Χάλασε ο καιρός, πάει κι η διάθεσή μου...




Αλλάζει ο καιρός κι έρχονται τα κρύα και ξαφνικά, αντί για να βγαίνεις με φίλους, βρίσκεσαι σε έναν καναπέ σκεπτόμενος φιλοσοφίες χωρίς καμία διάθεση για λίγη παρέα. Σου έχει συμβεί ποτέ; Ενώ κάθε φορά που μπαίνει το καλοκαίρι να τρελαίνεσαι και να μην αντέχεις το σπίτι σου! 
Πόσοι είναι θύματα της αλλαγής της ψυχολογίας κάθε φορά που ο καιρός αλλάζει; Ας δούμε όμως γιατί συμβαίνει αυτό.


Γι' αρχή, η συγκεκριμένη περίπτωση αντίδρασης στην αλλαγή του καιρού ονομάζεται από τους ψυχολόγους «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή». Η ΕΣΔ είναι εποχιακά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ΕΣΔ θεωρείται μία σοβαρή ασθένεια, εφόσον, όμως, έχουμε αποδεχτεί τα αρνητικά μας συναισθήματα τις μέρες του χειμώνα δεν αναζητούμε ιατρική θεραπεία. Μία έρευνα έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους μη καταθλιπτικούς ανθρώπους έχουν σε κάποιο βαθμό συμπτώματα της ΕΣΔ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι καιρικές συνθήκες, ιδίως οι εποχιακές μεταβολές των καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τις διαθέσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Αλλά ήξερες ότι οι εποχές μπορεί να επηρεάσουν επίσης τη μνήμη σου, την ταχύτητα και άλλες γνωστικές διαδικασίες; Κι όμως, βάση μίας έρευνας του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όποτε ο καιρός είναι καλός κι ακόμα καλύτερα τις μέρες με ήλιο.
Να και με λίγο πιο επιστημονικά λόγια το γιατί. Έχει αποδειχθεί πως όταν συνυπάρχουν η υψηλή θερμοκρασία και το δυνατό φως του ηλίου, ο οργανισμός εκκρίνει την ορμόνη μελατονίνη και σεροτονίνη, ορμόνες που σε "κάνουν" να νιώθεις πιο χαρούμενος/η. 


Με λίγα λόγια αν, τώρα το χειμώνα, είσαι λίγο στενοχωρημένος μην ανησυχείς, απλώς περίμενε τις καλές μέρες που δεν αργούν, έρχονται. Και μην ανησυχείς για την κακή διάθεση που σου προκαλεί ο κακός καιρός. Απλά θυμήσου πως, 
για να δεις το ουράνιο τόξο, 

    
πρέπει να αντέξεις την βροχή!

Δικτυογραφία:

                                                                         Αφροδίτη Χρονοπούλου

Σχόλια

  1. Έλα ρε Άφρο το άρθρο είναι άπειρα ενδιαφέρον. Σίγουρα όλοι έχουμε περάσει τις καταθλιπτικές μέρες στο σπίτι, με βροχή ή κρύο, αλλά το θέμα είναι να εκμεταλλευόμαστε κάθε εποχή με βάση τις αναμνήσεις που μας αφήνει ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων