Έρευνα για τη σχολική βία στο 2ο Γυμνάσιο Ελληνικού



Το φαινόμενο της σχολικής βίας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στα σχολεία όλου του κόσμου και έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, ερμηνειών και παρεμβάσεων. Η συντακτική ομάδα του σχολικού ιστολογίου "Βγάζω γλώσσα" αποφάσισε να διενεργήσει μια έρευνα γύρω από το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2013 στους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Ελληνικού. 
Το εργαλείο της έρευνας ήταν το ερωτηματολόγιο που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ με θέμα τη σχολική βία, το Μάρτιο του 2012 και το οποίο η ομάδα εντόπισε στην ιστοσελίδα: http://sxoliki-via.blogspot.gr/ 
Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η ύπαρξη, η συχνότητα και το μέγεθος της βίαιης συμπεριφοράς στο δικό μας σχολείο, οι μορφές που παίρνει η βία, καθώς και η στάση των μαθητών και των μαθητριών απέναντι σε αυτή. 
Η ομάδα του μπλογκ έκρινε ότι η πραγματοποίηση της έρευνας και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών στο θέμα της ενδοσχολικής βίας. Γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τις συνέπειες του, μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή, να μιλήσουμε, να ζητήσουμε βοήθεια, να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να επιλύουμε τις διαφορές μας και τις διαφωνίες μας. 



Έρευνα για τη σχολική βία from Λίτσα Σαμιώτη


Τα συμπεράσματα από την έρευνα είναι δικά σας. Εμείς θα επισημάνουμε μερικά από τα σημεία της έρευνας. Το  46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει υπάρξει θύμα σχολικής βίας, το 47% ότι έχει υποστεί βία από κάποιο συμμαθητή ή συμμαθήτρια και το 26% από κάποιο καθηγητή ή καθηγήτρια. Τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση επικρατεί η λεκτική βία.
Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 77%, έχει υπάρξει μάρτυρας ενός περιστατικού βίας, κυρίως λεκτικής και σωματικής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στην ερώτηση για την αντίδραση τους. Το 59% δηλώνει ότι υποστήριξε έμπρακτα το θύμα, το 31% έδειξε αδιαφορία και μόνο το 10% κατήγγειλε το συμβάν. 
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η πλειοψηφία των μαθητών που ρωτήθηκαν (69%) πιστεύει ότι το σχολείο συμβάλλει στην καταπολέμηση της σχολικής βίας.
Τέλος, ένα μέγάλο ποσοστό των μαθητών (81%) θεωρεί ότι τα άτομα με διαφορετική εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα ή οποιαδήποτε άλλη ετερότητα γίνονται συχνά θύματα ή θύτες σχολικής βίας.

Σχόλια

  1. Γενικά μιλώντας για την σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό πιστεύω ότι βλέπουμε τα πράγματα πιο χαλαρά. Τώρα που βλέπουμε τα αποτελέσματα του σχολείου μας, σημαίνει κάτι παραπάνω πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοείς Γιώργο, όταν λες ότι τώρα σημαίνει κάτι παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων