Σκονισμένες ιδεολογίες...




Οι άνθρωποι. Εγωιστές. Λευκοί, μαύροι, ωχροί, καλοφτιαγμένοι, αντιπαθητικοί, ευαίσθητοι, όμορφοι, αποκρουστικοί. Εγωιστές. Και τι θέλουν; Τι ψάχνουν; Γιατί μιλάνε δυνατά; Θα τους άκουγα και με πιο χαμηλή φωνή. Τι σημαίνει δεν έχουν μάθει να ακούν; Εγώ πώς έμαθα; Δεν ξέρω; Δεν ξέρω.
Αγαπούν να αυτοπεριορίζονται. Λατρεύουν να θέτουν όρια στον εαυτό τους γκρινιάζοντας για το πόσο δύσκολο είναι να μη τα ξεπεράσουν. Ξεπέρασε τα. Βάλε καινούργια. Σταμάτα να μιλάς τόσο δυνατά. Μάθε να ακούς. Κοίτα γύρω σου. Ψάξε τα ανεκπλήρωτα όνειρά σου. Είχες ποτέ όνειρα; Ψάξε τις χαμένες και σκονισμένες ιδεολογίες σου. Κοίτα δίπλα στα βιβλία σου, κάτω από την εφημερίδα μήπως κανένα πιστεύω σου ξέπεσε. Δίπλα απ'το σκισμένο σου τζιν βρήκα το καλούπι του χαρακτήρα σου. Είχε και ο πατέρας σου ένα τέτοιο στην ντουλάπα κάτω από την αγαπημένη του γραβάτα. Είχε διαφορές προφανώς του πατέρα σου. Άλλα και των δυο σας είχε ένα κοινό. Όταν το υλικό πήξει δεν αλλάζει με τίποτα. Και δυστυχώς έπηξε πολύ γρήγορα. Που πήγαν οι εμπειρίες, οι άνθρωποι σας, οι τηλεόραση, η εφημερίδα, το σχολείο, η δουλειά; Που πήγαν όλοι οι παράγοντες που διαμόρφωναν το μη ανατρέψιμο καλούπι σας; Σπάστε τα καλούπια. Μόνο αυτό σας μένει. Φτιάξτε άλλα μόνοι σας. Μην σας το επιβάλλει κάποιος. Ποτέ δεν είναι αργά....

                                                                                                          Εύα Τζανακάκη

Σχόλια

  1. Μπράβο Εύα !!! Μέχρι κι εμένα σε σκέψεις με έβαλε ... ;p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο. Πιστεύω πως όλοι όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο θα σκεφτούν τουλάχιστον έναν μικρό ή μεγάλο στόχο τον οποίο ποτέ δεν προσπάθησαν να πετύχουν! Εγώ τουλάχιστον σκέφτηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να σας πω, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το "Τερατάκι τσέπης" του Μαχαιρίτσα...

    http://www.youtube.com/watch?v=db1d7Ga1ZH4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει ιδαίτερα αυτό το κειμενάκι, το έστειλα στους φίλους και τις φίλες μου, για να θυμηθούν πόσα από αυτά που πιστεύαμε και θέλαμε, τα κάνουμε πράξη και πόσα τα έχουμε θάψει κάτω από και ανάμεσα στα καλούπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύα πολύ ωραίο κείμενο είναι υπέροχα γραμμένο και έχει θέματα που προβληματίζουν τον καθένα.Αυτό το κείμενο μας παραπέμπει σε πολλά θέματα της ζωής.Απλά υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικό Εύα... Τέτοιες σκέψεις βασανίζουν πολύ κόσμο... Και εις ανώτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύα είναι εξαιρετικό..οποιοσδήποτε και να το διαβάσει θα μπει σε σκέψεις που δεν είχε την ευκαιρία να μπει άλλες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πολύ ωραίο να ψάχνεις για βαθύτερες έννοιες των ιδεολογιών του σήμερα και να μην μένεις στην επιφάνεια των πραγμάτων... Να περιμένεις θαύματα στη ζωή σου, που θα κάνουμ την κοινωνία καλύτερη... Μπράβο Εύα!!! Μας έδωσες τροφή για σκέψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωτηροπούλου Βασιλική6 Νοεμβρίου 2012 στις 11:22 π.μ.

    Μπράβο Εύα μου..περιγράφεις με αιχμηρά λόγια μεγάλες αλήθειες...πολύ ωραίο κείμενο..ξαναβάζεις εμάς τους στη διαδικασία να θυμηθούμε τα ξεχασμένα όνειρά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων