Τιμή σ' αυτούς που χάθηκαν για εμάς ή αγώνας να μην χαθούμε όλοι;







Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, σχολεία απ' όλες τις περιοχές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων να παρελάσουν ώστε να αποδώσουν τιμή στους ανθρώπους που χάθηκαν στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών, για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας τώρα!

  Ωστόσο οι καιροί άλλαξαν και τώρα δεν είναι πια μια απλή παρέλαση. Άνθρωποι βγαίνουν με πανό στους δρόμους,  προσπαθούν να ακουστούν, προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους. Ηλικιωμένοι άνθρωποι που τους κόπηκε η σύνταξη βγαίνουν στο δρόμο για να ανακτήσουν την ζωή τους! Μαθητές και μαθήτριες χειρονομούν μπροστά απ' τις εξέδρες των επίσημων, προσπαθώντας να δείξουν την απέχθεια τους για την κατάσταση στην οποία 
 έχουν φέρει την χώρα μας! Κανένας δεν μπορεί ν' αντέξει την οικονομική κρίση! Όλοι προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο κι ο καθένας μάλιστα με τον δικό του τρόπο. Άλλοτε είναι με διαμαρτυρία, άλλοτε  με απεργία κι άλλοτε με μια πιο υβριστική στάση!        
  Ας αναρωτηθούμε, όμως, είναι σωστό να φερόμαστε έτσι στην επέτειο μιας τόσο σημαντικής μέρας; Και στην τελική κερδίζουμε κάτι; Μάλλον όχι.. Καμία αλλαγή δεν γίνεται επειδή γράψαμε σ' ένα πανό! Παρόλα αυτά, κατά την άποψη μου, έτσι όπως έχουν καταντήσει τα πράγματα, οι άνθρωποι καλά κάνουν και αντιδρούν στα λάθη και τα προβλήματα που άλλοι προκάλεσαν στους πολίτες και ιδιαίτερα στη γενιά μας! Απλώς ίσως θα ήταν καλύτερα τις συγκεκριμένες μέρες να δίνουμε το παρόν μας για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας ήρωες κι όχι για να γιουχάρουμε τους τωρινούς μας πολιτικούς! Άραγε όμως είναι όλων ίδια η γνώμη;



 
                                                                                 Αφροδίτη Χρονοπούλου

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, Αφροδίτη, με πολύ προβληματισμό. Νομίζω πολλοί συμπολίτες μας τον μοιράζονται. Προσωπικά θα συμφωνήσω μαζί σου ότι καλό είναι να μην αμαυρώνεται η μνήμη αυτών προς τιμήν των οποίων γίνεται η παρέλαση με βιαιότητες.
    Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα ερωτηματικό. Οι έντονες και αποδοκιμαστικές αντιδράσεις των πολιτών αμαυρώνουν περισσότερο τις τελετές μνήμης και τιμής ή η πραγματικότητα που τους ωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έννοια της δημοκρατίας στις μέρες μας, έχει πάρει άλλη σημασία και αξία. Στο όνομα της δημοκρατίας καταστρατηγούνται αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε δημιουργήσει, πάντα κατά την δική μου άποψη, τη δημοκρατία της τρομοκρατίας, το δίκαιο του ισχυρότερου και την καταβαράθρωση του αδυνάτου. Υπερισχύει η αδικία και χάνεται το φιλότιμο, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η δημιουργική διάθεση (όχι πάντα βέβαια, και φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια αυτή που γίνεται σε αυτό το Blog).
    Θα συμφωνήσω όμως με τον συντάκτη του άρθρου και θα πω πως η παρέλαση, αλλά και κάθε εκδήλωση τιμής ανθρώπων που προσέφεραν (θυσίασαν) τη ζωή τους, για να έχουμε εμείς σήμερα τη δυνατότητα να εκφράζουμε, ακόμα και αντίθετες απόψεις, είναι στιγμές μνήμης και τιμής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώνονται ή να καπηλεύονται από τον οποιοδήποτε, που θέλει να αναδείξει τα δικά του αιτήματα.
    Άλλωστε ως «ελεύθερη» και «δημοκρατική» χώρα που είμαστε, αυτό μπορεί να γίνει σε άλλο χρόνο και με άλλη αφορμή.
    Και να μην ξεχνάμε, πως πίσω από αυτές τις ενέργειες, μπορεί να κρύβονται βαθύτερα αίτια και ιδέες… που πρέπει απλά να έχουμε τον νου μας.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο που μου διαθέσατε!
    Α.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Αφροδίτη... Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου... Αν θέλετε ψάξτε στο youtube... Θα βρείτε πολλά βίντεο από τέτοιες περιστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυρία Παπανδρέου,ίσως θα ήταν καλύτερο τις ημέρες αυτές να ξεχνάμε ΌΛΟΙ ( παιδιά, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολιτικοί κλπ. ) τα δυσάρεστα γεγονότα των σύγχρονων ημερών και να δίνουν προσοχή στο λόγο της επετείου!

    Κύριε Α.Σ. , πολύ ωραίο το κείμενο σας και θα συμφωνήσω μαζί σας σε πολλά σημεία..Φαίνεται πως το έχετε σκεφτεί πολύ! Εμείς σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας! (Θα έπρεπε να ξέρετε πως από την στιγμή που αναφέρεται τις λέξεις <> όλοι ξέρουμε ποιος είστε και δεν χρειάζεται να γράφετε ως ανώνυμος! )

    Δημήτρη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, Αφροδίτη, κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου και με τον κ. Σκλαβούνο. Κάθε πράγμα έχει την ώρα του. Γιατί άλλωστε, εκτός από αυτούς που μπορεί να έχουν δίκιο, υπάρχουν πάντα και αυτοί που θα κρυφτούν πίσω από τους αυθόρμητους και αθώους για να υπηρετήσουν ίσως άλλους σκοπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς στις μέρες μας καθένας προσπαθεί για τον εαυτό του κι όχι για το κοινό καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστή παρατήρηση Αφροδίτη... Αυτή η άποψη συνδέεται με αυτό που λέει η Εύα στο δικό της άρθρο. Οι άνθρωποι είναι όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο καλούπι... Ο καθένας το συμφέρον του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων