να παρακολουθήσει κανείς μία ταινία στην…ύπαιθρο, μαγική. Ατμόσφαιρα ξεχωριστή και ιδιαίτερη, ευτυχώς για όσους ζούμε στην Αθήνα, οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν ακόμα γνώριμο έδαφος για το καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι ότι οι θερινοί κινηματογράφοι δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν τον απόλυτο προορισμό των σινεφίλ αλλά το φετινό καλοκαίρι, μάλλον θα προσελκύσει και νέους φίλους. Για το λόγο αυτό, το click@Life λειτουργεί ως οδηγός πόλης και σας παρουσιάζει μερικά από τα αγαπημένα του θερινά σινεμά.

«Σινέ Αίγλη»: ο πρώτος διδάξας…
 

Όταν το 1903, οι πρώτοι Αθηναίοι σινεφίλ, «έστησαν» τις μηχανές για την προβολή της γαλλικής ταινίας «Δέκα Γυναίκες Κυνηγούν έναν άντρα», κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα ήταν μία ιστορική στιγμή για την πορεία του σινεμά στην Ελλάδα.

Σχεδόν τελετουργικά, η βοκαμβίλια, τα πράσινα καθίσματα και το άρωμα από το γιασεμί, σημαίνουν ότι σε λίγο η ταινία ξεκινά στο «Σινέ Αίγλη». Κρυμμένο στον Κήπο του Ζαπείου, υπόσχεται δροσερές νύχτες παρέα με φίλους, παγωμένες μπύρες και νόστιμα σουβλάκια
Πληροφορίες: Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Βασ. Όλγας,www.aeglizappiou.gr , τηλ. 2103369300.


   «Σινέ Θησείο»: στην κορυφή του κόσμου    


Πριν κάποιους μήνες το CNN ανακήρυξε το «Σινέ Θησείο» τον καλύτερο κινηματογράφο του κόσμου και όχι άδικα. Ο παλαιότερος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Αποστόλου Παύλου, κατασκευάστηκε το 1935, και έκτοτε έχει αποτελέσει σημείο έλξης για τους λάτρεις της έβδομης τέχνης. Με θέα τον Παρθενώνα, το «Σινέ Θησείο» είναι συνήθως ανοιχτό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με ταινίες πρώτης προβολής αλλά και παλαιότερες κλασικές δημιουργίες.

Όταν πάτε, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε ένα πιατάκι σπιτικό βύσσινο ή ένα ποτό βύσσινο με μαύρη ζάχαρη, ή ακόμα και σπιτική βυσσινάδα, μία μοναδική συνταγή των ιδιοκτητών. Αλλά και αν δεν θέλετε κάτι γλυκό, μία τυρόπιτα με χωριάτικο τσίπουρο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μπορεί να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σας.
Πληροφορίες: Απ. Παύλου 7, Θησείο, τηλ. 2103420864, 2103470980,www.cine-thisio.gr .

4 Ιουλίου 2012
ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ
Πηγή:  click@Life
http://www.clickatlife.gr/story/cinema/11-agapimenoi-therinoi-kinimatografoi?id=2205033


ΕΡΓΑΣΙΑ
1.  Δείτε το βίντεο, ακούστε προσεκτικά το τραγούδι του Λ.Κηλαηδόνη και διαβάστε το απόσπασμα 
     του άρθρου παραπάνω.

2.  Ρωτήστε τους γονείς και τους παππούδες σας
                                       ή
     ψάξτε  στο Αθηνόραμα στους θερινούς κινηματογράφους.
     και βρείτε ποιοι θερινοί κινηματογράφοι υπάρχουν στην πόλη σας (Αργυρούπολη, Ελληνικό)

3.  Φτιάξτε έναν κατάλογο με τα θερινά σινεμά της πόλης σας.

4. Προαιρετικά  πάρτε τη φωτογραφική μηχανή σας και πηγαίνετε σε ένα κοντινό στο σπίτι σας 
    σινεμά και φωτογραφήστε το! Δείξτε μας τη φωτογραφία!

Γιάννα Παπανδρέου
   





Σχόλια

  1. Τι μου θυμίσατε τώρα... Είχα γράψει στην πρώτη την καλύτερή μου έκθεση (σύμφωνα με την κυρία Τσακάλου βέβαια) με θέμα γενικά το σινεμά. Εγώ επέλεξα να αναλύσω το θερινό σινεμά στα παλιά κυρίως χρόνια. Θέλω επίσης να ενημερώσω πως υπάρχει και το σινέ Αργυρούπολη στην Κύπρου δίπλα ακριβώς από το δημαρχείο. Έχω πάει αρκετές φορές και είναι πάρα πολύ ωραίο. Δεν παίζει παλιές ταινίες, αλλά εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων