Βιβλίο για "μάπες"




Αιώνες τώρα οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να επικοινωνούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα μεταξύ τους. Ένας από τους πολλούς τρόπους είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Και τι πιο κοινό από το γνωστό σε όλους μας Facebook; Όμως για να λέμε κι όλη την αλήθεια, το facebook δεν είναι ένα από τα πιο αθώα site των εποχών και δεν έγινε διάσημο χωρίς καμία επιπλοκή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.





Πρώτη υπόθεση : ConnectU

Η άνοδος του Facebook στην κορυφή του Social Networking στιγματίστηκε πρώιμα από τη διαμάχη του με το όμορο site connectU (ή Harvard Connection). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της δεύτερης πλευράς, ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook, όχι μόνο έκλεψε τη δική τους αρχική ιδέα για να στήσει την αυτοκρατορία του αλλά εσκεμμένα τους καθυστέρησε ώστε να κερδίσει το πλεονέκτημα της εισόδου στην αγορά. Οι Tyler Winklevoss, Divya Narendra, και Cameron Winklevoss, φοιτητές του Harvard την ίδια εποχή με τον Zuckerberg, σχεδίασαν το Harvard Connection με σκοπό να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό δίκτυο για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας. Στα τελευταία στάδια της υλοποίησης και μετά την αποχώρηση του βασικού τους προγραμματιστή, προσέλαβαν, όπως ισχυρίζονται, το Zuckerberg για να τελειώσει το project παραδίδοντας του κλειδιά του κώδικα το Νοέμβριο του 2003. Για τους επόμενους δύο μήνες ο Zuckerberg είχε σχεδόν εξαφανιστεί, ακύρωνε τις συσκέψεις και καθυστερούσε να απαντήσεις στα e-mail τους. Στις 4 Φεβρουαρίου 2004 ξεκίνησε και επίσημα το Facebook. Η δικαστική διαμάχη είναι σε εξέλιξη! 

Δεύτερη υπόθεση : Greenspan

Ένας ακόμη πρώην φοιτητής του Harvard, ο Aaron Greenspan, έχει κατηγορήσει -προφορικά μόνο- το Mark Zuckerberg για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Έξι μήνες πριν το Facebook, ο Greenspan δημιούργησε το δικό του κοινωνικό δίκτυο για τους φοιτητές του Harvard, το houseSYSTEM. Μεταξύ άλλων, το houseSYSTEM είχε μια υπηρεσία με την ονομασία "Universal Face Book" που επέτρεπε στους χρήστες να ανεβάζουν φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες. Άλλες ομοιότητες του Facebook με το houseSYSTEM ήταν η δυνατότητα των event reminders και η αγοραπωλησία βιβλίων. «Δεν ξέρω αν ο Μαρκ αντέγραψε εσκεμμένα ή πρόκειται για την πιο μεγάλη σύμπτωση όλων των εποχών, αλλά ξέρω ότι είναι ανειλικρινής. Τον έχω ξαναδεί να λέει ψέματα.» έχει δηλώσει για το θέμα ο Greenspan. 

Υπόθεση τρίτη : Newsfeed

Το Σεπτέμβριο του 2006 η σχετικά μικρή τότε κοινότητα του Facebook ξεσηκώθηκε εναντίον του ίδιου του site με αφορμή το NewsFeed. Η υπηρεσία αυτή ενημέρωνε όλους τους φίλους ενός χρήστη εντός λεπτού για οποιαδήποτε αλλαγή έκανε αυτός στο προφίλ του. Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι ότι η οργάνωση των "προτεσταντών" έγινε μέσα από το ίδιο το Facebook με μεγαλύτερη κοινότητα τη "Students Against Facebook News Feed" η οποία συγκέντρωσε, μέσα σε λίγες μέρες, 284 χιλιάδες χρήστες με το μέρος της. Ακολούθως διάφορες εφημερίδες έδωσαν διαστάσεις στην υπόθεση με δημοσιεύματα όπως "Facebook is watching you" ή "Furious with Facebook". Το Facebook, αν και καθυστερημένα, πήρε το μήνυμα και έδωσε τη δυνατότητα επιλογής - αποεπιλογής του Newsfeed. Αν κάτι, όμως, έμεινε από την όλη ιστορία είναι ότι χρήστες βρήκαν έναν ακόμη τρόπο να οργανώνονται δικτυακά. 
Κι όμως αυτές είναι τρεις από τις δέκα μελανές ιστορίες του facebook τις οποίες κανείς δεν κρύβει αλλά λίγοι τις ξέρουν! 



Για περισσότερες ιστορίες επισκεφτείτε το site :

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία δουλειά! Η αλήθεια είναι πως το "βιβλίο για μάπες" κρύβει αρκετή... σκόνη μέσα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ "juicy" το περιεχόμενο του Facebook ! Πάω για περισσότερες πληροφορίες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων