Λόγια και εικόνες Ι: Στερεότυπα και προκαταλήψεις

Προκατάληψη η [prokatálipsi] Ο33 : 1. αρνητική γνώμη, διάθεση για κπ. ή για κτ., η οποία διαμορφώνεται εκ των προτέρων: Πρέπει να κρίνεις χωρίς ~. 2. αρνητική προδιάθεση, στάση απέναντι σε πρόσωπα ή σε ομάδες, η οποία βασίζεται σε στερεότυπες πεποιθήσεις και όχι σε πραγματι κά χαρακτηριστικά: Yπάρχει ~ κατά των δημοσίων υπαλλήλων / κατά των φεμινιστικών οργανώσεων.
[λόγ. < αρχ. προκατάληψις `προηγούμενη κατάληψη΄ (-σις > -ση)  γαλλ. prévention] 

Από το λεξικό του Μ. Τριανταφυλλίδη στην Πύλη για την Ελληνική γλώσσα (http://www.greek-language.gr)
Στερεότυπο: (το) 1. συμβολικός χαρακτηρισμός που αποδίδεται στα μέλη  ομάδας  (εθνικής ή κοινωνικής) και βασίζεται σε  γενικεύσεις, ενδεχομένως  αυθαίρετες. πχ. ότι οι Γερμανοί είναι πειθαρχικοί ή οι Σκοτσέζοι τσιγκούνηδες κα. ΣΥΝ. κλισέ
[ΕΤΥΜ. ελληνογενής ξέν. όρ. , πβ αγγλ. stereotype. Η λέξη μαρτυρείται από το 1841.]

Από το Λεξικό της Ν. Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη

Διαβάστε το παρακάτω κόμικ και απαντήστε στην ερώτηση: Τα πρόσωπα της ιστορίας εκφράζουν προκαταλήψεις και στερεότυπα; Ποια και γιατί;




Παρακολουθήστε την μικρού μήκους ταινία του Μιχαήλ Γαβριήλ Ζενέλη και σε ένα κείμενο δύο παραγράφων αναπτύξτε τις απόψεις σας γύρω από τα εξής θέματα:

-Με ποιο τρόπο η ιστορία που αφηγείται η ταινία σχετίζεται με το θέμα των προκαταλήψεων;
-Ποιες σκέψεις - συναισθήματα σας προκαλεί η ταινία και γιατί;


Pet shop


Σχόλια

  1. Χμ.. καταρχάς να πω, πως το βίντεο είναι εξαιρετικό και περνάει το μήνυμα του με ένα πολύ διακριτικό και έμμεσο τρόπο.Η ιδιετερότητα αυτού του παιδιού είναι σε εμάς άγνωστη μέχρι να δει ενα μικρό σκυλάκι που έχει το ίδιο πρόβλημα με αυτό.Χαρακτηρίζοντας ο ιδιοκτήτης του Pet Shop,το μικρό σκυλάκι άχρηστο καταλαβαίνω πόσο προκατελημένοι είναι οι άνθρωποι, και αυτό με ενοχλεί γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι θα γινόταν και στην πραγματικότητα.Κατά τ' άλλα όμως, είναι ένα συγκινητικό βίντεο και σε βάζει σε πολλές σκέψεις για το τι γίνεται γύρω σου.

    Ένας εναλακτικός τίτλος για το βίντεο μπορεί να ήταν: "Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο απο το εξώφυλλο του"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιντεάκι "Pet Shop" είναι μικρής διάρκειας αλλά μεγάλου περιεχομένου. Είναι ένα πολύ συγκινητικό βίντεο μέσα από το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει ένα μάθημα. ( Κυρία Σαμιώτη..δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο..την αντίδραση μου την είδατε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ένα βίντεο που όσες φορές και να το δω πάντα νιώθω την ίδια τρυφερότητα γι'αυτό το παιδάκι. Όχι γιατί έχει την ιδιαιτερότητά του αλλά γιατί τόσο σιωπηλά και σεμνά εκφράζει τη μοναξιά του.

    Γιάννα Παπανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων