Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις




Έρχονται τα Χριστούγεννα.. Αυτά με τα πολλά φωτάκια, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καράβι, την φιγούρα του 'Αη Βασίλη κλπ. Τα Χριστούγεννα είναι μέσα στα έθιμα και τις παραδόσεις. Όμως ξέρετε πραγματικά από πού ξεκίνησαν αυτά τα έθιμα; Αν όχι, καιρός να μάθετε!


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Ξέρετε πότε ήρθε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα; Το 1833, όταν ο βασιλιάς Όθωνας και η βαυαρική συνοδεία του, έφεραν στη χώρα μας το Γερμανικό έθιμο. Παρόλα αυτά, μετά τη δεκαετία του 50 έγινε απαραίτητη η παρουσία του σε κάθε ελληνικό σπίτι. Οι ρίζες όμως του εθίμου δεν είναι καθόλου γερμανικές, αντιθέτως, οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήταν ειδωλολάτρες! Ήταν άνθρωποι, που έκοβαν δέντρα από τα δάση και τα στόλιζαν στο σπίτι τους για να έχουν καλή σοδειά στο χωράφι τους.
Το έθιμο ξεκίνησε να παίρνει τη σημερινή του εκδοχή τον 16ο αιώνα. Εκείνη την εποχή ο Μαρτίνος Λούθηρος, ιδρυτής της Προτεσταντικής θρησκείας, ξεκίνησε να τοποθετεί αναμμένα κεριά, πάνω στο δέντρο. Φαντάζεστε όλοι, πόσα πολλά ατυχήματα είχαν προκληθεί εκείνη τη περίοδο και πόσα σπίτια είχαν γίνει κάρβουνο, μαζί με το δέντρο! Η λύση σωτηρίας λοιπόν, ήρθε το 1882. Τότε φτιάχτηκε το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο δέντρο. Κι από τότε δισεκατομμύρια σπίτια ακολούθησαν.


ΚΑΛΑΝΤΑ

Ως έθιμο, τα Κάλαντα είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα στην ελληνική παράδοση, καθώς διατηρείται και αναβιώνει εξίσου έντονα τόσο στην αστική όσο και στην επαρχιακή Ελλάδα. Από που ήρθαν;

 Κείμενα παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα, γεμάτα με επαίνους (για ευνόητους λόγους...) προς τον «αφέντη» του σπιτιού και ευχές για την ευημερία του νοικοκυριού, συναντάμε και στην Αρχαία Ελλάδα. Ειδικότερα, την εποχή εκείνη τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα κρατώντας ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με άσπρο μαλλί και καρπούς (για να κρεμούν τις προσφορές των νοικοκύρηδων) και ένα ομοίωμα καραβιού προς τιμήν του θεού Διονύσου. Στο Βυζάντιο, μετέπειτα, τα παιδιά κρατούσαν φανάρια ή ραβδιά και στολισμένα ομοιώματα κτιρίων ή πλοιαρίων, ενώ συνήθως συνόδευαν το τραγούδι τους με ταυτόχρονη κρούση τυμπάνων ή τριγώνων. Το χαρακτηριστικό εκείνο που παρέμεινε σταθερά αμετάβλητο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι το... φιλοδώρημα. Παλαιότερα βέβαια η έννοια του φιλοδωρήματος αφορούσε κατά κύριο λόγο υλικά αγαθά και προϊόντα, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή όπου οι «ψάλλοντες» ανταμείβονται κυρίως με χρηματικά ποσά (το μέγεθος των οποίων έγκειται στη γενναιοδωρία του εκάστοτε νοικοκύρη).


ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Όλοι ξέρουμε τον χοντρούλη γεράκο που μας φέρνει δώρα κάθε χρονιά. Μα δεν ξέρουμε όλοι την ιστορία του. Για παράδειγμα λίγοι ξέρουν από που πήρε την εμφάνιση που τώρα του έχουμε δώσει.
Γι' αρχή, ο Άγιος Βασίλης μπορεί τώρα να μην υπάρχει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έζησε ποτέ. Ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος  ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία όπου αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.
Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη (του χοντρού γεράκου, ντυμένου με γούνα, που έχει έλκηθρο κλπ.) έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Harper's Weekly το 1863. Συμβολή στη διάδοση της φήμης του με αυτή τη μορφή είχε και το παιδικό βιβλίο "The Life and Adventures of Santa Claus" του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρεία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό και το 1923 τζίντζερ-έηλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας, στα χρώματα, βεβαίως, εκείνης. Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα. Αλλά, οπωσδήποτε, δεν ήταν δική της εφεύρεση...



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ 

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".
Να, λοιπόν, μερικά από τα έθιμα που τηρούμε γενιές τώρα. 

Οι πληροφορίες είναι από τα εξής site:



Σχόλια

  1. ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ
    Η κοινωνική προσφορά του Μ. Βασιλείου σε συνδυασμό με την αγάπη του, την εξυπνάδα του και τις θαυματουργικές του επεμβάσεις φαίνεται και στο περιστατικό σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η παράδοση της Βασιλόπιττας. Σύμφωνα με αυτήν «όταν ο άγιος Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισάρεια, ο τότε Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε με σκληρές διαθέσεις να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι φοβισμένοι εζήτησαν την προστασία του ποιμενάρχη τους.
    –"Σάς προτρέπω ευθύς, τους είπε εκείνος, να μου φέρει έκαστος ό,τι πολύτιμον έχει αντικείμενον".
    Μάζεψαν πολλά δώρα, και βγήκαν μαζί με τον Δεσπότη τους οι Καισαρείς να προϋπαντήσουν τον Έπαρχο. Ήταν όμως τέτοια η εμφάνιση και η πειθώ του Μ. Βασιλείου, που ο Έπαρχος καταπραΰνθηκε, χωρίς να θελήσει να πάρει τα δώρα. Γύρισαν πίσω χαρούμενοι, κι ο άγιος Βασίλειος πήρε να τους ξαναδώσει τα τιμαλφή. Ο χωρισμός όμως ήτο δυσχερής, διότι πολλά όμοια είχον προσφέρει, δακτυλίους δηλαδή, νομίσματα κλπ. Ο Βασίλειος τότε σκέφθηκε ένα θαυματουργόν τρόπο: Διέταξε να κατασκευασθώσι την εσπέραν του Σαββάτου πλακούντια (δηλ. μικρές πίτες) και εντός ενός εκάστου έθηκεν ανά έν αντικείμενον, την δ’ επομένην έδωκεν ανά έν εις έκαστον Χριστιανόν. Ποίον θαύμα! Εντός του πλακουντίου του εύρεν έκαστος ό,τι είχε προσφέρει! Από τότε, λέγει η παράδοση, κάθε στη γιορτή του αγ. Βασιλείου κάνουμε κι εμείς πίτες και βάζουμε μέσα νομίσματα».
    Περισσότερες πληροφορίες: http://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=2334

    Αντώνης Σκλαβούνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να μου πει ένας τη σχέσει έχει ο Άγιος Βασίλης , ο(Santa Claus) , o St. Nicolaos , και ο .. (Weihnachtsman) και πολλοί αλλοί .. Άγιοι.
    Με την γέννηση του Χριστού!!!

    Alexis R.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με δύο λόγια… γιατί μπορείς να γράψεις ολόκληρο βιβλίο με αυτό το θέμα!
      Ο κάθε άγιος της Εκκλησίας έχει σχέση με τη γέννηση του Χριστού, γιατί στην ουσία το γεγονός αυτό είναι που τον οδηγεί στην αγιότητα. Το άλλο γεγονός είναι η θυσία του Θεανθρώπου και η Ανάσταση Του.
      Α.Σ.

      Διαγραφή
  3. Εχώ και εγώ την ίδια απορία δεν κατάλαβαινω τι σχέση του Αϊ Βασίλη με τη γέννηση του Χρίστου.Πιστεύω ότι είναι λίγο μπερδέμενα τα πράγματα....Πάντως όταν επιστρέψουμε με το κάλο στο σχολείο θα ρωτήσω σίγουρα τον κ.Σκλαβούνο.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!


    ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΣΗ
    Α2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλα Χριστογεννα




    Σαρξιαν Βαγγελης

    Α3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΛΕΞΗ και ΜΑΡΙΑ,

    Καλά θα κάνετε να ρωτήσετε τον κύριο Σκλαβούνο από Τρίτη. Η ερώτησή σας θέλει πολλή ανάλυση. Για να μην αφήσουμε όμως το θέμα αναπάντητο, νομίζω η απάντηση βρίσκεται στο ότι στην Ελλάδα συγχύσαμε τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου της 1ης Ιανουαρίου με τον Santa Claus των βορειοδυτικών Ευρωπαίων και των Αμερικανών, από τη στιγμή που η παράδοσή μας άρχισε να δέχεται επιδράσεις από τη Δυτική κουλτούρα.
    Οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους συνέδεσαν τη γιορτή του Saint Nicholaus = Santa Claus (6 Δεκεμβρίου) με τα Χριστούγεννα και έβαλαν και μία δόση από ένα προχριστιανικό, "κακούλικο" πνεύμα (παππούλης χοντρούλης που ήθελε να βρίσκει καρπούς κρεμασμένους έξω από τις πόρτες, αλλιώς έφερνε κακή τύχη στο σπιτικό....). Το τελευταίο νομίζω ήταν και η εφεύρεση της Coca Cola. Από κει και πέρα, λόγω σταδιακής παγκοσμιοποίησης και εμπορευματοποίησης των ιερών και οσίων αλλά και επειδή υπάρχει ανέκαθεν και αυτό που λέγεται πολιτισμικές ανταλλαγές, συνδέσαμε και εμείς τα Χριστούγεννα με την...Coca Cola :)
    Ελπίζω να μην μπέρδεψα χειρότερα τα πράγματα...

    Γιάννα Παπνδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα σχολικά χρόνια των παππούδων μας (1950-1960) Β΄ Μέρος

Τα σχολικά χρόνια των γονιών μας (1970-1980)

30 χρόνια μετά.... η συνάντηση δύο φίλων